Pengudaraan di rumah peribadi: reka bentuk dan pemasangan

Dalam mana-mana rumah atau negara kotej keselesaan dan kesejahteraan penduduknya bergantung kepada disempurnakan pengudaraan. Ia menghilangkan bau dari bilik, mengawal kelembapan, suhu dan tepu jisim udara adalah oksigen. Dalam artikel ini kita akan melihat bagaimana untuk membuat pengudaraan di rumah peribadi, jenis dan sifat-sifatnya.

kandungan:

 1. Algoritma tindakan dan reka bentuk
 2. Jenis dan sifat-sifat pengudaraan
 3. Pergerakan udara di dalam rumah
 4. Jenis aliran udara
  • aliran udara melalui halangan kebocoran
  • Air pengudaraan pengambilan
  • aliran udara melalui penyusupan injap bersepadu
  • aliran udara menggunakan kipas
 5. Jenis udara ekzos
  • sistem ekstrak semulajadi
  • sistem ekzos mekanikal
 6. pengudaraan pemulihan haba
 7. sistem pemulihan peralatan
 8. Jenis dan ciri-ciri saluran udara
 9. Tudung untuk dapur

Algoritma tindakan dan reka bentuk

Untuk kualiti tinggi kerja pemasangan pada pengudaraan yang diperlukan:

 • mengira pengudaraan premis itu;
 • mengambil dimensi melintang salur;
 • pilih jenis yang sesuai pengudaraan;
 • menentukan perjalanan pemasangan saluran dan peralatan;
 • menentukan titik persampelan dan aliran keluar udara.

Sebaliknya, aktiviti-aktiviti di atas memerlukan pendekatan profesional dan pengalaman yang luas dalam perkara ini. Adalah lebih baik jika semua pembayaran kepada profesional dan alat pengudaraan langsung di dalam rumah untuk melaksanakan mereka sendiri untuk menjimatkan wang.
projek pengudaraan mesti mematuhi seni bina, operasi, ekonomi, dan keperluan perlindungan kebakaran dokumen peraturan pembinaan dan. Sebelum bertukar kepada pelanggan, ia diluluskan dalam banyak organisasi sanctioning.
Hasil daripada reka bentuk, anda akan menerima:

 • haba, aerodinamik, pertukaran udara pengiraan ruang;
 • bil bahan;
 • Nota penerangan dengan lukisan kerja;
 • lukisan mengesan komunikasi umum;
 • lukisan ruang pengudaraan;
 • pengiraan kemudahan pengudaraan dengan pilihan peralatan.

anda boleh menempah projek pengudaraan di mana-mana syarikat profesional yang berwibawa, sebagai contoh, dalam "MosKlimat".

Projek sistem pengudaraan rumah adalah seperti berikut:

Jenis dan sifat-sifat pengudaraan

udara bersih untuk suhu yang selesa pastinya penting untuk tinggal di rumah. Tetapi kelajuan pergerakan di semua premis kediaman dan bukan kediaman juga penting. Ia adalah kecil, nilainya tidak lebih daripada 1m3 / h, mewujudkan keselesaan optimum untuk penghuni.
Penginapan sistem pengudaraan semula jadi.

Apabila pemasangan menyusahkan, ia adalah perlu untuk mengambil jalan keluar dengan sistem lain - mekanikal. Hakikat bahawa saiz yang lebih besar diperlukan pada saluran pengudaraan halaju udara yang lebih rendah. Iaitu, meluluskan jumlah yang sama pengudaraan semula jadi saluran udara mempunyai saiz yang lebih besar daripada saluran sistem mekanikal.

Sebagai contoh, merujuk kepada lukisan jika melangkau 300m3 / h. saluran udara diperlukan 350mm diameter dengan pergerakan udara semula jadi, dimensi melintang dalam tiub sistem mekanikal diperlukan 2 kali kurang. Peluang untuk meletakkan di dinding tong pengudaraan semula jadi tidak sentiasa ada, dan menyerahkannya kepada siling tidak dari segi estetik.
Atas sebab ini, apabila skala besar bangunan adalah perlu mengambil jalan keluar dengan bantuan sistem pengudaraan mekanikal. Kadar pergerakan udara di dalamnya 4-5m3 / jam.

Pergerakan udara di dalam rumah

Untuk kelancaran trafik ke lubang ekzos dalam perjalanan ke set jeriji pemindahan pintu khas. Mereka dikehendaki untuk sebarang jenis pengudaraan di rumah peribadi. Selain itu, antara lantai dan bahagian bawah jurang pintu dibiarkan 20mm seluruh lebarnya. Jika unsur-unsur di atas tidak akan dipertimbangkan pengudaraan tidak bekerja. Di atas semua, membuka pintu, sebagai contoh di dalam bilik mandi yang aktif hood adalah bermasalah kerana kehadiran udara dijernihkan.

Pengudaraan di dalam rumah dengan tangan sendiri dilakukan dengan betul, jika ia adalah yang paling melampau berantai "tidak menguntungkan" bilik. Oleh itu, extractor yang terletak di dalam bilik mandi atau dapur.

Jenis aliran udara

Seterusnya, kita akan membincangkan, disebabkan apa faktor adalah pengambilan udara dan langkah-langkah yang diambil untuk meningkatkan kuantiti. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, aliran masuk udara datang secara semula jadi, dan secara paksa.

aliran udara melalui halangan kebocoran

aliran masuk semula jadi pergerakan melalui retak dinding, pintu dan tingkap dipanggil penyusupan.
tingkap kayu era Soviet, yang mereka masih perlu mempunyai kebolehtelapan udara yang cukup tinggi. Jika ruang lantai yang kecil untuk 150 m2, jumlah aliran masuk udara datang melalui retak dan celah-celah tingkap ini, ia sering mencukupi. kebanjiran besar kurang aliran tambahan melalui dinding dan pintu retak rumah.

Air pengudaraan pengambilan

Dalam kes pertama, proses ini sama ada melalui tingkap sebuah kotak kayu, atau melalui retak di bingkai tingkap separuh terbuka yang diperbuat daripada PVC. Keputusan pengudaraan seperti berikut:

 • kerugian besar haba;
 • penyejukan unit jendela perpindahan musim sejuk dengan fenomena pemeluwapan;
 • penggantian udara di dalam bilik mengambil 30-80min.

Ditayangkan melalui tingkap terbuka luas:

 • hampir serta-merta untuk breathability 5-10min;
 • tiada reka bentuk penyejukan.

Dan jika terbuka untuk ventilasi sepenuhnya semua tingkap dan pintu depan, kita akan mendapat:

 • cepat maksimum untuk breathability 3-4min;
 • draf, berbahaya kepada kesihatan.

Apabila airtightness lengkap angkasa lepas (contohnya, penebat dinding terpencil diperbuat daripada logam dengan windows dibentuk) untuk mewujudkan persekitaran yang selesa perlu ruang setiap jam ventilasi mana-mana kaedah di atas. Jika anda merasa tidak selesa, - Baca lebih lanjut mengenai injap bekalan udara terbina dalam.

aliran udara melalui penyusupan injap bersepadu

kami menyediakan aliran semula jadi udara ke dalam rumah melalui injap khas yang diletakkan pada tingkap PVC atau dinding luar. teknologi pembuatan windows tidak mengadakan peruntukan bagi kebocoran, dengan itu menafikan aliran udara penyewa. Oleh itu, apabila membeli tingkap, pilih ia dari jurang pengudaraan di bahagian atas kotak - bekalan laras tetingkap flap.

Apabila kemudian, dan tingkap telah dipasang, masuk penyusupan udara diletakkan di dinding. Ia kelihatan seperti tiub melalui bentuk bulat, melalui struktur keseluruhan dan dalaman 2 belah pihak jeriji. injap mempunyai jeriji dalaman, yang mengawal pembukaan lengkap atau penutupan. Pemasangan produk tersebut dihasilkan berdekatan dengan tingkap, di mana mereka mudah untuk bersembunyi di sebalik tirai.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Satu lagi pilihan - pemasangan injap di belakang radiator. bekalan ini udara dipanaskan.

injap penyusupan relay dilengkapi suhu dan kelembapan. Untuk mengekalkan arah yang betul jisim udara bilik tamu di dalam negeri, injap dipasang di ruang makan, ruang tamu dan bilik tidur, memberikan sehingga 100m3 / h udara tulen. jumlah bilangan mereka adalah bergantung kepada aliran masuk keperluan khas dan dikira dengan pengiraan.

aliran udara menggunakan kipas

Dalam kes keperluan aliran udara yang besar, supaya tidak meletakkan injap pada setiap pembukaan, sistem suapan terpaksa terpakai. Ia terdiri daripada satu rangkaian pengudaraan dan peralatan yang berkaitan. rangkaian merangkumi saluran dan injap :. Peresap, jeriji, dan lain-lain peralatan sistem termasuk: pemanas udara dan kipas, penapis dan ruang udara, serta penyenyap.

penapis membersihkan udara masuk dari habuk dari luar. Pemanas, air atau elektrik, dipanaskan pada musim sejuk. Jika sistem terdapat pemanas air, paip hidraulik dilakukan, iaitu, rangkaian peralatan tambahan mencampurkan peranti.

Jenis udara ekzos

Apabila membina projek rumah sentiasa menyediakan peranti saluran ekzos berjalan di dalam dinding bilik mandi dan dapur. Sebagai peraturan, mereka diletakkan di dalam batu atau mempunyai pandangan yang luar lombong.

sistem ekstrak semulajadi

Sistem ini digunakan jika:

 • jumlah udara untuk pemindahannya daripada premis adalah kecil;
 • saluran yang dipilih oleh seksyen banyak sesuai dalam dinding batu atau dibentuk dalam bentuk aci yang berasingan.

Terdapat hanya melepaskan gril dibuat dari dalam.

sistem ekzos mekanikal

Mengurangkan dimensi melintang saluran draf semula jadi boleh dicapai dengan penggunaan pengudaraan mekanikal. Bagi beliau, kipas elektrik yang dipasang di bilik mandi.


terdapat pelbagai jenis produk tersebut di pasaran hari ini. lukisan Hangat pada pendakap dinding dan pintu masuk terus ke aci lombong. Satu lagi pilihan - ia seperti, jenis tersembunyi. Mereka dipasang di ruang di belakang siling dan input ke saluran yang melalui saluran yang.


Apabila memilih kipas ekzos untuk mempertimbangkan kos aliran keluar udara dari kehilangan tekanan semasa pengangkutan melalui saluran udara. Kerugian saham boleh mengira penjual peralatan mengetahui fabrikasi bahan dan panjang saluran rumah udara anda.
pengurusan regangan sering dijalankan suis lampu. peminat Duct dilengkapi dengan masa relay kelewatan dan sensor kelembapan. ekstrak itu sedikit lebih mahal daripada biasa.


Terdapat kipas hampir senyap. Ia dilengkapi dengan relang getah khas, Getaran-redaman dan bunyi enjin.

pengudaraan pemulihan haba

Recuperator - alat pengalihudaraan khas direka untuk menjimatkan tenaga untuk pemanasan atau penyejukan udara.


Bekalan dan pemulihan ekzos sistem kini amat popular. Sebabnya mudah. Pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan banyak tenaga haba untuk memanaskan udara segar yang masuk dari luar. Dan apa-apa sistem yang menjimatkan 50% daripada pemanasan haba kemasukan separa udara panas lukisan sejuk. Mengapa separa? Untuk alasan bahawa suhu udara untuk memanaskan jisim udara sejuk yang diterima dan balasan yang 20 darjah ekzos tidak mencukupi. Dalam frosts musim sejuk kemasukan dipanaskan semula pemanas yang dipasang dalam penjana semula.


Jika ada penyaman udara di rumah, kemasukan musim panas udara sedikit sejuk. Ini mengurangkan beban pada seluruh sistem penyaman udaranya. Selepas melalui penukar haba, ostuzhennoy dingin arus ekzos akan menyejukkan aliran masuk udara panas. Ini adalah skim kerja.

Sistem pengudaraan pemulihan haba membekal dan mengeluarkan jisim udara yang dihasilkan secara paksa oleh peminat terbina dalam.

sistem pemulihan peralatan

pertukaran udara menempatkan kawasan yang besar biasanya lebih besar daripada 800m3 / h. Ia mengikuti bahawa saiz sistem pengudaraan mekanikal untuk cukup besar. Oleh itu adalah lebih baik terlebih dahulu untuk menentukan lokasi mereka. Seperti bilik utiliti yang anda boleh menguruskan diri dengan loteng atau bawah tanah. Pra bertebat ruang loteng, menghapuskan kesan berbahaya pada peralatan pengudaraan.

Jenis dan ciri-ciri saluran udara

Jika anda menggunakan versi mekanikal rumah udara paksa untuk pendawaian di premis mereka saluran udara ekzos dan bekalan yang digunakan. Mereka datang dalam segi empat tepat, bulat dan fleksibel.


Rintangan kecil kepada usul itu mengalir dalam paip bulat dengan permukaan dalaman yang lancar.

Paip segi empat tepat lagi.

Kebanyakan rintangan pengangkutan udara diperhatikan dalam paip fleksibel kerana struktur beralun mereka. Ia digunakan pada kawasan kecil selekoh saluran pengudaraan atau tudung periuk.


Berdasarkan perkara di atas, garis sistem pendawaian adalah paip tegar dan cawangannya - paip beralun. Bermula dari gril pengambilan udara untuk unit pengalihudaraan, mana-mana saluran bulu mineral yang terlindung untuk mengelakkan pemeluwapan.

Tudung untuk dapur

Air, di mana masa hood di atas periuk, pengiraan pengudaraan tidak termasuk. Ini adalah disebabkan oleh jangka masa untuk prestasi dan tujuan yang dimaksudkan - mengeluarkan bau yang tidak diingini daripada tempat mereka pendidikan.


Ringkasan, kita boleh mengatakan bahawa semua atau hampir semua, tentang bagaimana untuk membuat pengudaraan di dalam rumah kita yang dibincangkan di atas secara terperinci. Saya ingin anda kesihatan dan udara bersih!


Like this post? Please share to your friends: