Hoe te installeren en aan te sluiten elektrische kookplaat en oven

Een populair kenmerk van de moderne keuken - ingebouwde kookplaat en oven. In de afgelopen tijd steeds meer consumenten de voorkeur aan de elektrische modellen die gas tegenhangers superieur in functionaliteit. Installeer de toestellen zal bezitten. Het belangrijkste ding - correcte berekening van de locatie van de installatie en de verzorging van hoge kwaliteit bedrading die hoge belasting hoogspanningslijnen kan weerstaan.

 1. Bekabeling Eisen verbinden keukenapparatuur
 2. Installatie en inbedrijfstelling van de kookplaat
  • Voorbereiding van de locatie voor de installatie van
  • Indeling en selecteer een verbindingsmethode
  • Instructies kookplaat verbinding
 3. De typen ingebouwde kasten aan de installatiemethode
 4. Montage en aansluiting van de oven
  • Het berekenen van de grootte "boxes" onder de oven
  • Installatie en aansluiting op het lichtnet
 5. Selectie van keukenapparatuur: deskundig advies
 6. Hob Electric: repareren hun eigen handen

Bekabeling Eisen verbinden keukenapparatuur

Voor het installeren van een koperen plaat of plaat moet speciale aandacht besteden aan de kwaliteit van de bedrading. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de belangrijkste punten:

 1. Aansluiting van de oven en de kookplaat moet worden uitgevoerd door de elektrische aarding. Op deze voorwaarde is gemakkelijk te controleren - in het stopcontact / sluit het apparaat respectievelijk moet drie of vijf elektrische contacten voor 220V en 380V,. In oudere gebouwen, wordt aan deze eis niet altijd voldaan. Het is daarom noodzakelijk om een ​​nieuwe kabel te leggen. Elektrische bedrading moet worden aangesloten op de aansluitdoos met RCD (aardlekschakelaar).
 2. Aansluiten low power equipment (2,5 kW) kunnen in het netwerk in de bovenstaande eisen voldoet worden. Onder hoge stroom ovens of fornuizen montage gewenst aparte lijn.
 3. Aanbevolen kabel sectie - 6 mm.kv. Deze dirigent te gaan met een lange belasting van 10 kW. Optimale beschermingsklasse machine - C 32. Bij het installeren van de oven of fornuis ingebed elektrisch vermogen tot 8 kW kan een beetje weg en 4 mm dikke kabel machine opslaan - C25.
 4. Een geschikt type kabel - NYM of VVGng. Bij aankoop moet zeker uitchecken de diameter van de leider. 2,76 mm - een draaddikte van 4 mm moet 2,26 mm, kabel 6 mm.
 5. Parameters RCD één punt moet de nominale stroomonderbreker overschrijden. Bijvoorbeeld, de machine 32 en moet verbinden de aardlekschakelaar is 40 A.

Belangrijk! Aarding elektrisch apparaat zorgt voor een veilige werking van de inrichting.

Installatie en inbedrijfstelling van de kookplaat

Voorbereiding van de locatie voor de installatie van

Tikken het paneel op de aanrecht in de keuken zijn de volgende gereedschappen nodig:

 • elektrische boor;
 • schroevendraaier;
 • decoupeerzaag;
 • Bouw een mes;
 • liniaal en potlood;
 • siliconenkit.

Het installeren van een elektrische kookplaat met hun handen in de volgende volgorde:

 1. Meet de afmetingen van de basistechnieken, of de in de bij de apparatuur geleverde gebruiksaanwijzing gegevens. In de regel, de documentatie worden de minimale kant werkbladen. Hun uiterst verminderen ongewenst omdat tijdens het bedrijf materiaal kan afbreken.
 2. Op de tafel om de contouren van het plaatsen van ingebedde platen te tekenen.
 3. Boor een gat dat als uitgangspunt gesneden dient.
 4. Gelegen in een zagen decoupeerzaag met een fijne kam, knip het uit en grind voor markup slice.
 5. Reinig het oppervlak van de chips en maak de kookplaat.
 6. Slice Werkwijze afdichtmiddel of afdekking zelfklevende afdichting. Om tafelbladen van temperatuurschommelingen te beschermen is verder wenselijk een aluminium tape.

Volgende stappen - montagevlak van het voorbereide gat en verbinden met de elektrische lijnenkunst volgens het schema.

Voor uw referentie. Gedetailleerd schakelschema getoond met de achterzijde van het elektrische fornuis (brander, ingesloten).

Indeling en selecteer een verbindingsmethode

ingangsschakelingen voor gebruik koken panelen en ovens in flatgebouwen is het gebruik van een enkele fase - 220V-netwerk. In de private sector is het soms raadzaam om een ​​draaistroomnet regelen - dergelijke verbinding herverdeelt de belasting in het bedrijf van meerdere branders op de 3 fasen.

Benaming in het diagram:

 • 1L, 2L, 3L - fase;
 • N - neutrale geleider;
 • land code of PE - aarding van het apparaat.

de kookplaat aansluiten op de voeding wordt uitgevoerd door een van de volgende: een stekker / of stekker van de aansluitkast.

In de eerste versie is het noodzakelijk om de juiste te kiezen het stopcontact en de stekker. Plaat 7-8 kW correspondeert met een actuele 32-38 A stekker bedradingsgedeelte handhaven 4-6 mm.kv. Vaak de kookplaat connector via RSH / HS-32. Dergelijke bundel in een-, twee- en draaistroomnet toepassing.

Raad. Het is raadzaam om kant en klare kit, zoals de vork van één fabrikant niet geschikt voor een uitlaat kan zijn.

De voorkeur is het beter om een ​​witte plastic modellen geven - ze zijn beter dan zwart karbolitovymi. Bouwelementen niet anders, de volgorde van de verbinding gelijk.

Aansluiting via klem velen beschouwen als een eenvoudiger en betrouwbaarder. Op de plaat van thermohardende kunststof zijn meerdere paren contacten en schroefklemmen. Bedrading die aan twee tegenoverliggende zijden, het waarnemen van de code. Klemmen worden geselecteerd naar de kracht apparaat.

Instructies kookplaat verbinding

Inbedrijfstelling elektrische paneelkast tot terminaloutlets afhankelijk van de getallenlijn fase. Als de drie-aderige kabel wordt gelegd, breng 1-fase schema:

 • koper verbindingsdraden verbinden terminals №1, №2 en №3; hiermee verbonden fasegeleider (zwart, wit of bruin);
 • nullen (№4 en №5) verbonden nul (blauwe) draad;
 • PE (aarde) op de juiste geelgroene aardedraad.

Wanneer het tweefasige vierdraads verbinding wordt gebruikt. Hun verbinding is als volgt samengesteld:

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px belangrijk ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-verticale .yap-title-block__text {
font-size: 17px belangrijk ;!
}

 • wire №1 en №2 overbrugd, sluit ze fasegeleider;
 • №3 terminal naar een tweede fasegeleider verbinden;
 • №4 №5 terminals en interconnect door een brug, en sluit hen nulleider;
 • Bevestig de aarddraad.

Vijfaderige kabel wordt gebruikt voor driefasige aansluiting. In dit geval, de terminal №1, №2 en №3 verbinden driefasegeleiders, hoe de procedure is vergelijkbaar met de vorige.

Aansluiting Algoritme stekker aan op het koken oppervlakken van keuken:

 • Vork demonteren door het losdraaien van de bevestigingsschroef.
 • Het mechanisme van de connector op de kabel te leggen en klem te steunen.
 • Verwijder de draden met isolatie van 1-1,5 cm en schoon aders.
 • Zet de bedrading terminals in de plug volgens het schema. Bare draden hebben niet buiten de terminal te gaan.
 • Verzamel het stekkerhuis en draai de schroef.

Het aansluiten van een elektrische kookplaat met zijn eigen handen: video

De typen ingebouwde kasten aan de installatiemethode

Volgens een werkwijze voor het installeren inbouw ovens zijn onderverdeeld in onafhankelijke en afhankelijke. Functioneel, ze niet onderling verschillen, maar de installatie van verschillende technologieën.

Afhankelijke modellen worden geleverd met een set van de kookplaat. Werkgebieden zijn verbonden door draden, een enkel bedieningspaneel bevindt zich meestal aan de voorzijde van de oven. Afhankelijke kasten zijn compact, wat vooral belangrijk is voor kleine keukens. Echter, bij het kopen is het noodzakelijk om te oordelen dat in geval van een storing van het bedieningspaneel niet meer werken, beide apparaten.

Onafhankelijk hebben de mogelijkheid om een ​​aparte installatie van het kookvlak. Een dergelijke voorziening wordt overal in de keuken worden geplaatst.

Onderscheidende kenmerken van de onafhankelijke modellen:

 • onbeperkte keuze van de locatie voor de installatie van de oven;
 • de mogelijkheid om de kookplaat te weigeren - moderne modellen zijn uitgerust met een oven functies voor een paar, ontdooien, enz.
 • de hoge kosten van de apparatuur.

Montage en aansluiting van de oven

Het berekenen van de grootte "boxes" onder de oven

Fabrikanten hebben een enkele keukenapparatuur standaard die het mogelijk maakt om de oven behuizing sectie toegewezen aan de headset eenvoudig te installeren ontwikkeld. Het belangrijkste ding met de installatie - pas de positie van de gelijkmatigheid van de oven. Minor verplaatsing kunnen de effectiviteit van de verwarming te verminderen. Egaliseren gebeurt door de hoogte van de benen, waarmee gebouwen te regelen.

Om het apparaat te beschermen tegen oververhitting en voortijdig uitvallen van de installatie moet rekening houden met een aantal nuances:

 • De optimale afstand van het basislichaam aan de vloer - 8 cm, maar niet minder dan 5 cm;
 • luchtspleet rond de perimeter van oven - 5 cm;
 • afstand tot de achterwand - 4 cm.

Belangrijk! een elektrische oven kast door ruimere verboden verbinden. Er moet een afzonderlijke afzetmogelijkheid.

Installatie en aansluiting op het lichtnet

Na het voorbereiden van de site en "passend" voor de installatie van de oven kan beginnen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Als de plaat het vermogen van 3,5 kW niet overschrijdt, kan worden aangesloten via een gebruikelijke uitlaat. Anders is het noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan de nieuwe bedrading en de keuze van het stopcontact.

Verbinding procedure:

 1. Koppel de stroomvoorziening.
 2. De oven niet op de kabel wordt gerekt, is het noodzakelijk om het deksel te verwijderen, het openen van de toegang tot het aansluitblok.
 3. Kies de gewenste sectie van de kabel en de draden op de juiste klemmen. Verbinding uitgevoerd via connectoren. Gedetailleerde bekabeling is afgebeeld in de instructies aan de techniek.
 4. Trek de kabel interfacing met stroomonderbreker RCD - deze elementen worden afzonderlijk aan de elektrische oven geplaatst.
 5. De oven aansluit op de RCD en de machine een koperen kabel nodig met een diameter van 4 mm. Verbinding wordt gemaakt door de standaardprocedure.

Hob Electric: repareren hun eigen handen

De meest voorkomende fout is elektrisch paneel - het apparaat werkt niet warm of niet werkt, een van de branders. In dit geval wordt zelf-eliminatie van breuk gereduceerd tot de volgende acties:

 1. Controleer de spanning aan de uitgang. Vaak komt het erop neer deze elektrotochka.
 2. Inspecteer de stekker en het snoer. Na detectie van mechanische beschadigingen en vervang de stop voldoende.
 3. Als de vorige stappen het probleem niet hebben opgelost, is het noodzakelijk om de kookplaat te verwijderen. Pre-behoefte om de draden los te koppelen en verwijder de bevestigingsbeugel.
 4. Controleer de functionaliteit van de transformator en thermische zekering. Dit zal een multimeter nodig. Bij afwezigheid van spanning, of het verschil met de nominale - installeren van nieuwe elementen.
 5. Controleer dan de aansluitingen op alle punten: switches, de controle blok of temperatuurregelaar branders.

Raad. Betaalbaar alternatief multimeter - Indicator schroevendraaier.

De meest voorkomende oorzaken van het falen van de elektrische kookplaat 2, 3 en 4-pits:

 • doorgebrande zekering door stroompieken - de installatie van beschermende apparaten op het netwerk overspanning dit probleem op te lossen;
 • een open circuit op PETN leidt tot breuk van één van de branders;
 • falen van de sensor - het resultaat van slechte verzorging en het gebruik;
 • oververhitting van het oppervlak - Defecte thermostaat.

Selectie van keukenapparatuur: deskundig advies

Bij de keuze van de kookplaat is noodzakelijk om de belangrijkste parameters van de technologie te vergelijken:

 1. Bepaal nodig afhankelijke of onafhankelijke plaat. In het eerste geval wordt het bereik van de goederen aanzienlijk verminderd.
 2. Het tweede belangrijke punt selectieplaat productie materiaal en de afzonderlijke branders. Gietijzeren spiraal goedkoop maar lang verwarmd en energieverbruik. Velen geloven dat de beste elektrische kookplaten - een glas-keramiek. Hun belangrijkste voordelen: ontwerp creativiteit en hoge verwarmingskosten tarief. Progressieve optie glaskeramiek - inductie oppervlak, gekenmerkt door energiebesparing.
 3. Functionele plaat. De beschikbaarheid van extra opties maakt koken sneller en handiger. Nou, als de kookplaat is uitgerust met: timer, verwarming functie, standby-vermogen en de bescherming van uitschakeling.
 4. Aantal branders wordt bepaald uit de intensiteit van het gebruik van het fornuis en afmetingen. Elektrisch 4-pits - de klassieke versie, geschikt voor gezinnen, gewend om regelmatig te eten thuis. Alles voor een kleine werkruimte, kunt u een compacte 2-pits model te kiezen.

Elektrische kookplaten: beter. Aanbevelingen de keuze van het werkoppervlak.


Like this post? Please share to your friends: