Bagaimana untuk memilih gam untuk parket

Perkataan "parket" - Perancis pada asal-usul dan diterjemahkan daripada "parque" bermakna separuh daripada papan kecil unpainted yang boleh diletakkan dalam pelbagai cara dalam bentuk geometri. Parketiny semasa pemasangan boleh terpaku ke tanah, kadang-kadang melibatkan diri dalam "terapung" kaedah. Ia tidak menjadi rahsia kepada sesiapa yang ia adalah kualiti pelekat untuk lantai kayu akan bergantung kepada keseluruhan prosedur memasang, kualiti, dan oleh itu penyelenggaraan jangka panjang lantai. Mari kita bercakap hari ini bagaimana untuk memilih gam parket.

kandungan:

 1. Syarat-syarat untuk gam parket
 2. Pelekat untuk lantai kayu
  • penyebaran pelekat
  • Gam pada pelarut
  • Dua komponen pelekat reaktif
 3. gam parket tujuan

Syarat-syarat untuk gam parket

Untuk meletakkan di atas lantai bilik parket, ia adalah perlu untuk memilih gam yang betul untuk pemasangan. pelekat yang baik untuk parket adalah jaminan operasi jangka panjang lantai. Ia adalah penting untuk mengambil kira bahawa yang berkualiti rendah, betul dipilih, atau pelekat palsu untuk lantai, serta bahan-bahan tertunggak yang biasanya dijual pada diskaun 20-40%, semestinya nyata sifat terburuk mereka, kemudian, sudah tentu, tetapi ia akan menunjukkan. Dan kemudian apa yang anda tidak akan dapat memperbaikinya.

Apabila membeli pelekat bagi lantai kayu perlu memberi perhatian khusus kepada syarat-syarat yang dikenakan kepada komposisi:

 1. pelekat parket harus tahan lama dan mampu keras dan untuk masa yang lama untuk memegang penutup di tempat, kerana hayat papan yang kukuh sehingga seratus tahun.
 2. Baik parket pelekat selepas pengawetan harus mempunyai keanjalan sisa, sekali gus membolehkan kayu di atas lantai di bawah pengaruh suhu dan kelembapan di dalam bilik untuk berkembang dan mengecut, yang agak semula jadi untuk pokok.
 3. pelekat berkualiti tinggi untuk lantai, sama ada pelekat untuk parket Bostick atau Artel, tidak mengecut dari masa ke masa, yang boleh menyebabkan hampir kalah apabila blok parket lemah apabila sags bawah gam itu.
 4. pelekat parket untuk meletakkan lantai parket tidak seharusnya mengandungi banyak air dalam komposisinya, kerana ia sering berlaku apabila anda membeli komposisi murah dan berkualiti rendah atau palsu. kelembapan berlebihan jika diserap dalam parket mencetuskan bengkak dan ubah bentuk lapisan yang kemudiannya juga membawa kepada mencicit. Dan jika apa-apa pelekat untuk lantai kayu, penggunaan berasaskan air hutan eksotik, yang mengandungi minyak, parketiny hanya tidak melekat dengan baik.
 5. pelekat parket perlu menjadi selamat, tidak mengandungi pelarut dan bahan-bahan berbahaya yang lain. Petunjuk kehadiran pelarut menonjol bau pedas semasa pemasangan parket. rumusan solventborne mengandungi bahan itu, yang selepas digunakan untuk masa yang lama akan hilang dan meracuni udara di dalam bilik itu, walaupun anda tidak lagi merasa bau.

Pelekat untuk lantai kayu

Hari ini mengeluarkan 3 jenis pelekat direka untuk memasang lantai.

penyebaran pelekat

Penyebaran pelekat adalah bahan yang paling mesra alam dan amat popular dengan pengguna Eropah. Asas campuran ini adalah air. Sama dan menyumbang kepada hakikat bahawa dalam proses pemejalan campuran berdiri pasangan yang tidak mempunyai ketoksikan, dan oleh itu tidak mewakili apa-apa bahaya kepada kesihatan manusia dan boleh digunakan dalam mana-mana kawasan kediaman. komposisi berasaskan air dicirikan oleh ketiadaan bau tajam, yang memungkinkan permohonan mereka di premis kediaman.

Pelbagai pelekat bawaan air adalah agak besar, tetapi mereka semua berbeza, bergantung kepada peratusan air dalam komposisi. Semakin besar kandungan air, harga yang lebih rendah daripada pelekat. Manfaat pelekat tersebar untuk parket Bostick Tarbikol mungkin untuk memperuntukkan kos yang cukup rendah, berbanding dengan jenis pelekat lain. Ia digunakan biasanya untuk ikatan parket di bawah papan lapis kalis air.

pelekat berasaskan air adalah disyorkan untuk digunakan dalam pertumbuhan semula oak parket, kerana ini jenis pokok adalah sangat tahan kesan buruk kelembapan dan sangat tahan lama. Juga baik pelekat air penyebaran untuk meletakkan parket yang mempunyai saiz yang kecil.

Perlu diingat bahawa kayu adalah tertakluk kepada tekanan yang sedikit ketika dihubungi dengan air, kadang-kadang membawa kepada reput. Tidak seperti lantai parket kayu oak dari hutan buah-buahan (epal, ceri, pir), maple, abu adalah kurang tahan lama dalam parameter "rintangan air", lembaga boleh cacat, terutama dalam kes ketebalan lantai parket adalah minimum, dan pelekat zarah ini mempunyai 36 % air dalam komposisinya. Dalam keadaan seperti itu, ia adalah lebih baik untuk menggunakan parket pelekat komposisi kumpulan yang lain. pelekat penyebaran tidak sesuai untuk menyusun seperti spesis "ubah", seperti beech dan pokok paya.

Gam pada pelarut

komposisi pelekat berdasarkan pelarut yang paling biasa digunakan pelekat untuk lantai parket. bahan-bahan tersebut dalam komposisinya tidak mengandungi air dan oleh itu sesuai untuk semua jenis kayu. Ini kumpulan sebatian penyebaran akueus kekuatan menggalakkan tinggi coupler.

Gam pada pelarut boleh berada dalam kedudukan yang terbuka adalah cukup lama - sehingga 15 minit, yang memudahkan kerja-kerja yang meletakkan parket dan papan lantai membolehkan anda untuk bermain-main dengan apa yang sudah diletakkan, walaupun untuk beberapa masa disebabkan perolehan yang tinggi. masa pengawetan penuh biasanya sehingga 5 hari. Oleh itu, apa-apa produk adalah disyorkan untuk menggunakan apabila meletakkan lantai hutan, yang tertakluk pada bengkak dan perubahan tidak dapat dipulihkan lain yang berlaku di bawah pengaruh kelembapan.

Apabila menggunakan pelekat getah untuk pelarut parket berdasarkan ingat bahawa bahan tersebut adalah bahan letupan dan mudah terbakar. Oleh itu, bahan jenis ini adalah dilarang untuk menggunakan berhampiran dengan sumber seperti pencucuhan. kerja-kerja pemasangan perlu menahan diri daripada merokok di dalam bilik di mana ia dihasilkan.

Dua komponen pelekat reaktif

Atau dua komponen pelekat reaktif adalah yang terkuat daripada pelekat parket yang sedia ada setakat ini. Pengawetan berlaku dengan tindak balas kimia selepas penambahan campuran pengeras, kerana ia dipanggil komposisi dua komponen. pelekat tidak mengandungi air atau pelarut. Sepenuhnya pelekat dua komponen sembuh selama kira-kira hari.

Proses pemejalan pelekat untuk parket berlaku 2 kali lebih cepat daripada dengan pelekat berdasarkan pelarut organik. Komposisi 3 kali lebih kuat daripada pelekat konvensional. Oleh kerana serba boleh seperti pelekat boleh digunakan pada mana-mana tanah - kayu, papan lapis, konkrit.

pelekat reaktif boleh digunakan untuk ikatan mana-mana lantai parket, tanpa mengira jenis dan saiz papan kayu, walaupun seni parket paling mahal. Dua komponen pelekat reaktif Uzin parket akan sesuai untuk kayu padu. Suatu lembaga yang telah membongkar varnis adalah disyorkan untuk meletakkan hanya pada gam parket.

Kelemahan hanya pelekat reaktif adalah harga yang agak tinggi, tetapi ia berbaloi kualiti agak hebat dan hayat perkhidmatan yang panjang. Juga ambil perhatian bahawa penyejatan campuran ke final tuangkan akan mengeluarkan bahan kimia berbahaya. Oleh itu, dengan pelekat reaktif hanya perlu bekerja dalam topeng pelindung atau alat pernafasan. Bahan selepas menyembuhkan untuk kesihatan tidak berbahaya.

gam parket tujuan

Anda sudah tahu bahawa terdapat pelekat untuk lantai air penyebaran, reaktif dan pelarut berasaskan. Walau bagaimanapun, apabila memilih komposisi yang perlu mengambil kira jenis, saiz dan ciri-ciri bahan yang anda akan terpaku - lantai daripada kayu oak, abu, buah-buahan dan kayu eksotik, kayu padu, jenis asas di bawah perlindungan dan sifat-sifatnya. Jadi, yang lebih baik untuk gam parket?

Ikatan papan lapis ke senarai yg panjang lebar, tanpa pemasangan skru

Dalam keadaan ini, ia adalah penting bahawa komposisi pelekat mempunyai lekatan yang tertinggi kepada kayu dan simen senarai yg panjang lebar. Di samping itu, adalah diperlukan bahawa pelekat dipadamkan voltan yang berbeza antara senarai yg panjang lebar dan papan lapis, iaitu campuran mesti sangat fleksibel.

Ikatan kepada papan lapis yg panjang lebar itu menggunakan skru

Berbeza dengan keadaan sebelumnya, papan lapis, dalam kes ini, bukan hanya terpaku ke pangkal, tetapi juga mempercepat dowel skru lagi, permintaan itu agak berkurangan pada gam itu. Disebabkan oleh perubahan dalam geometri papan lapis skru hampir dineutralkan, supaya anda boleh memohon gam untuk parket Bostik, berasaskan air, ia adalah lebih kurang daripada rakan-rakan polyurethane.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Bonding parket tidak bersalut (abu, oak) kepada papan lapis

lantai parket spesies kayu stabil berkotak, seperti oak atau abu dengan saiz parketiny untuk 420 milimeter panjang dan 70 milimeter lebar, boleh terpaku dengan penyebaran pelekat akueus. Kelembapan, yang terkandung di dalamnya, tidak dapat meresap ke dalam papan kilang papan kecil stabil sehingga tahap yang menyebabkan bahawa bentuk geometri berubah acuan. Pertimbangkan bahawa pelekat penyebaran, yang mengandungi air, polyurethane akan kering lebih perlahan.

Gluing lantai parket dengan kilang (abu, oak) kepada papan lapis

Jika anda perlu menampal parket sekeping, yang telah bersalut, ia adalah lebih baik untuk menggunakan satu komponen atau dua komponen poliuretana pelekat untuk kayu lantai Artel menghalang walaupun kemungkinan terkecil warping, yang akan membawa kesan buruk berhubung dengan lantai parket dengan permukaan - pada lapisan siap akan dapat dilihat kecacatan.

Ikatan mana-mana lantai, di bahagian bawah lacquered

Dalam keadaan ini, anda perlu mengambil kira dua mata. pelekat mesti mempunyai tahap tertinggi rintangan kepada pemisahan menegak. Sebelum anda memulakan, anda perlu untuk menguji untuk berehat, kerana detasmen varnis boleh berlaku, yang tidak boleh diterima.

Bonding parket tidak bersalut (dan buah-buahan eksotik, maple, beech) kepada papan lapis

Beberapa hutan, seperti maple, beech, ceri, pir, dan hampir semua spesies eksotik dianggap sebagai tidak stabil, iaitu lantai parket daripada mereka akan bertindak balas sensitif kepada sebarang perubahan dalam keadaan suhu dan kelembapan, dan kayu yang dalam kes ini akan meledingkan. Untuk mengelakkan keadaan ini, apabila ikatan pelekat parket itu perlu digunakan untuk Bona parket, yang tidak mengandungi air.

Ikatan kayu pepejal berlapis dan lantai kayu untuk papan lapis

Parket yang terdiri daripada beberapa lapisan, biasanya terdiri daripada papan lebar lubang kunci dengan sistem kehadiran. Oleh itu, dalam pelekat parket, yang digunakan apabila bekerja dengan alas lantai itu, air perlu tidak hadir. Jika tidak, papan sebaliknya panjang dan luas akan tertakluk kepada meleding. Clay puff parket dan parket papan semestinya mesti kes elastik, iaitu, supaya membolehkan keperluan untuk melepaskan parket, tetapi pada masa yang sama mesti berlaku dan suatu kuasa yang cuba untuk menarik kembali ke lantai papan lapis.

Ikatan lembaga yang kukuh yang mempunyai lebar 120 milimeter untuk papan lapis

Untuk gluing pepejal kayu gam penyebaran air sempit tidak akan membantu sudah, seperti yang diperlukan, komposisi ini berair kayu, menyebabkan lengkokan itu. pelekat harus keanjalan yang tinggi dan kekuatan untuk mengurangkan voltan di antara papan lapis dan papan pepejal, menyebabkan tempoh turun naik kelembapan. Ini adalah penting terutamanya pada musim bunga apabila musim pemanasan berakhir, dan kelembapan di dalam bilik terbit.

Ikatan kayu papan lapis pepejal lebih luas daripada 120 milimeter

Apabila kayu pepejal lantai, yang mempunyai lebar yang besar, datang ke hadapan tidak keanjalan pelekat dan rintangan kepada kesan pemisahan menegak, kerana ketegangan yang timbul antara lembaga pepejal format besar dan papan lapis, akan menjadi lebih tinggi daripada dalam keadaan yang kurang saiz papan. Sifat-sifat terbaik dalam hal ini mempunyai pelekat satu komponen untuk resin sintetik parket kualiti Ansercoll berasaskan.

Ikatan lapisan untuk senarai yg panjang lebar lantai rapuh daripada papan yang kukuh, lebar 120 milimeter

Jika terdapat keperluan untuk salutan lantai kayu terus dengan tali leher, tidak terlalu kuat, ia adalah perlu untuk parket pelekat mempunyai kadar tertinggi melekat kepada permukaan yang berlainan. Ie memerlukan prestasi yang tertinggi dengan satah klac pada peringkat molekul yang dapat sepenuhnya mengelakkan risiko pecah pelekat itu.

Ikatan lapisan untuk senarai yg panjang lebar simen kukuh daripada kayu padu, 120 mm lebar

Berbanding dengan keadaan sebelum ini, dalam kes ini untuk bercakap tentang pemasangan parket pada tali leher yang kukuh. Yang terbaik, tetapi mahal, cara untuk pengeleman dianggap lantai lantai parket melalui lapisan khas - multimol. Bahan tenunan elastik digunakan untuk melegakan tekanan di antara lantai dan senarai yg panjang lebar. Ingat bahawa penggunaan pelekat adalah 2 kali lebih tinggi, kerana anda mesti berpegang multimol, dan kemudian dia melekat multimolyu parket. Versi alternatif dan lebih menjimatkan daripada - permohonan pelekat dua komponen untuk parket Adesiv yang mempunyai tahap yang tinggi kekuatan.

Bonding daripada kayu padu, lebar 120 milimeter, simen senarai yg panjang lebar pepejal

Keadaan ini adalah dalam amalan agak jarang berlaku, tetapi ada cara dan keluar dari keadaan ini. pelekat parket perlu berada dalam keadaan seperti itu untuk memenuhi dua keperluan: keanjalan besar, iaitu, komposisi pelekat harus menjadi polyurethane, serta rintangan yang paling tinggi untuk mengoyak dalam arah menegak blok parket. Menggunakan tindanan apabila lembaga besar-pepejal terus dengan senarai yg panjang lebar simen mempunyai kelebihan sendiri dan kekurangan, jadi setiap dikenali, meningkatkan ciri-ciri multimol papan pepejal atau tidak.

Ikatan lantai industri (lapisan slat nipis dan sempit)

Parket jenis industri lantai agak penyelesaian yang baru dan topikal direka terutamanya untuk bangunan dengan trafik yang tinggi. Ini lantai parket adalah selat menegak sempit. Pelbagai ujian menunjukkan ciri-ciri yang baik perlindungan itu pada ikatan yang gam untuk parket.

Oleh itu, pilihan pelekat untuk lantai parket bergantung kepada banyak kriteria. Jika anda membuat keputusan untuk membina lantai di rumah anda, ingat bahawa ia mesti berkualiti tinggi, tahan lama dan elastik. Dalam setiap keadaan perlu memilih struktur yang sesuai - tersebar, atau pelarut berasaskan dua komponen.


Like this post? Please share to your friends: