Bagaimana untuk memilih konifer untuk slaid alpine

Sudah hari-hari apabila kebanyakannya kebun terlibat sahaja di katil, rumah hijau dan rumah hijau. Hari ini, ramai ketagih kepada penciptaan di atas tanah katil bunga yang cantik dan asli mereka, kerana mereka ingin mendapatkan keseronokan estetik. Sangat menjadi slaid alpine sangat popular, yang semakin menghiasi taman-taman. Dalam ini digunakan secara meluas oleh tumbuh-tumbuhan gunung dan bentuk konifer kerdil, yang membolehkan anda untuk mengagumi taman bunga hijau sepanjang tahun. Artikel ini akan melihat beberapa konifer untuk memilih dengan slaid alpine.

kandungan:

 1. pembinaan komposisi
 2. Pilihan tempat konifer untuk slaid alpine
 3. Jenis konifer kerdil
  • pain kerdil, beberapa spesies
  • Jenis firs kerdil
  • Thuy di taman batu
  • memilih junipers

pembinaan komposisi

Untuk taman-taman batu pendaftaran terdapat pelbagai pilihan konifer kecil, dengan pelbagai bentuk Mahkota - kon, bulat, rata, menjalar, ovate, kusyen-suka. Oleh itu, sebelum anda membeli tumbuh-tumbuhan untuk slaid alpine perlu difikirkan dengan baik komposisi, terutama kerana anak pokok konifer kerdil adalah mahal.

 • Kesan terbaik dicapai dengan susunan hiasan tunggal tumbuhan menegak berkembang dengan kon atau mahkota bujur telur. Tumbuh-tumbuhan yang dominan ditanam di bahagian bawah bukit atau di bahagian tengahnya. Ruang di antara mereka dipenuhi dengan pusingan yang rendah atau bentuk kusyen seperti. Asas bagi taman batu sedang menjalar spesies penutup bumi.

 • Semasa membuat slaid alpine tangannya tidak melebihi muatan dengan sejumlah besar tumbuh-tumbuhan, jika tidak, mereka akan kehilangan identiti mereka dan tidak akan menjadi bentuk yang boleh dilihat dengan kecantikan. Apabila kumpulan menghubungkan konifer boleh dimainkan pada perbezaan-perbezaan bentuk dan warna, atau untuk membuat peralihan yang lancar secara beransur-ansur dari satu bentuk ke bentuk lain. Batu-batu, yang juga unsur-unsur hiasan, tidak boleh tersumbat sepenuhnya oleh sayur-sayuran. Hasilnya, semua usaha harus slaid menyerupai landskap semula jadi kecil.

Pilihan tempat konifer untuk slaid alpine

 • Sebagai slaid alpine adalah pembinaan nemonumentalnoe saiz yang besar, dan tumbuh-tumbuhan perlu dipilih supaya mereka mematuhi perkadaran terbesar taman bunga.

 • Satu lagi syarat yang perlu diikuti apabila memilih tumbuh-tumbuhan adalah kemampuan mereka untuk pertumbuhan di kawasan ini dan dalam keadaan ini. Mengenai benih tukang kebun mesti tahu segala-galanya - apa yang mereka lebih suka tanah, ia merujuk kepada cahaya dan bayangan, kelembapan dan kemarau, mereka bergaul dengan jiran-jiran mereka, bagaimana dengan cepat berkembang dan meningkatkan berat badan.
 • Sesuai untuk meletakkan batu-batu batu konifer taman kerdil: pain, merapikan, Jintan saru, Arborvitae. Hakikat bahawa mereka membesar dengan perlahan-lahan, hanya 3-5 cm setiap tahun, bertukar tambah besar. Keadaan ini membolehkan untuk mengekalkan komposisi hiasan untuk masa yang lama.

Kemudian dalam artikel adalah penerangan dan gambar konifer yang paling popular untuk slaid alpine.

Jenis konifer kerdil

pain kerdil, beberapa spesies

 • Pokok-pokok pain kelihatan hebat dalam taman-taman batu. Pada asasnya, mereka adalah pokok renek rendah yang tidak takut angin, mempunyai anti-pembekuan, dan kesederhanaan dalam penjagaan daripada sangat menarik untuk digunakan dalam landskap.

 • Untuk tumbuhan ini mesti dipilih tempat baik diterangi matahari dan tanah berasid dengan saliran yang baik. Pine ditanam di tanah beralkali, mula bertukar menjadi kuning. Dalam kes seperti ini, tanah menambah gipsum.
 • Terdapat kira-kira seratus jenis evergreen hiasan. pain Amerika Utara menjadi ancestress macam ARCTIS, mempunyai mahkota kon, biru pain Chappewa, TuckersDwarf dan Compacta dengan mahkota bulat, gred UncleFogy dan Pendula dengan cawangan menangis, menjalar renek Schoodic, Wisconsin dengan mahkota bantal subur.
 • Sangat elegan rendah berkembang budaya, berasal dari pain putih. Mereka mempunyai jarum nipis dan panjang keperakan, dikumpulkan pada 5 keping setiap bundle ketulan coklat terang kerinting dan mahkota padat. Pokok-pokok sabar dan bertolak ansur teduh dan sejuk, mereka yang sempurna untuk menghias sebelah utara bukit. dalam bentuk kecil gred Pumilia mahkota bulat, Macopin Ia mempunyai mahkota kon yang luas, y Nana jarum kebiruan. Adalah dengan sendirinya suatu kecil 50 cm pain Secret.
 • Yang paling biasa dua jenis berkebun denganosny gunung Pinusmugo, satu daripadanya adalah pokok renek sujud padat dengan jarum yang panjang (Mop, Varella, MiniMops, Ophir). Dan untuk spesies yang lain adalah tumbuhan kerdil dengan jarum pendek dan mahkota tebal tebal (Gnom, Kobold, Pumilio, Hesse).

 • Dalam tempoh sepuluh tahun bentuk kehidupan Brepo, MarieBregeon dan pygmaea semua membesar sehingga 50 cm. Mereka padat, bentuk bulat. Luar biasa conical indah terbantut pain Alpenzwerg. Ia tumbuh tidak lebih daripada 2.5 meter. Ia mempunyai jarum hijau gelap, yang pada suhu musim sejuk rendah pada tips menjadi sedikit emas, jadi ia seolah-olah musim sejuk yang lampu pokok.

Untuk jenis kerdil pain disimpan saiz kecil mereka adalah perlu untuk mencubit berkala buah pinggang pertumbuhan pusat dan pucuk tumbuh semula, dan tidak menyalahgunakan baja. Jika tidak, kilang itu akan pergi ke dalam pertumbuhan, dan mahkota akan menjadi longgar.

Jenis firs kerdil

Dalam katalog merapikan berukuran dibahagikan kepada separuh kerdil ketinggian 3m, kerdil - 1.5 m, minisorta - sehingga 1 m dan mikro jenis yang tumbuh sehingga 30cm. bentuk CZK adalah kon atau piramid berbentuk, berbentuk bola dan kusyen seperti.

 • A mencari sebenar untuk taman-taman batu adalah mini-makan membesar dalam sepuluh tahun sehingga ketinggian 50 cm dan mempunyai mahkota luas. apa-apa borang termasukort Alberta Globe (AlbertaGlobe), dengan diameter mahkota, dua kali ketinggian.
 • E yang paling popular berukuranAdakah Nidiformis (Nidiformis), Ehiniformis (Echiniformis). Yang terakhir ini mempunyai bentuk yang sedikit leper dan jarum perak.
 • Hutan merapikan indah terkenal (Piceaabies) berkhidmat sebagai moyang kepada kemajmukan rendah berkembang bentuk hiasan. merapikan belukar popular mempunyai slot berbentuk mahkota Nidiformis (Nidiformis), berkembang sehingga hanya 40 cm tinggi, dan mempunyai dedaun hijau muda bergaya mencapai sehingga 1 m diameter.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

 • Little Gems (LittleGem) Ia mempunyai mahkota hijau gelap saiz yang lebih kecil daripada merapikan sebelumnya. Ia adalah mungkin untuk membentuk pokok stam menakjubkan dan ditanam di taman batu atau di dalam bekas.
 • bentuk elegan kon yang sempit mempunyai mahkota padat UilsZverg (Will'sZwerg). Tumbuhan ini tumbuh lebih sedikit daripada satu meter tinggi. Adalah menarik bahawa muda berkembang jarum adalah lebih ringan daripada yang lama. Oleh itu herringbone seperti bermain dengan warna yang berbeza hijau.
 • Dari bentuk merapikan berduri (Piceapungens) juga memperoleh bentuk kerdil. Salah seorang daripada mereka adalah besar Glaukoma Globosa (GlaucaGlobosa). mahkota kon secara am tidak tumbuh tinggi dan lebar. Ia mempunyai jarum kebiruan memanjang sedikit berbentuk sabit. Sangat bersahaja. Amat sesuai untuk mewujudkan trek di taman berbatu.
 • Untuk berkembang di taman-taman batu adalah sesuai bentuk kerdil merapikan Kanada dengan sizuyu jarum biru: Konika (conica) dengan mahkota piramid, Laurin (Laurin), Gnom (Gnom).

 • separuh kerdil merapikan Deyzi Vayt (DaisyWhite) tumbuh sehingga 2.5 meter tinggi dan berbeza daripada semua yang lain pucat jarum kuning muda untuk terbang berubah warna kepada hijau. Its mahkota piramid padat akan kelihatan hebat di taman-taman batu dikelilingi oleh kilang yang rendah dengan mahkota bulat.
 • Untuk merapikan tanah yang subur lebih baik mengalir, memberikan reaksi berasid. Genangan air di dalam tanah, mereka tidak boleh bertolak ansur. Lebih baik sesuai tempat yang cerah, atau naungan cahaya. Untuk memberikan yang lebih semak hiasan boleh dipotong.

Thuy di taman batu

Dalam Arborvitae alam adalah kon pokok malar hijau cypress keluarga yang mempunyai mahkota simetri padat dan mempunyai bau wangi. Bloom secara senyap-senyap. Jarum tidak jarum, dan memanjang kepingan rata bersebelahan dengan satu sama lain. tumbuh-tumbuhan mudah dan tidak menyakitkan terdedah kepada ricih. Oleh itu, mereka berjaya digunakan untuk hiasan katil bunga dan pagar.

 • Arborvitae kerdil, sepanjang tahun mengekalkan kesan hiasan mereka, sesuai untuk berkembang di taman-taman batu. Di samping itu, kebanyakan jenis adalah fros.
 • Yang paling meluas di kawasan Rusia menerima bentuk kerdil Arborvitae barat. Pokok ini tidak terlalu berubah-ubah, ketabahan yang berbeza dan panjang umur. Dalam keadaan semula jadi, masih terdapat keadaan zaman milenium.
 • Lambat berkembang bentuk kerdil Arborvitae pencinta barat senang hati menghiasi taman-taman batu mereka, sebagai contoh, belukar sfera Danika (Danica). mahkota hijau muda dalam 10 tahun tumbuh sehingga diameter hanya 40 cm.

 • Asalnya akan melihat peranan pemain solo rock taman Thuja occidentalis Filiformis (Filiformis). Tree mempunyai mahkota padat dalam bentuk kon yang luas. Ia tumbuh dengan ketinggian lima kaki panjang dan mempunyai pucuk menangis.
 • Gred Globoza (Globosa), sebaliknya, ia mempunyai globular kelabu-hijau mahkota bulat mencapai 1 m diameter. Ia adalah disyorkan untuk digunakan sebagai sebahagian daripada komposisi. tetapi globular Golden Globe (GoldenGlobe) Crown mempunyai sedikit kurang, tetapi ia mempunyai jarum emas kuning.
 • Luar biasa akan kelihatan dalam bujur telur komposisi Kroon Woodward (Woodwardii), tumbuh lebar 40 cm dan mempunyai jarum hijau terang.

 • Di taman-taman dilupuskan di kawasan-kawasan yang lebih panas bentuk yang diperoleh oleh kipas berbentuk jarum oriental Arborvitae berkembang. apa-apa borang termasuk kuning keemasan Nana Aura (AureaNana) dengan mahkota ovate, kolumnar hijau gelap Zhastinka (Justynka). Kepelbagaian ini tidak menuntut untuk kesuburan tanah, tetapi tidak boleh menahan frosts teruk.

memilih junipers

Sebilangan besar jenis dan spesies junipers meletakkan penanam menghadapi pilihan yang sukar. Tumbuhan ini mungkin mempunyai mahkota, berbeza dalam bentuk dan warna. Bentuk mahkota boleh tirus, kolumnar bantal menjalar, merebak,. Jarum boleh kuning keemasan, hijau, nada yang berbeza, perak biru. Dan bentuk jarum pain paling boleh berbeza - bersisik atau awl.

 • Kawasan semula jadi taburan tumbuh-tumbuhan ini adalah hampir tidak berkesudahan - mereka berada di kawasan utara dan di kawasan tropika. Junipers berbeza bersahaja, boleh tumbuh di mana-mana tanah, tidak menolak terlalu banyak keperluan untuk pencahayaan dan kelembapan, juga diterima sejuk musim sejuk. Untuk tukang kebun ini adalah rahmat.
 • Yang paling banyak digunakan untuk mewujudkan taman-taman batu diperolehi kerdil dan menjalar juniper Cossack bentuk (J.Sabina): luas belukar hijau Tamaristsifoliya (Tamariscifolia), belopestry Varigata (variegata), biru-hijau Rocker Cem (RockeryGem).

 • Juniper menarik mendatar Kelas Andor varigata (AndorraVariegata) ketinggian hanya 40 cm lebar dan bantal crown. Yang luar biasa ia adalah kepelbagaian jarum pada musim panas ia adalah cerah hijau dengan speckles putih, dan pada musim sejuk - menjadi ungu-ungu warna. A permaidani biru yang indah mencipta menjalar Hutan Blue (BlueForest) gred. Ia pucuk ke atas, melampirkan mahkota kelantangan tambahan. Blue Sheep (saham mewah) tidak menjalar pelbagai yang paling elegan. Satu tebal permaidani perak-biru ia melarikan diri pada suhu rendah menjadi ungu.
 • Dalam peranan solo di atas bukit boleh bertindak bentuk kerdil juniper sederhana. Sebagai contoh, Gred Gold Coast (GoldCoast), Ia tumbuh sehingga 1 meter tinggi dan 2 meter lebar. Tumbuhan ini hiasan menyebarkan mahkota emas kuning bulat. Parameter yang sama mempunyai Gold Star (GoldStar), tetapi ia adalah lebih tahan lasak. Gred Dzhulip Mint (Mint Julep), sebaliknya, mempunyai dedaun menangis hijau terang, mencapai diameter 2 m.

Junipers ditanam di taman batu, memandangkan keluasan mahkota masa depan. jenis hijau diletakkan di kiri kanan bukit, kuning keemasan - ia adalah lebih baik untuk mendarat di barat atau sebelah selatan, dan perak dan biru - cerun utara atau timur.

Hari ini, tawaran untuk jualan pelbagai agak luas daripada konifer kerdil, sesuai untuk meletakkan di atas bukit Alpine. Evergreen konifer memeriahkan laman pada musim luruh, musim sejuk dan musim bunga, manakala pokok renek daun luruh dan pokok-pokok adalah tidak aktif. Pelbagai bentuk, tekstur dan saiz berduri kacak membolehkan campuran harmoni dengan mereka dalam landskap yang berbeza.


Like this post? Please share to your friends: