rak kayu dengan tangan mereka sendiri

Sebahagian besar daripada kita boleh berbangga dengan pangsapuri mewah, tetapi ia adalah, anda lihat, tidak menjejaskan keinginan untuk hidup dalam keselesaan.

Rumah atau pangsapuri, dilengkapi dengan rasa dan betul terhenti kelihatan sederhana dan sempit. Terdapat banyak cara penggunaan rasional meter persegi mereka.

Sebagai contoh, sebuah rak kayu yang indah membawa estetika dan fungsi dalam hampir mana-mana bilik. Mereka mempunyai rupa asal semasa mengambil sehingga sekurang-kurangnya ruang berharga.

jadual kandungan

 1. rak kayu: apa yang mereka berada dan di mana digunakan?
 2. teknik pembuatan rak kayu untuk dapur
 3. rak sudut sejagat dengan tangan sendiri
 4. Rak kayu - koleksi gambar idea menarik

rak kayu: apa yang mereka berada dan di mana digunakan?

Rak diperbuat daripada kayu - satu pembinaan yang kukuh luas, yang terdiri daripada rak bertingkat dipasang pada rak. Bergantung kepada jenis dan tujuan bilik di mana perabot ini akan diletakkan, dan bilangan peringkat rak boleh meningkat atau menurun.

Rak digunakan untuk menyimpan perkakas dapur, pakaian, buku, mainan. Dan mereka yang hebat "kekaki" untuk pelbagai aksesori, "buatan tangan" kraf.

rak kayu kelihatan harmoni di mana-mana bahagian. Ia amat penting untuk menggunakan mereka di dalam bilik kanak-kanak. Kanak-kanak boleh dengan mudah mendapatkan perkara yang perlu dengan rak terbuka dan juga lancar meletakkan mereka ke tempatnya. Menjaga kebersihan dan perintah dalam Tot tidur akan menjadi lebih mudah. Di samping itu, pokok itu - hadiah alam semula jadi; ini adalah hujah yang berat memihak kepada pilihan rak diperbuat daripada bahan ini.

Tanpa rak kayu, sudah tentu, tidak boleh dilakukan di ruang tamu anda atau pejabat. Mereka boleh disimpan folder dokumen, buku dan barangan penting yang lain.

Ramai suri rumah mendakwa bahawa peranti ini - sebenar "tongkat sakti" di dapur. Perkakas dapur, rempah, perasa, produk individu - semua dalam satu tempat mudah diakses yang sentiasa di sisi.

Anda boleh menempah reka bentuk siap dan boleh menunjukkan kerja keras dan imaginasi dan membina rak kayu dengan tangan anda.

teknik pembuatan rak kayu untuk dapur

Tanya mana-mana wanita, menyimpan balang dengan rempah dan rempah di dalam almari - bagaimana mudah ialah ia untuk segera mencari yang diperlukan "bahan" untuk hidangan? Sebagai tindak balas, anda akan mendengar yang jelas "tidak." Jadi mengapa tidak membantu isterinya, tergantung di dinding khas luar rak kayu?

Malangnya, kebanyakan reka bentuk yang terdapat di pasaran, tidak sangat selesa - mereka direka untuk tebing saiz yang sama, dan yang kecil mereka sendiri. Selain daripada harga kilang rak kayu adalah lebih tinggi daripada untuk bahan-bahan untuk buatan sendiri.

Oleh itu, kami menawarkan kepada anda satu projek yang akan membuat tangan mereka sendiri yang lapang, berfungsi, nice rak, sesuai untuk menyimpan bijirin, herba kering, rempah, garam, teh, kopi, cuka berperisa, dan lain-lain lagi.

Oleh itu, kita mula reka bentuk rak kayu - lukisan yang dilampirkan.

Senarai bahan yang diperlukan

 1. Atas dan bawah dinding - 114,3h8,9h1,3 cm.
 2. Dua dinding sebelah - 85,1h8,9h1,3 cm.
 3. Dinding belakang papan lapis 113h1h0,6 cm.
 4. Seven rak 1.3 cm tebal, 8.9 cm lebar; Panjang: P1 - 113 cm, P2 dan P4 - 21.6 cm, P3 - 74.9 cm, A5 - 44,4 cm, A6 - 82.6 cm, P7 - 30.5 cm.
 5. Tiga 1.3 cm pemisah tebal, lebar 8.9; Panjang: P1 dan P2 - 41.9 cm, P3 - 52.1 cm.
 6. Baguette lukisan untuk hiasan (citarasa anda).
 7. Kemasan kuku 25 dan 32 mm.

Pengeluaran dan penyediaan bahagian bingkai

 1. Memalsukan bingkai luaran - dinding. Potong mengikut saiz di atas calon yang bersih. Mengurangkan dinding papan lapis.
 2. Memalsukan pembahagi dan rak. Mark setiap bahagian yang ditawarkan oleh kami mengikut notasi: P1, P2, P1, P2, dan lain-lain
 3. Pilih lipatan di tepi tepi dinding atas dan bawah dan tepi belakang dinding (dalaman).
 4. Pilih alur.

pemasangan bingkai

 1. Menyambung bingkai di dinding rebat dengan gam dan kuku penamat (dua bagi setiap kompaun).
 2. Memasang dinding belakang - menggunakan kemasan kuku dan pelekat (25 mm) setiap 20-25 sentimeter.
 3. Pastikan anda menyemak squareness bingkai.

Memasang pembahagi dan rak

 1. Memalsukan nod pertengahan. Menyambung rak P6 dan P1 dihalang P2 dan P1. Kemudian melampirkan P3 pemisah dan rak P5. Dalam kertas ini, menggunakan gam dan kuku kemasan (sekali lagi, dua untuk setiap sambungan).
 2. Memasang nod pertengahan. Memohon pelekat untuk P3 akhir yang lebih rendah pemisah, hujung P1 rak, kelebihan belakang jemaah itu, dan juga semua ceruk sepadan.
 3. "Mengintegrasikan" nod dalam bingkai, memperbaikinya.
 4. Memasang semua rak kekal pada tempat-tempat yang ditugaskan.

baguette pemasangan

 1. Potong baguette, yang digunakan untuk bahagian atas tindanan. Gunakan kotak serban dan gergaji tangan. Hujung serong pada sudut 45 darjah. Tidak meletakkan bahan buangan: patuhi semua saiz.
 2. Memohon gam untuk baguette jahitan ini.
 3. Set baguette ke tempatnya dan tolak pengapit.
 4. Begitu juga, memotong dan memasang bahagian-bahagian lain baguette.
 5. Mengukuhkan sudut.

Peringkat akhir

 1. Menggerudi lubang untuk cagak.
 2. Melaksanakan penamat rak - zashpatlyuyte semua lubang-lubang, reka bentuk yang bersih dari gam bercakap, tutup struktur pelindung dengan keinginan anda (secara optimum - di bawah varnis a).
 3. rak Hang.

rak sudut sejagat dengan tangan sendiri

Peralatan tersebut adalah amat diperlukan untuk bilik utiliti - bilik kedai, bangsal, garaj. Ciri-ciri mobiliti dan kemudahan penggunaan.

bahan yang diperlukan

 1. Rasuk (pain) - 50x30 mm.
 2. Board (pain) - 140h20 mm.
 3. Skru - 32 dan 55 mm.

Kerja-kerja prosedur

 1. Saw papan dan kayu pada bahan kerja. Penghalau harus dimensi reka bentuk akhir yang dikehendaki.
 2. rak rak direka sebagai tupang rangka kerja. bar Cross akan berfungsi sebagai alas untuk rak.
 3. Sediakan bingkai bertentangan dan menghubungkan mereka kepada lembaga.
 4. Tambahan ahli bingkai cross lakukan, tetapi tanpa rak tunggal - ia akan menyediakan kemudahan yang lebih besar reka bentuk digunakan.
 5. Mendapatkan ahli bingkai cross tambahan di bawah papan telah dipasang, berhati-hati menarik kira semua skru.
 6. segmen papan mendapatkan rak.
 7. Malah, rak bersedia - kiri untuk membuat pengisaran dan varnis itu.

Rak kayu - koleksi gambar idea menarik

Sebelum anda membuat rak kayu, pastikan anda "prosherstit» Internet dalam mencari pilihan reka bentuk yang menarik - anda mungkin boleh untuk mencipta sesuatu yang unik!

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}


Like this post? Please share to your friends: