Pemanasan rumah-rumah persendirian dengan tangan mereka sendiri dari A ke Z

Hilang sudah hari-hari apabila satu-satunya cara untuk memanaskan rumah persendirian adalah dapur memasak. Ia adalah kerana kekurangan pemanasan penuh dan air panas, ramai yang tidak mahu hidup di luar bandar, berpindah ke rumah pangsa selesa. Tetapi faedah tamadun dicapai dan rumah negara. Teknologi moden dan bahan-bahan membolehkan untuk melengkapkan pemanasan rumah-rumah persendirian dengan tangan mereka sendiri, untuk tidak lagi menanggung kesusahan. Sekarang keselesaan sebuah rumah negara akan menjadi tidak lebih buruk daripada bandar. Terdapat beberapa cara untuk membuat satu sistem pemanasan di rumah persendirian, yang unsur-unsur struktur yang berbeza dan tenaga. Pada mereka kita akan buat di dalam artikel ini.

 1. Apa yang mungkin menjadi sistem pemanasan rumah peribadi
  • pemanas air rumah persendirian
  • pemanasan stim rumah persendirian
  • pemanasan udara rumah persendirian
  • Pemanas elektrik rumah persendirian
 2. Memandu sistem pemanasan rumah peribadi dengan penyejuk cecair
  • Sistem air paip pemanas
  • Sistem air paip pemanas
  • Manifold sistem pemanasan air
 3. Pemasangan sistem pemanasan rumah peribadi

Apa yang mungkin menjadi sistem pemanasan rumah peribadi

Sistem pemanasan pertama berbeza dalam jenis penyejuk, dan yang secara langsung memanaskan bilik, melepaskan haba. Membezakan sistem air, wap, udara, elektrik dan kebakaran. Baru-baru ini dilaksanakan di perapian, relau dan mentah Rusia. Di kawasan-kawasan di mana pemanasan direalisasikan apa-apa cara, haba yang diedarkan lantai tidak rata berhampiran udara sejuk berhampiran sumber haba (relau), udara panas dan sejuk pada jarak yang jauh. Pada dasarnya, sebuah rumah kecil boleh menjadi agak panas dan dapur kualiti, tetapi kita tidak akan memberi tumpuan kepada sistem ini, dan bercakap tentang mereka yang mampu untuk menyediakan pemanasan yang lebih seragam rumah besar.

pemanas air rumah persendirian

sistem pemanasan air adalah satu gelung tertutup, yang beredar air panas. Sebagai unsur pemanas dandang menonjol dari di rumah menyimpang radiator tiub dalam setiap bilik di mana air panas dan mengeluarkan haba. Mempunyai air panas sekali lagi kembali ke dandang di mana ia dipanaskan, dan kitaran ini akan berulang.

A dandang pemanas gas

Untuk memenuhi sistem dandang air di mana-mana bahan api boleh didapati. Yang paling biasa ialah dandang gas, kerana mereka adalah menjimatkan. alat pemanas di rumah peribadi dengan bantuan gas asli hanya boleh dilakukan jika rumah itu dibawa saluran paip gas asli. Kelemahan lain adalah bahawa dandang gas memerlukan penyelenggaraan yang kerap dan pengawalan perkhidmatan khas. Walau bagaimanapun, pemanasan gas adalah permintaan yang besar.

dandang bahan api pepejal

Jika kawasan negazifitsirovannyh, anda boleh menggunakan dandang bahan api pepejal (Arang batu, kayu, palet). Dalam kes ini sistem akan benar-benar bebas dan bebas daripada bekalan tenaga utama. Tetapi untuk menyimpan bahan api pepejal perlu dilengkapi dengan simpanan yang selesa dan kering.

dandang minyak, cth, diesel, juga boleh digunakan untuk pemanasan air. Kaedah ini mempunyai beberapa kelemahan: bahan api diesel sangat mahal, pemanas ternyata keperluan ekonomik dikebumikan dalam tangki tanah, yang walaupun semua langkah berjaga-jaga, bahaya kebakaran bagi bahan api.

dandang elektrik, disambungkan kepada bekalan kuasa Pusat, ia juga akan menunjukkan prestasi yang baik. Tetapi jika anda telah memutuskan untuk menggunakan elektrik sebagai sumber tenaga, ia akan suai manfaat untuk memasang radiator elektrik untuk terus menukar tenaga elektrik kepada tenaga haba tanpa pengantaraan air.

Segala-galanya untuk pemanasan autonomi sepenuhnya adalah mungkin untuk menggunakan tenaga alternatif, solar dan angin penyongsang, stesen kuasa mini-hidro elektrik dan banyak lagi.

Output dandang dipilih bergantung kepada kawasan rumah. Ciri-ciri sampel boleh didapati dalam jadual.

Jadual kapasiti dandang pemanas

Sistem pemanas air boleh diedarkan air dan bahan antibeku. Juga, sistem boleh menjadi elemen tambahan untuk pelarasan itu. Tangki pengembangan berfungsi untuk mengumpul cecair berlebihan, termostat diperlukan untuk mengawal suhu sebelum setiap radiator, beredar pam air untuk gerakan paksa tidak selalu digunakan, serta lubang udara, pematian dan keselamatan injap automatik.

pemanas air rumah persendirian

Jika anda tertanya-tanya berapa banyak pemanas rumah persendirian, maka anda boleh mengira sendiri. Pertama kita perlu menentukan jenis sumber tenaga. Kami menganggap kes dengan dandang gas. Oleh itu, kita perlu membeli dandang, paip, radiator untuk setiap bilik, tangki pengembangan, injap, kelengkapan, semua bahan yang disertakan yang diperlukan. Tetapi sebelum membeli ia semua harus membuat skim pemanasan rumah persendirian, yang akan menjadi betul-betul lokasi tertentu daripada dandang dan radiator, panjang paip, dan banyak lagi. kerja projek "akan terbang banyak wang", permit, kelulusan, plus dan pemasangan. Hasilnya, menghabiskan dalam pemanasan rumah swasta akan kos kira-kira 9,000 - 11,000 USD

Kos peralatan untuk sistem pemanasan sebahagian besarnya bergantung kepada bahan-bahan. Sebagai contoh, terdapat radiator besi tuang, keluli, aluminium, keluli tahan karat. Paling murah besi tuang, mereka juga adalah yang paling sukar, dan kekal lama. Tahan karat yang paling mahal, tidak ramai mampu untuk memasang mereka di sekitar rumah. Paip untuk pemasangan pemanasan paip, juga diperbuat daripada bahan yang berbeza: keluli (Keluli tahan karat, keluli tergalvani), tembaga, polimer (Logam dan plastik, polipropilena, polietilena). Dianggap paip tembaga yang paling boleh dipercayai, kerana mereka menahan turun naik suhu yang tinggi, dan sambungan dipateri dengan solder perak. paip plastik, walaupun mudah untuk memasang dan tidak takut kakisan, tetapi mempunyai kelemahan yang ketara - takut perubahan suhu dan kehilangan kekuatan mereka jika mereka bengkok. paip keluli baru-baru ini telah jarang digunakan, walaupun keluli tahan karat dan tergalvani tidak takut kakisan, tahan lama dan tegas berkaitan.

Kos bahan dan buruh untuk pemasangan pemanasan dalam kesan rumah peribadi dan jenis sistem pemanasan air, yang boleh menjadi satu tiub, paip double dan pemungut. Ini adalah apa yang kami nyatakan di bawah.

sistem pemanasan air mempunyai beberapa kelemahan: a pemasangan yang rumit dan memakan masa, penyelenggaraan berkala dan pemeriksaan sistem dandang, tetapi ia adalah sangat popular di kalangan penduduk negara berbanding dengan sistem lain.

pemanasan stim rumah persendirian

sistem pemanasan stim dilaksanakan mengikut prinsip: dandang memanaskan air di bawah tekanan untuk negeri ini mendidih, menyebabkan wap melalui talian pergi radiator, di mana ia memberikan sehingga haba, memeluwap kembali ke air dan kembali semula ke dandang. udara diperah daripada sistem dengan wap panas. Mengikut prinsip kondensat kembali ke dandang dua jenis sistem: terbuka (membuka) dan ditutup (ditutup). Dalam sistem terbuka terdapat satu tangki, yang mengumpul kondensat dan kemudian memasuki dandang. Dalam sistem kondensat tertutup kembali secara automatik ke tiub dandang luas.

Penting! pemanasan stim tidak digunakan dalam rumah-rumah persendirian. "Wap" tersilap dipanggil "air" pemanasan. Malah, dandang untuk pemanasan wap adalah mesin yang besar, saiz bilik, ia adalah amat sukar untuk beroperasi, dan juga berbahaya. pemanas itu hanya digunakan dalam perusahaan, di mana keperluan pengeluaran pasangan diperlukan. Dalam kes ini, haba pemancar elemen teliti diasingkan daripada manusia, kerana suhu stim 115 ° C.

pemanasan udara rumah persendirian

sistem pemanasan udara boleh dilengkapi di rumah hanya semasa fasa pembinaan di bangunan pangsapuri siap adalah mustahil.

prinsip sistem operasi adalah seperti berikut: sumber haba memanaskan udara, yang kemudian naik melalui saluran-saluran udara di dalam bilik dan di bawah siling bagi menggantikan udara sejuk terperangkap berhampiran tingkap atau pintu. udara sejuk dipaksa ke dalam saluran yang membawa kepada sumber haba. Ini berlaku peredaran, yang mungkin graviti atau paksa.

peredaran graviti berlaku disebabkan oleh perbezaan suhu, apabila jumlah udara panas adalah cukup besar, yang tersesar ke arah saluran udara sejuk. Kelemahan kaedah ini terletak pada hakikat bahawa tingkap atau pintu terbuka peredaran diganggu.

Untuk edaran paksa digunakan untuk meningkatkan tekanan kipas udara.

Rajah menunjukkan pemanasan rumah persendirian dengan bantuan udara.

pemanasan udara rumah persendirian

Sumber haba boleh membakar gas asli, minyak tanah atau diesel. Oleh itu gas asli boleh sama ada pada baris, dan belon. Produk pembakaran meninggalkan cerobong.

Untuk menyegarkan udara dalam sistem dicampurkan ke dalam pengambilan udara segar yang boleh dilakukan di luar premis.

Saluran boleh dibuat daripada logam, plastik atau tekstil, dan juga mempunyai bentuk bulat atau segi empat tepat. Mengikut struktur saluran tegar dan fleksibel. Bersebelahan dengan dinding luar atau bilik tanpa pemanas saluran mesti sentiasa terlindung. Untuk mengira dengan betul bagaimana mesti diletakkan sistem pemanasan udara di rumah, apa yang sepatutnya menjadi saiz salur, apa yang topologi rangkaian, jumpa pakar. Pembinaan sistem itu bagi rumah dua tingkat boleh kos 11,000 USD

Pemanas elektrik rumah persendirian

rumah pemanasan elektrik boleh dicapai dalam beberapa cara: menggunakan pemanas panel, sistem "lantai panas", panjang gelombang pemanas inframerah (Siling).

Elektrik pemanas dandang

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

rumah pemanasan dengan elektrik tidak boleh dipanggil menjimatkan. Kadang-kadang walaupun dilengkapi dengan sistem pemanas air panas dan sambungkannya ke berjalan dandang elektrik. Kaedah ini mempunyai kelemahan utama: kos tenaga yang besar dan kehilangan haba. Oleh itu, nasihat dandang elektrik dipasang sebagai ganti, selain daripada gas (dengan syarat paip gas).

Tetapi jika tidak ada sumber lain yang ada tenaga, kita perlu menggunakan apa yang kita ada. Kemudian, lebih ekonomi dan suai manfaat untuk menggunakan bukan dandang dan segera Heaters.

Pemanasan rumah-rumah persendirian dengan bantuan pemanas panel

Untuk mengira bilangan peranti yang diperlukan, anda perlu tahu jumlah ruang dan tahap penebat haba. Sebagai contoh, untuk 100 m2 pemanasan rumah, dengan ketinggian siling 3 m, jumlah 300 m3 diperolehi, jika slaboizolirovannoe bilik, permintaan pemanasan adalah 40 W / m3. Jumlah, darab jumlah ruang pada keperluan untuk mendapatkan 12,000 watt. Keperluan itu dapat dipenuhi dengan menetapkan 4 pengolak 2.5 kW setiap pengolak 1 dan - 2 kW. Kos peralatan adalah kira-kira 1300 - 1500 USD Ini adalah jauh kurang daripada peningkatan pemanasan air dengan dandang gas, tetapi ia adalah lebih kurang sumber tenaga kos efektif di pembayaran.

sistem

Kelemahan menggunakan pemanas panel pemanasan tidak sekata dari bilik: lantai berdekatan dengan udara sejuk dan panas berkumpul berhampiran siling. Dalam usaha untuk seragam memanaskan bilik, anda boleh memilih untuk menetapkan sistem "lantai panas".

Memandu sistem pemanasan rumah peribadi dengan penyejuk cecair

sistem pemanasan air boleh tunggal litar atau dwi-litar. Tunggal yang digunakan untuk pemanasan sahaja, pemanasan dwi dan air panas untuk tujuan isi rumah. Dalam amalan, di rumah-rumah persendirian sering menetapkan dua sistem satu litar: satu - terutamanya untuk pemanasan air, kedua - untuk pemanasan. Ia adalah mudah oleh fakta bahawa dandang kedua tidak bekerja di musim bukan pemanasan.

Mengikut prinsip pergerakan air dalam sistem membezakan antara satu paip, dua paip dan sistem manifold.

Sistem air paip pemanas

sistem pemanasan Satu-paip

Sistem paip air pas berurutan dari satu radiator yang lain. Dalam setiap berikutnya suhu penyejuk radiator adalah lebih rendah dan lebih rendah. Dalam kedua ia mungkin tidak mencukupi untuk memanaskan bilik. Sistem ini adalah hampir mustahil untuk menyesuaikan, untuk menyekat akses kepada radiator tunggal, menyekat akses air untuk semua yang lain. Juga, jika radiator adalah daripada perintah, anda perlu benar-benar mematikan sistem, bermain di luar air, dan hanya kemudian mengubahnya kepada yang baru atau dibaiki.

Sistem air paip pemanas

sistem pemanasan dua paip

sistem paip mampu haba berkualiti tinggi rumah, kerana setiap radiator sesuai dua tiub: satu - dengan air panas, melalui satu lagi - daun air ostyvshaya. Dalam air panas ini paip disambungkan ke semua radiator secara serentak. Jika depan setiap radiator injap ditetapkan, anda boleh melumpuhkan sebarang sistem radiator. Dalam radiator lepas yang sesuai paip dengan air panas, suhu akan kurang daripada yang pertama, tetapi kerugian akan diabaikan berbanding dengan sistem satu paip.

Manifold sistem pemanasan air

sistem pemanasan pengumpul

sistem Manifold menganggap bahawa pergi dari paip pengumpul kepada setiap radiator secara berasingan: satu - dengan air panas, mengikut air lain sejuk dikembalikan. Sistem ini membolehkan anda melaraskan suhu di dalam mana-mana bilik dan juga mudah untuk menggantikan atau membaiki mana-mana bahagian sistem tanpa mematikan pemanasan. Sistem Manifold - yang paling maju. Kelemahan sahaja: pemasangan kabinet pengumpul tambahan dan paip aliran besar.

Pemasangan sistem pemanasan rumah peribadi

Pertama sekali anda perlu membuat keputusan apa jenis sistem pemanasan paling baik dilakukan di rumah tertentu. Penyelesaian yang paling optimum adalah untuk memasang sistem, pembawa tenaga yang mana adalah lebih mudah dan kos efektif, pemanasan ekonomi rumah peribadi untuk banyak adalah sangat penting. Sebagai contoh, jika rumah yang dibekalkan dengan gas, ia adalah mungkin untuk memasang sistem pemanasan air dengan dua dandang: a - gas (utama), kedua - elektrik (ganti) atau bahan api pepejal, supaya dalam kes force majeure benar-benar tidak menentu.

Dalam langkah seterusnya adalah untuk menghubungi pejabat projek itu, yang akan membuat pengiraan yang sesuai, dokumentasi reka bentuk dan lukisan pemanasan rumah persendirian. Barulah boleh memperoleh peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan.

bilik dandang di rumah persendirian

Perkara pertama yang dipasang pemanas dandang. Bagi apa-apa dandang, di mana produk pembakaran adalah, kecuali elektrik, mesti melengkapkan dandang. Ini adalah sebuah bilik yang berasingan, atau sebuah bilik di tingkat bawah tanah, yang menjadikan pengudaraan yang baik. dandang dipasang pada jarak dari dinding untuk membolehkan akses yang mudah. Lantai dan dinding sekitar dandang dipenuhi dengan bahan refraktori. Dari dandang untuk cerobong output jalan.

kabinet Manifold - Pemasangan

pemasangan lanjut pemanasan di rumah peribadi adalah untuk memasang pam beredar (jika diperlukan), manifold pengedaran (jika sistem dilengkapi), peranti kawalan mengukur dan berhampiran dandang.

Pemasangan paip untuk pemanasan di rumah persendirian

Hanya selepas itu membawa paip dari dandang ke tempat-tempat pemasangan radiator garis. Untuk memegang paip melalui dinding, perlu membuat lubang pada mereka bahawa selepas terbentang paip, ia adalah perlu untuk menampung simen mortar. A paip sebatian yang dihasilkan daripada bahan berasaskan pembuatan mereka.

bersambung radiator

Sekurang-kurangnya dipasang radiator. Mereka diletakkan di dalam kurungan adalah wajib di bawah pembukaan tingkap. Jika saiz sink haba tidak mencukupi untuk menutup pembukaan, memasang dua radiator atau membina seksyen, jika boleh. Jarak dari lantai harus menjadi 10 - 12 cm, dari dinding 2 - 5 cm dan dari ambang ke radiator -. 10 cm Pada bahagian masuk dan keluar daripada radiator menetapkan stop dan kawalan aksesori dan sensor suhu dapat mengawal suhu dan untuk menyekat pergerakan air.

Selepas semua unsur-unsur reka bentuk yang dibuat sistem crimping. Pelancaran pertama dandang hanya boleh dilakukan di hadapan sebuah organisasi gas.

Kesimpulannya, ia harus diperhatikan bahawa sistem pemanasan adalah lebih baik untuk memilih berdasarkan kepada dua faktor: ketersediaan dan sumber tenaga kos rendah dan autonomi sistem dalam kes force majeure. Memasang sistem pemanasan di rumah peribadi - ia begitu penting dan kompleks bahawa ia tidak digalakkan untuk menjalankan sendiri. Sekurang-kurangnya yang paling penting - pengiraan, skim dan projek mesti memenuhi profesional. Dan untuk menyimpan, anda boleh cuba untuk melaksanakan pemasangan elemen sistem ini sendiri, tetapi di bawah bimbingan ketat induk.


Like this post? Please share to your friends: