Bagaimana untuk menanam anggur: panduan langkah demi langkah

Penjadualan anggur menanam di laman web, ia adalah perlu untuk mengambil kira beberapa ciri-ciri proses ini. Lagipun, untuk mengumpulkan tuaian pertama dalam beberapa tahun, ia adalah perlu bukan sahaja untuk memilih pelbagai yang sesuai untuk kawasan itu, tetapi juga untuk menjalankan teliti, dengan mengambil kira semua ciri-ciri.

kandungan:

 1. Di mana terbaik untuk menanam anggur?
 2. Masa yang terbaik untuk anggur menanam
 3. Bagaimana untuk menanam anggur di rumah
  • Menyediakan benih untuk penanaman
  • Pendaratan anggur di tanah hitam dan tanah liat
  • Ditanam di tanah berpasir
  • Menanam benih vegetatif
  • Untuk menanam anggur pada musim bunga
  • Bagaimana untuk menanam anggur pada musim luruh
 4. Peraturan am bagi anggur menanam
 5. Bagaimana untuk menanam anggur. kesilapan yang lazim

Di mana terbaik untuk menanam anggur?

Memilih tempat yang paling sesuai untuk anggur menanam perlu memberi fokus bukan sahaja pada penampilan estetik taman, tetapi juga keperluan loji untuk pembangunan yang paling selesa, dan yang paling penting - produktiviti. Jadi sebelum anda membeli benih untuk masa depan kebun anggur itu perlu belajar mengenainya beberapa fakta.

 • Anggur - tumbuhan saka, jadi anda perlu yang sangat bertanggungjawab, dan yang paling penting terlebih dahulu, pilih tempat pendaratan baginya. Ia adalah penting untuk mengambil kira ciri-ciri biologi jenis dipilih, untuk memaksimumkan produktiviti.
 • Satu lagi fakta yang tahu tentang anggur - adalah penolakan tempat teduh. Memandangkan ini adalah perlu untuk memilih selatan atau bahagian sebelah barat, serta mengelakkan pendaratan di sebelah pokok yang tinggi.
 • Hampir semua jenis anggur haba penyayang dan perubahan dalam suhu tidak boleh bertolak ansur dengan musim musim sejuk. Oleh itu, adalah perlu dengan berhati-hati untuk memilih kawasan tempat di mana ia dilindungi daripada angin kencang dan suhu yang rendah. Yang paling sesuai dalam kes ini, untuk kilang akan menghantar beberapa dinding bangunan atau rumah utama bangunan. Masalahnya ialah bahawa di siang hari dinding dalam tahap tertentu, dihangatkan oleh matahari, membolehkan mereka memberi anggur haba yang berlebihan pada waktu malam. Di samping itu, perjanjian tersebut ada mempercepatkan masa beri masak. Jika ada soalan, yang lebih baik untuk anggur kilang, pilihan yang perlu diberikan benih rantau.

 • Dengan mengambil kira keperluan untuk jenis tertentu tanah, dalam hal ini, anggur agak bersahaja. Namun terdapat nuansa tertentu - hasil benih yang berbeza, ditanam dalam jenis tanah yang subur tetapi keras. kualiti saliran tanah mencegah genangan seperti kelembapan, yang menggalakkan supersaturation tanah dan kapur garam. Semua ini boleh memberi kesan negatif ke atas anggur.

Masa yang terbaik untuk anggur menanam

 • Musim luruh dan musim bunga musim sama seperti sesuai untuk penanaman benih muda anggur di dalam tanah. Sejak akhir April hingga pertengahan Mei dihasilkan menanam benih Annuals, batang berkayu dengan sudah. Tetapi dengan akhir Mei dan sepanjang Jun boleh ditanam anggur vegetatif hijau.

 • Bagi penanaman musim luruh benih, ia biasanya dilakukan antara bulan Oktober dan sebelum fros pertama. Teknik ini tidak mempunyai sebarang perbezaan dari musim semi, kecuali perlindungan-hati anggur muda dari perubahan suhu yang mendadak. Biasanya, anggur ini bersalut gambut, habuk papan atau jarum.

Bagaimana untuk menanam anggur di rumah

Menyediakan benih untuk penanaman

Sudah tentu, bagi menanam benih sesuai anggur sahaja sihat. Bagaimana saya boleh menyemak ia? Terdapat beberapa faktor yang menunjukkan kualiti.

 • bahagian basal benih muda semestinya menjadi putih. warna coklat beliau menunjukkan ketidaksesuaian melarikan diri.
 • Proses tahunan perlu masak dengan potong hijau terang.
 • anak benih sesuai membezakan tunas tebal yang tidak jatuh apabila disentuh ringan.

Peraturan ini adalah sesuai untuk penanaman anggur sulung, walaupun dia lebih bersahaja.

Sebelum anda menanam keratan anggur, ia adalah perlu untuk menjalankan persiapan mereka untuk mendarat:

 • tangkai bawah dipotong supaya meninggalkan 1 cm pertama untuk buah pinggang dan kira-kira 2 cm di atas bahagian atas;

 • dalam tempoh 24 jam akan datang, anak pokok perlu rendam dalam larutan akueus dengan satu sudu madu untuk meningkatkan pertumbuhan;
 • selepas proses merendam keratan dikeringkan dan parafin dengan teliti. Ini akan memerlukan kapasiti liter, yang merupakan campuran 15 g lilin dan damar, 300 gram parafin dan air. campuran mesti dipanaskan, kacau dengan teliti. Keratan boleh parafin bersendirian atau dalam beberapa keping, kerana mereka dicelup di bahagian atas campuran yang disediakan, dan kemudian ke dalam bekas air sejuk. Semasa prosedur, dianggap tidak lebih daripada 6 benih cm anggur;
 • selain daripada pemangkasan biasa dan pemprosesan, anak pokok muda anggur perlukan dan proses pra-pengerasan, sebelum penanaman sebenar di dalam tanah. Jika tidak, mereka boleh mendapatkan kerosakan yang ketara di bawah cahaya matahari langsung;
 • dalam masa satu minggu benih vegetatif yang disimpan di bawah kanopi atau di bawah naungan tebal pokok. Kemudian kira-kira 10 hari di bawah cahaya matahari semula jadi. Bagi anak benih yang telah ditanam dalam keadaan cahaya yang rendah dan melanggar rejim suhu - untuk tempoh penyesuaian mereka akan dilanjutkan sebanyak 1.5 kali. Penampilan mereka mempunyai pucuk yang lebih panjang dan daun berwarna hijau pucat;
 • benih muda anggur yang tidak menjalani proses pengerasan yang betul dan ditanam di dalam tanah terbuka di awal musim bunga, bertindak balas kepada apa-apa syarat yang permulaan awal musim luruh. hasilnya adalah untuk menghentikan pertumbuhan, dan pertumbuhan kayu mengambil bentuk - dengan cara ini menyediakan anak benih musim sejuk yang dikatakan itu. Ia tidak kritikal kepada tumbuhan. Sejak lebih dekat dengan pertengahan Jun, anak benih ini meneruskan pertumbuhan dan pembangunan.

Pendaratan anggur di tanah hitam dan tanah liat

Prosedur untuk pendaratan anggur di tanah hitam dan tanah liat.

 • Di bawah lignified anak benih disediakan rehat 80 cm dalam dan 80 lebar.
 • Bottom diselimuti lapisan nutrien, ketebalan - 25 cm Komposisinya termasuk 10 baldi humus bercampur dengan tanah yang subur.. Selepas-hati baja tamping lapisan ini disalut dalam nisbah: 300 gram baja kalium seperti super fosfat nombor 3 abu kayu liter. Lapisan ini juga dicampur dengan tanah dan dipenuhi dalam ketebalan - 10 cm 5 cm berikut dipenuhi dengan hanya tanah .. Setelah selesai semua manipulasi tinggal di dalam rehat 50 cm.

 • Langkah seterusnya adalah untuk membentuk bukit kecil di tengah-tengah rehat. Di tengah-tengah dimasukkan dan akar anak benih adalah sama rata. Grape dicurahkan tanah subur (tanah hitam atau tanah liat) ke tahap keuntungan. Benih bercambah keratan dari dipangkas menegak diletakkan, tetapi kejadian lebih lama daripada 25 cm perlu ditanam di kecenderungan sedikit.
 • Selepas anak benih dipasang, dan semua lapisan sebelumnya telah teliti merempuh, tanah disiram dua - tiga baldi air. Selepas pengeringan separa ini, lapisan atas sedikit longgar ke kedalaman kira-kira 10 cm.
 • Pada masa akan datang, anggur disiram dua kali dengan selang dua minggu. Sekali lagi longgar tanah dan mulsa.

Tip: jika anda mahu untuk menanam anggur liar (gadis), segala-galanya adalah lebih mudah. Terbaik dari semua, ia bertahan musim gugur. Ia sudah cukup untuk memotong pohon anggur panjang mana-mana tanpa akar. Meletakkannya rata di atas tanah dan prikopat tanah subur supaya semua proses (daun) muncul di permukaan. Selepas itu dari setiap daun itu mula membesar anggur diri. Pada musim luruh adalah hujan yang cukup, jadi air adalah perlu untuk membuat hanya apabila diperlukan.

Ditanam di tanah berpasir

Apakah perbezaan menanam anggur di tanah berpasir, jika kita bandingkan proses ini, seperti tanah liat atau tanah hitam?

 • Masalahnya ialah bahawa pada suhu rendah, tanah berpasir membeku lebih cepat dan kuat, dan pada musim panas, masing-masing - terlalu pemanasan. Selain daripada ini jenis tanah boleh dikatakan mengekalkan kelembapan dan nutrien, berbeza dengan tanah yang subur.
 • Semua faktor-faktor ini perlu dipertimbangkan dalam proses anggur mendarat. Oleh itu, rehat di bawah anak benih mesti mencapai dalam meter. Dan untuk mengekalkan kelembapan dan untuk mengelakkan kehilangan nutrien diletakkan di bawah lubang lapisan terutamanya padat. Ia terbentuk daripada tanah liat tinggi sekurang-kurangnya 20 cm atasnya dan dikambus balik campuran baja nutrien (ketinggian - 25 cm) ..
 • Kedalaman paling sesuai bagi penanaman benih di dalam tanah berpasir -. 60 cm anggur Care akan menjadi air biasa, yang akan diperlukan untuk menghasilkan dengan selang tujuh hari, 4 baldi penuh dengan air.

Menanam benih vegetatif

 • Rehat dalam tanah disediakan dengan cara yang sama seperti dalam penanaman anak benih lignified. Perbezaannya terletak pada kedalaman lubang, ia harus 25 cm pada tanah liat dan tanah chernozem dan kira-kira 20 cm pasir. Semua lapisan dipadatkan dengan teliti dan memberi minum 2-4 baldi air pada setiap minggu.
 • Apabila tanah akan mengecut, anda perlu membuat lubang 55 cm pada tanah liat atau tanah hitam dan 65 cm pada berpasir. Anak benih, terakhir proses rawatan haba, berhati-hati yang diambil daripada bekas benih, dan bersama-sama dengan tanah itu diletakkan pada kedalaman penanaman yang disediakan. jarak pertengahan dipenuhi dengan tanah yang subur, disiram dan dipadatkan dengan satu baldi air.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

 • Setelah selesai mendarat berhampiran kuman vegetatif kayu dipasang pasak untuk terus menyokong anak pokok anggur.

Penting: tidak lulus tumbuhan penyesuaian disyorkan semestinya kabur dengan cara perisai. Untuk ini akan mencukupi untuk menampung 10 hari pada sebelah selatan pendaratan - dahan pokok atau kepingan papan lapis.

 • Dalam benih tahun pertama harus meninggalkan hanya satu melarikan diri, perlahan-lahan membuang anggur yang tinggal dan mengikat kepada kesombongan.

Untuk menanam anggur pada musim bunga

 • Spring penanaman anggur memastikan bahawa permulaan sejuk, dia mendapat kuasa yang perlu dan cukup mendapat nutrien yang mencukupi. Ini memastikan bahawa rintangan anak benih muda kepada suhu yang rendah.
 • Memberi manfaat kepada pembangunan benih muda penyediaan tanah awal. Oleh itu, jika lubang di bawah pohon anggur untuk menyediakan terlebih dahulu - jatuh, kemudian musim bunga akan siap tempat yang sesuai untuk penanaman, baja semula jadi kaya.
 • Banyak jenis anggur mampu pada tahun kedua untuk membawa tanaman kecil. Tetapi hanya dalam hal penanaman musim bunga. benih berbuah musim luruh biasanya ditangguhkan oleh satu tahun.

 • Untuk satu lagi detik-detik yang positif boleh dikaitkan keadaan suhu yang baik musim musim bunga. Selepas kejatuhan fros pertama boleh merosakkan bukan sahaja pucuk muda, tetapi tanah promorozit.

Tetapi di kalangan begitu banyak manfaat, terdapat beberapa nuansa yang perlu diambil kira apabila memilih musim musim bunga untuk menanam anggur:

 • kekurangan kelembapan. Dalam tempoh ini, air tambahan diperlukan, yang disediakan pada musim gugur secara semula jadi;
 • kekurangan nutrien tanah. Hal ini terutama berlaku pada musim bunga awal, apabila mereka mesti diimbangi dari dek tambahan lumut, habuk papan dan humus;
 • benih kualiti anggur ditawarkan untuk dijual pada musim gugur, jadi besar kemungkinan pengambilalihan pada musim bunga sampel beku.

Namun, musim bunga dianggap musim bertuah untuk menanam benih anggur. Hanya ada satu soalan: sama ada pada bila-bila ia adalah mungkin untuk menjalankan pendaratan dalam tanah? No, tempoh benar-benar menanam harus dipilih, memandangkan keperluan benih dan suhu.

 • Suhu optimum adalah melebihi 15 ° C. Lebih-lebih lagi, dan suhu tanah adalah petunjuk penting, kerana mereka perlu mencapai sekurang-kurangnya angka 10 ° C. Ia adalah dalam tempoh ini adalah yang terbaik musim yang semakin meningkat anak pokok. Oleh bulan jeda masa ini akan bergantung kepada rantau ini. Sejak pembekuan baru-baru ini berakhir sebelum akhir bulan Mac, dan pada malam yang lain perbezaan suhu berlaku sehingga pertengahan April.
 • Di samping itu ia adalah penting untuk mengambil kira suhu dan jenis benih: vegetatif atau sengit. Pilihan pertama dibentangkan untuk dijual di dalam bekas kecil dengan tanah. tumbuh-tumbuhan itu mempunyai ciri-ciri yang mempunyai pucuk muda dengan daun. tempoh pendaratan menggalakkan: dari pertengahan Mei hingga akhir bulan Jun. Tetapi sengit benih daya maju adalah terutamanya kerana ia telah melaksanakan struktur akar dan buah pinggang. Oleh itu, walaupun pada penanaman awal, sebagai contoh, pada pertengahan April, dia mampu untuk menahan keadaan cuaca yang berubah-ubah.

Bagaimana untuk menanam anggur pada musim luruh

Benih anggur penanaman pada musim luruh, juga, mempunyai banyak ciri-ciri. Faktor-faktor berikut boleh dikaitkan dengan manfaat.

 • Tahap kelembapan pada masa ini, kesan positif ke atas pertumbuhan dan pembentukan pucuk muda pokok anggur. air tambahan diperlukan hanya dalam beberapa minggu pertama selepas penanaman.
 • benih musim luruh cenderung untuk pembangunan awal dan mula berbuah.
 • Tetapi untuk kelemahan utama adalah hakikat bahawa benih muda tidak hanya bergerak angin sejuk dan kencang, walaupun dengan tempat tinggal yang tetap.

 • Memilih tempoh yang menanam benih anggur dalam tanah, ia adalah perlu untuk mengambil kira bukan sahaja kelebihan dan kekurangan masing-masing daripada mereka, tetapi jenis terutama dipilih.

Untuk menanam anggur video

Peraturan am bagi anggur menanam

 • Yang paling penting untuk pembangunan anggur adalah tanah yang dipilih. tanah subur: humus dan tanah cahaya - ini adalah apa yang diperlukan benih.
 • Di samping itu, ia adalah perlu untuk mengambil kira lokasi paras air bawah tanah. Jika mereka bergoyang-goyang mencapai sempadan 1.5 meter dalam, ia adalah wajib untuk melengkapkan sistem saliran yang diperlukan.
 • Satu lagi perkara penting ialah tambahan mineral persenyawaan dan air tepat pada masanya.
 • Menanam benih anggur melibatkan susun atur di mana mereka menerima jumlah maksimum cahaya dan tidak melanggar pertumbuhan akar salingan.
 • benih anggur penanaman pada plot lekukan perlu dikekalkan 2-2,5 meter.
 • Dengan benih berhampiran bangunan lekukan hendaklah sekurang-kurangnya 0.5 meter.
 • Jarak dari pokok-pokok tebal dan tinggi dan semak - 0,5-0,7 meter.

Bagaimana untuk menanam anggur. kesilapan yang lazim

 • Menanam benih dengan sistem akar yang lemah - mereka boleh sama ada tidak menetap sama sekali, atau perkembangan lambat. Selain itu, pucuk itu tidak mungkin memberikan hasil tuaian yang baik.
 • Pengambilan jenis tidak diketahui anak benih boleh menyebabkan keperluan untuk membeli baru dan stubbing. Dalam benih, zon iklim yang tidak sesuai, buah-buahan tidak mempunyai masa untuk masak dalam satu musim, jadi pada masa akan datang juga perlu diganti.
 • Satu kesilapan yang biasa menanam pokok dan anggur berhampiran sebelah utara bangunan di kawasan itu. Dalam kes ini, kilang itu menghabiskan semua kuasa-kuasa pertumbuhan, tuaian akan menjadi kecil dan ia akan terletak pada pucuk atas.
 • Membentuk sebuah lubang cetek untuk penanaman, anda perlu tahu bahawa ini akan menghadkan anak benih dengan nutrien dan menjejaskan pembangunan.
 • Berlebihan mendalam pertumbuhan perlahan disebabkan oleh kesan suhu rendah di dalam lapisan tanah.
 • Tetapi penembusan cetek akan memberi kesan kepada penggunaan benih air, dan menjadikannya mustahil untuk memproses perlindungan anggur untuk musim sejuk.
 • Penebalan penanaman anggur akan meningkatkan bilangan penyakit kulat, dalam benih selain akan berjuang untuk penggunaan air dan pencahayaan.
 • Penanaman hanya jenis perempuan tanpa potensi jenis pendebungaan boleh membawa kepada menghancurkan tanaman tersebut. Ia disyorkan oleh enam "wanita" semak ditanam satu didebungakan.

Pendaratan benih muda anggur - proses ini agak intensif buruh. Penting bukan sahaja pilihan pucuk yang dapat menahan keadaan iklim dan harta tanah, tetapi juga persediaan yang berkualiti baik untuk mendarat. Mematuhi semua nuansa memastikan pembangunan prestasi yang baik dan berbuah masa depan kebun anggur.


Like this post? Please share to your friends: