Pembaikan tiang gas dengan tangan mereka sendiri

Satu penyelesaian untuk bekalan soalan air dipanaskan - merta pemasangan pemanas air. Dalam kes ini, ia menjadi objek perhatian adalah geiser. Lagipun, pemanas air gas berbanding elektrik adalah lebih menjimatkan kerana tarif yang rendah untuk tenaga, dan juga berbanding pemanas air - lebih selesa, kerana mereka membenarkan untuk menggunakan air panas dalam apa-apa amaun dan pada bila-bila masa hari. Dalam kes ini, masa utama untuk mengenal pasti kegagalan berlaku dan untuk membaiki pemanas air dengan tangan anda.

kandungan:

  1. Apparatus geyser
  2. kesalahan biasa geyser
    • penukar haba tersumbat dengan skala
    • gas pematerian Pemanas heatsink
    • pemanas air gas tidak menyalakan
    • Ruang tidak betul memanaskan air

Apparatus geyser

Biasa pemanas air gas adalah kotak besi yang menyerupai almari dapur. Kepadanya dua paip disimpulkan - gas dan air. struktur dalaman termasuk penukar haba, pembakar utama dan perintis. Selepas paip dibuka, tanpa mengira kaedah pencucuhan pembakar, injap gas dibuka, membiarkan carrier tenaga dalam pembakar juruterbang, yang merupakan cahaya rendah.

Apabila gas pembakaran dilepaskan haba yang mencukupi untuk memanaskan cepat air yang melalui penukar haba - dilupuskan di atas pembakar tiub lingkaran. Air dipanaskan diarahkan melalui paip air, gas yang keluar lajur untuk paip (paip di bilik mandi, pancuran, dapur hos), yang telah dibuka. Produk baru yang seterusnya pembakaran gas serombong dikeluarkan, yang keluar dari bahagian atas ruangan gas.

Ruangan dengan kaedah pencucuhan juruterbang adalah elektronik, jenis manual dan pezorozzhigom. Sudah ketinggalan zaman pencucuhan manual melibatkan penggunaan perlawanan: buka injap gas yang sesuai dengan ruangan paip, tahan perlawanan menyala ke igniter yang segera datang pada. lampu pembakar utama selepas menghidupkan tombol.

Moden pemanas air gas mempunyai sistem penyalaan elektronik yang lebih mudah, praktikal dan selamat bekerja "pada automatik penuh." Selepas merasmikan sistem diaktifkan tekanan air paip, di mana percikan caj memberi dua bateri penlight, injap gas dibuka pada masa yang sama. Sparks cukup untuk menyalakan pembakar, maka semua akan berlaku di sepanjang sistem biasa: lampu pembakar kedua, memanaskan air dan pergi melalui penukar haba untuk keran. Pembakar off selepas menutup injap.

pezorozzhigom sistem tertentu yang berasaskan kesan piezoelektrik apabila tindakan mekanikal ditukarkan kepada pelepasan elektrik, dalam kes ini - percikan bunga api. Buat pertama kali termasuk lajur baru pada panel hadapan, anda tekan butang, mengaktifkan unsur piezoelektrik. Dari percikan yang terhasil dinyalakan igniter, maka pembakar utama. Pembakar utama padam apabila menutup paip, dan cahaya - lampu, tetapi ia tidak cukup haba untuk mendidih air yang tertinggal dalam penukar haba. Pada masa berikutnya anda hanya perlu membuka paip air, tanpa menekan atau membakar apa-apa dan pergi air suam.

kesalahan biasa geyser

gas pemanas air tidak cukup alat mudah yang tertakluk kepada peraturan tertentu pengendalian dan penjagaan akan menjadi pemiliknya untuk masa yang lama. Tetapi lambat laun semua peralatan yang rosak, dan lajur gas adalah tidak terkecuali. Terutamanya memberi kesan kepada proses kualiti air dan gas yang dibekalkan oleh kemudahan awam di rumah-rumah dan pangsapuri kami, dan kini, selepas masa yang tertentu ia menjadi perlu untuk membaiki dapur dengan dapur gas. Oleh itu, ia adalah bernilai mengingati sebab yang biasa, kerana yang mesin tidak berfungsi seperti yang dikehendaki.

penukar haba tersumbat dengan skala

Kesalahan yang paling biasa adalah dalam ruang gas tersumbat dengan penukar haba skala (radiator). Tiub buih terlalu besar, kesalahan air liat. pemendapan skala berlaku apabila suhu air adalah lebih besar daripada 80 darjah, dan 82 darjah apabila proses mula berlaku secara intensif.

Untuk mencegah pembentukan skala tidak menggunakan terlalu banyak air panas. Mandi air suhu cukup dekat kepada 42 darjah, untuk mengeluarkan lemak apabila mencuci pinggan mangkuk - kira-kira 45 darjah, sebagai cara untuk membuang lemak dari mereka dan mampu untuk menghadapi dengan air sejuk, dan mesin basuh di dalam mesin - tidak lebih daripada 60 darjah.

Banyak meninggalkan ruang gas untuk bekerja pada lampu pandu, kerana ia adalah mudah, dan tidak ada keperluan untuk membangkitkan dan menyesuaikan lajur setiap kali. Walau bagaimanapun, kekurangan masa dan jam, suhu di dalam penukar haba telah meningkat kepada 90 darjah - oleh itu buih itu. Jadi jangan malas untuk melumpuhkan dan membolehkan lajur seperti yang diperlukan, dan tidak lebih Pemanas automatik, jika anda diperhatikan tekanan yang lemah, ia adalah lebih baik untuk dimasukkan ke dalam kes ini, pembesar pam.

Nah, jika anda adalah masalah, ia adalah perlu untuk membaiki ruang gas Cina dengan membasuh penukar haba. Untuk melakukan ini, anda perlu faham bahawa lajur penukar haba begitu padat, menarik perhatian kepada tanda-tanda berikut: tekanan yang rendah pada paip air panas apabila tekanan di paip dengan air sejuk adalah baik; ruangan bersama-sama dengan ia tidak berubah; atau sebaik sahaja selepas kuasa dimatikan. Sudah tentu, mungkin ia adalah injap rosak di salur masuk ke ruang gas tetapi jika ia adalah OK, teruskan dengan pembongkaran lajur.

Untuk mencuci lajur, anda perlu: Phillips dan pemutar skru rata, set sepana terbuka akhir, lengkap gasket kain asbestos dan hos getah. Selain itu, anda mesti membuat pra-membeli di kerak kedai perkakasan, yang dijual di dalam botol plastik dan serbuk kering. Anda juga boleh menggunakan intipati cuka, kerana ia adalah yang paling mudah.

Untuk memulakan, keluar lajur perkakasan, dan kemudian - selongsong. Selepas ini, ia adalah perlu untuk menyekat aliran air masuk dan berhampiran terbuka kepada mana-mana tiang kren air yang dipanaskan. Seterusnya, keluarkan penukar haba daripada tiub suapan dan bergerak ke tepi. Selepas anda mengeluarkan nat dari penukar haba, penukar haba akan mula meninggalkan air. Ia mesti dikosongkan tentang seliter.

Seterusnya, meletakkan pada hos inlet penukar haba, mengangkat tiang tinggi, memasukkan dan hos di corong sedikit sekali tuangkan ke dalam penyelesaian yang disediakan. Tuangkan perlahan-lahan, atau mula bekerja, dan penanggal kerak akan menolak kembali. Penyelesaian dalam penukar haba telah tinggal selama beberapa jam. Bahan ini boleh dihangatkan pada lampu pandu membara untuk tindak balas lebih cepat berlaku, dan ia mengambil masa yang kurang.

Ketik lembangan pengganti atau baldi plastik dan secara beransur-ansur membuka bekalan air ke dalam ruang gas. Lihat apa yang akan keluar dari hos. Jika terdapat banyak lumpur, dan selepas mencuci kepala akan menjadi baik, maka segala-galanya ternyata, jika tidak, prosedur akan berulang lagi. Tetapi apabila anda menggunakan penanggal kerak yang tidak diperlukan.

gas pematerian Pemanas heatsink

Setelah mengesan ruang gas kebocoran secara semula jadi keinginan untuk penukar haba pertama menjadi penggantian lama kepada baru. Tetapi kos radiator adalah 1/3 daripada harga lajur baru, jadi ia adalah dinasihatkan untuk cuba membaiki unit ini sendiri, solder ditutup dengan besi pematerian. Oleh penukar haba tiub air yang mengalir yang suhu tidak boleh lebih tinggi daripada 100 darjah dan suhu lebur pateri mencapai 200 ° C. Oleh itu, solder cair.

Dalam kebanyakan kes, fistulas berlaku pada tiub yang berjalan di sepanjang bahagian luar radiator, kerana ia sering diperbuat daripada logam yang berkualiti rendah. Pada permukaan tiub yang berjalan di dalam penukar haba, biasanya, fistulas tidak muncul. Jika anda mampu untuk sampai ke tempat kebocoran, sebelum anda mula pematerian mengalirkan air dari penukar haba, kerana ia akan mengeluarkan haba, jadi anda tidak akan dapat untuk memanaskan tempat pematerian kepada suhu yang dikehendaki.

Dengan membuka air paip panas dalam sink atau pembersihan, dan keluarkan kacang cap dari paip lajur yang membekalkan air sejuk. Sebagai mata air panas yang terletak pada tahap di atas paip air, kemudian mengalirkan sebahagian besar daripada air, tetapi tidak semua. Untuk mengeluarkan sisa mengamalkan vakum pembersihan atau pemampat. Barulah boleh mula membaiki pemanas radiator air.

Pematerian itu sendiri tidak menyebabkan kesukaran. jalur kertas pasir halus oksida daripada laman fistula, lap pembersihan bahagian kain selepas yang dibasahkan dalam pelarut untuk menghilangkan gris dan habuk. Boleh mana-mana solder timah, sebagai contoh, PIC-61 dengan pemateri kapasiti tidak kurang daripada 100 W pada suhu kira-kira 180 darjah.

Sebagai fluks rosin digunakan. Jika ia tidak mungkin untuk mengambil aspirin. Runtuh tablet dan taburkan kecil serbuk tempat tinning atau natrium tablet permukaan dipanaskan. Jika semasa tinning solder tidak mengalir, dan pad yang diperolehi, kemudian dihangatkan tempat pematerian tidak mencukupi. Dalam kes ini, anda perlu memanaskan satu lagi besi, besi atau pengering rambut pembinaan pematerian.

Apabila pateri seragam nipis bersalut permukaan peranti, berkembang kepada ketebalan 1-2 milimeter dan fistula pada penukar haba tidak terserlah lagi. Berhati-hati memeriksa tiub radiator di sepanjang panjang keseluruhan. Jika anda melihat tempat yang hijau, jadi lebih mungkin pada ketika ini terdapat satu lubang jarum yang menghadap air, dan ia perlu untuk pateri timah. Jika tidak, selepas beberapa bulan anda akan sekali lagi perlu berurusan dengan pembaikan geyser bilik mandi, kerana tidak akan bocor.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Jika bahagian kebocoran air diletakkan di dinding penukar haba, yang bersebelahan ke pangkal tiang, radiator pembaikan di lokasi adalah mustahil, dan ia adalah perlu untuk mengeluarkan haba dari ruangan gas. Untuk mengeluarkan unit untuk pematerian, ia adalah perlu untuk membuka sebahagian besar ruang dan memutuskan sambungan paip gas, tetapi ia adalah sangat berbahaya.

pemanas air gas tidak menyalakan

Sebab yang paling biasa yang lajur tidak ringan - hanya kekurangan pengudaraan di dalam cengkaman lubang. Ia mungkin berlaku bahawa cerobong tersumbat dengan jelaga yang terkumpul di dalam atau objek telah jatuh. Dalam keadaan ini, biasanya dicetuskan sistem perlindungan yang terletak di dalam ruang, dan instrumen secara automatik bertindih gas. Semak draf dalam cerobong. Untuk ini Pegang perlawanan yang dinyalakan, dan jika api akan hilang - kemudian tarik sana.

Satu lagi sebab yang lajur tidak menyalakan, adalah menunaikan cetek bateri, tetapi ia hanya terpakai kepada peralatan dengan pencucuhan automatik (dengan bateri atau penjana). Bertentangan dengan tuntutan pengeluar bahawa masa hayat bateri adalah satu tahun, akan mempunyai untuk menukar mereka lebih kerap.

pemanas air gas juga boleh dinyalakan kerana tekanan air yang miskin. Dan ia hanya cek -nuzhno membuka paip sejuk. Jika terdapat sedikit tekanan - ia adalah mungkin bahawa sebab tidak terletak pada tiang, tetapi di kawasan yang berasingan atau sekitar perancangan. Jika anda melihat bahawa tekanan air sejuk lebih besar daripada dalam paip panas, ia adalah perlu untuk membaiki unit pemanas air gas, kerana sebab terletak betul-betul di nod turus air (atau penapis membran cacat tersumbat).

penapis yang boleh menyumbat pemasangan air masuk selepas off air dan membalikkan makanan itu. Untuk membersihkan, hanya membukanya dari air membekalkan kacang cap, keluarkan mesh dan membersihkannya.

Untuk menyemak status membran untuk membuang nod air dua kacang kesatuan, lagi melonggarkan tiga bolt memegang berkumpul bagi air dalam perhimpunan kon gas. Dicabut dari setiap separuh nod lain, anda akan melihat apa-apa membran. Jika gusi mempunyai permukaan cacat, bukannya rata, dengan pesongan, ia perlu diganti. Pada masa yang sama air boleh dibersihkan pemasangan rongga dan mesh penapis dari lumpur. Anda boleh meletakkan membran silikon, yang boleh berkhidmat untuk bertahun-tahun.

Ia sering berlaku bahawa mata air panas pergi dengan segera selepas pencucuhan. Sebab bagi kesalahan terletak di thermocouple, tetapi sebaliknya adalah kenalan yang miskin injap thermocouple dan solenoid. Jika thermocouple yang utuh, perlu melakukan penyelenggaraan ruang gas automatik, atau lebih kenalan pembersihan dan kotak suis. Dalam keadaan seperti itu harus menyesuaikan aliran air panas dan sejuk. Ingat bahawa anda tidak boleh sekali-kali dicairkan dengan air sejuk, panas, kerana ini akan mencetuskan kepupusan segera api.

Kapas dan microexplosions yang mengiringi beralih prosedur mungkin berlaku: kerana draf miskin di saluran pengudaraan atau baik disebabkan oleh pelepasan bateri yang bertanggungjawab untuk pencucuhan tiang kerana tersumbat muncung atau lajur lain komponen, daripada aliran masuk yang berlebihan gas. Apabila pembakar, gas dari igniter harus menyalakan cara yang tepat pada masanya. Tetapi jika api juruterbang akan membakar atas sebab tertentu tidak betul, maka gas akan terkumpul, yang akan mengakibatkan kapas - letupan kecil campuran gas-udara.

Dalam keadaan ini, kita perlu melihat apa masa api juruterbang. cahaya harus mempunyai warna biru, untuk membakar secara stabil, api menyentuh pembakar utama. Apabila lampu pandu yang anda lihat kuning-merah tidak berkekalan, api kecil, ia adalah perlu untuk membersihkan penyuntik dan igniter tiub yang membawa gas.

Ruang tidak betul memanaskan air

Sebab-sebab yang geysernya selepas buruk memanaskan air, akan ada beberapa. Pertama sekali, lajur boleh mempunyai kapasiti kecil. Oleh itu, sebelum membeli peralatan adalah sentiasa berhati-hati mengkaji semula pasport unit tersebut. Juga air boleh dipanaskan buruk kerana tersumbat ciri agregat sangat mudah yang memanjang diubahsuai warna api dan rupa jelaga dalam proses dalam ruangan.

Jika ruang yang tidak memanaskan air, untuk menyesuaikan bekalan gas kepada pembakar. Dalam ruang gas moden injap sekarang yang membolehkan untuk mengawal aliran air, iaitu jumlah air yang melalui ruang seminit. Oleh itu, jika air dipanaskan sedikit, ia adalah dinasihatkan untuk mengurangkan lebar jalur, dan air akan mempunyai masa untuk menjadi panas.

Di samping itu, lajur boleh diberi makan air terlalu panas. Tetapi dalam kes ini tidak memerlukan pembaikan dan penyelenggaraan tiang gas, kerana keadaan ini tidak satu pincang tugas pada tiang. Dalam masa yang hangat tahun, apabila di dalam air air panas yang cukup, dan tekanan masalah yang kecil, yang pada pandangan pertama kelihatan dikaitkan dengan kerosakan tiang. Adakah anda perasan bahawa apabila dipasang dalam ruang untuk bekalan gas pemanas air minimum mengendalikan air masih sangat panas.

Hanya model tertentu ruang gas pada operasi ini tidak dikira. Arahan penggunaan peralatan yang biasanya ditunjukkan tekanan air minimum apabila dandang gas akan berfungsi seperti biasa. Untuk menyelesaikan masalah ini adalah sangat mudah, hanya merapatkan bekalan gas, dengan itu memotong paip sedikit kepada apa gas dibekalkan dan yang ditetapkan sebelum memasuki ruang gas pada paip gas.

Kadang-kadang sebatian ruang gas boleh berlaku bocor. Kiri sangkakala perlu untuk memberi makan air ke dalam ruang, ia sentiasa injap suapan pertindihan untuk lajur air hadir. Tiub ini disambungkan ke muncung pengawal selia air gas. C pengawal air memasuki penukar haba di sebelah kanan. Pada tiub lajur tengah dipindahkan kepada air dan air panas untuk penukar haba disambungkan di sebelah kiri melalui paip.

Lajur kanan dalam paip diperlukan untuk membekalkan gas dan disambungkan kepada pengawal melalui tiub tembaga. Ia juga menetapkan wajib injap gas pertindihan. sambungan air dalam ruang dibawa oleh kacang cap dengan pengedap gasket diperbuat daripada getah. Lama kelamaan, gasket getah pada perbezaan suhu hilang keanjalan dan menjadi tegar, dan air yang mengalir.

Untuk membaiki pemanas air lama, menggantikan gasket getah dalam ruang gas. Untuk melakukan ini, longgarkan dengan kunci 24 cap kacang, keluarkan pad yang sudah lelah, dan memasang yang baru. Kadang-kadang pad sedikit, kacang anda diputar sepanjang jalan, dan air itu masih meleleh. Maka ia menyarankan tambahan meletakkan pad lain.

Dan akhirnya, anda perlu membiasakan diri dengan satu lagi masalah dengan pemanas air: apabila lajur yang anda tidak bau gas. Jika, bagaimanapun, terdapat bau tertentu, ingat bahawa dalam kes ini adalah dilarang sama sekali untuk menjalankan pembaikan bebas pemanas air! Segera matikan injap gas, ventilasi bilik dan panggilan perkhidmatan gas!


Like this post? Please share to your friends: