Merungkai tandas dengan tangan mereka sendiri

Suatu hari nanti anda terikat untuk menghadapi masalah merombak tandas. Lagipun, seperti yang semua komunikasi dalam paip rumah mesti sentiasa kekal utuh. Tetapi perkara sedemikian semasa kejam. Oleh itu, walaupun pembaikan kosmetik di sebuah apartmen memerlukan penggantian semua unsur-unsur dalam bilik mandi dan tandas. Sebelum memasang tandas baru adalah perlu untuk hapus lekapan paip lama. Aktiviti ini - bukan yang paling menyenangkan, tetapi, bagaimanapun, cukup mudah, tidak lama dan ia adalah agak boleh dilaksanakan secara peribadi.

Isi kandungan:

 1. merungkai tandas
  • kerja-kerja persediaan
  • Pembebasan pangkal mangkuk tandas
  • Menghapuskan tempat duduk tandas dari paip pembetung
  • Pembongkaran tandas Soviet
  • Pemasangan tandas sementara
 2. Penetapan tandas baru
  • Penetapan tandas pada kayu penetap
  • Penetapan taffeta tandas
  • gunung dalaman tandas
  • Memasang tangki
  • bekalan air

merungkai tandas

Merungkai tandas dan pemasangan perkakas kebersihan sementara tidak merupakan satu tugas yang terlalu sukar, kerana anda perasan. Pada selepas membaca teori yang dikemukakan dalam artikel ini, video mengenai pembongkaran tandas untuk menjawab soalan-soalan yang tinggal.

kerja-kerja persediaan

Penyingkiran dan penggantian tandas, yang berkhidmat hukumannya, yang diperlukan untuk memastikan penduduk persekitaran yang selesa untuk pangsapuri bandar atau rumah negara. Sebelum kerja-kerja adalah disyorkan untuk menyimpan pada semua alat yang diperlukan. Mungkin diperlukan semasa kekunci operasi pelbagai saiz dan linggis. Ia juga berguna untuk mempunyai tang hidung yang baik. Untuk menghilangkan air yang tinggal perlu dikhaskan banyak kain buruk.

Semua operasi yang berkaitan dengan pembongkaran mangkuk dengan tangan anda, anda perlu untuk menghasilkan sarung tangan getah untuk melindungi tangan kulit anda dari trauma mikro dan bakteria. Sebelum memulakan kerja adalah wajar untuk mencuci dengan teliti mangkuk dan memprosesnya di beberapa disinfektan, seperti peluntur, kerana ia masih sarang mikroorganisma yang berbahaya. Anda boleh bilas berjalan air tandas dengan antiseptik, larut di dalamnya - yang "keputihannya" biasa, yang amat sesuai untuk tujuan ini.

Selepas itu, ruang di kawasan kerja harus dikecualikan daripada semua objek ini, anda perlu untuk membuang semua jalan ke tikar. paip merombak adat untuk memulakan dengan selaras salur masuk air sejuk. Air yang kekal di dalam tangki, anda perlu pastikan untuk mengalirkan, dan harus memberikan yang tidak aktif lengkap kumbahan - air tidak perlu untuk menikmati diri mereka sendiri, tetapi juga perlu memberi amaran kepada jiran di atas pantang untuk sementara rawatan air. Memastikan saluran bekalan dipercayai disekat, anda boleh meneruskan untuk penyingkiran tandas.

Pembebasan pangkal mangkuk tandas

Bermula dari pemotongan hos fleksibel yang membekalkan air dari paip. Langkah seterusnya menyokong pembongkaran tangki, kerana ia akan menjadi lebih sukar untuk membuang fizikal mangkuk bersama-sama dengan tangki. Menunaikan tangki air lalu longgarkan skru pengunci yang terletak di sebelah belakang struktur dan membuka tudungnya. Jika tangki itu tergantung di dinding pada engsel, ia adalah mungkin untuk mengeluarkannya tanpa pembukaan.

Seterusnya anda perlu membuka kunci Asas. Jika tandas anda di sekitar cantik diletakkan jubin, maka ia akan perlu untuk mengalahkan. Ia melekat ke lantai tandas dalam dua atau empat tempat bahagian bawah mangkuk. Kerap atau mangkuk sambungan sepana pada stad yang bersalut dalam lantai atau cawan, yang diskrukan palam dan dengan kepala heksagon. Tetapi dalam mana-mana ia adalah perlu untuk longgarkan pemasangan sepana saiz yang tertentu.

Apabila memasang tumit perlu sedikit mengangkat asas dan goncang sedikit meterai dalam kumbahan pelepasan paip untuk menghancurkan. Jika meterai tiub soket telah dilakukan dengan menggunakan buburan simen, adalah dinasihatkan untuk memotong sebelum mengeluarkan asas dari penyelesaian menggunakan pahat.

Ia adalah lebih baik untuk menggunakan pahat nipis, kerepek dengan sapuan ringan simen berhati-hati yang melampau - tip pahat dibuat untuk menghantar seluruh mencuci, dalam kes yang bertentangan boleh pecah paip atau pelepasan soket tandas. Sebaik sahaja satu salutan sampingan akan retak, operasi yang sama perlu dilakukan di seberang isu ini. Shards perlu vykovyrnut tandas dan cuba untuk keluar dari paip saliran. Jika tidak, ia adalah disyorkan untuk mengulangi kerepek simen.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapat pilihan yang paling sukar, yang melibatkan pemasangan asas untuk papan kayu, maka pembongkaran mangkuk tersebut akan menjadi trauma untuk paip. Adakah hanya menolak bahagian bawah untuk lantai di kiri pelekap bersama-sama dengan asas, maka ia harus mengawal di bahagian-bahagian, apabila kerja selesai.

Menghapuskan tempat duduk tandas dari paip pembetung

Sebagai peraturan, peralatan paip lama mengeluarkan, supaya mereka tidak dikasihani. Bahawa semasa kerja tidak mendapat keping cedera jubin, berhati-hati mengikuti langkah-langkah keselamatan disyorkan - menggunakan gogal pelindung dan sarung tangan. Masuk tandas disambungkan secara eksklusif dengan besi tuang paip pembetung, dan daripadanya pula kamu boleh memutuskan beberapa cara. Kaedah-kaedah ini membawa darjah yang berbeza kerosakan. Oleh itu, harga pembongkaran adalah berbeza, apabila anda memesan perkhidmatan kepada profesional.

Sebelum mengeluarkan tandas adalah disyorkan untuk membuat penyumbat khas, yang mewakili lelucon kain buruk, yang mempunyai saiz 100 mm diameter. Ini lubang penyumbat mesti dipasangkan ke dalam paip cawangan, dengan itu menghalang kemasukan ke dalam gas pembetung rata.

Kaedah pertama melakukan kemusnahan. Menurut kaedah ini perlu untuk melawan pengeluaran, membawa tandas, dan kemudian hanya mengupas loceng daripada penyelesaian dan sisa seramik. Ia adalah mungkin untuk memutuskan salur keluar dalam keadaan di mana tandas tidak tetap ke lantai, punggung penjelasan maksimum dan tiub penarikan balik daripada penyelesaian, mengangkatnya dan tarik ke atas. Masih jelas daripada sisa-sisa paip tanpa merosakkan dirinya paip pembetung. Cuba untuk tidak menyumbat lubang longkang serpihan lebih baik daripada gabus.

Anda boleh memilih cara yang lebih berperikemanusiaan, jika percubaan dilakukan untuk mengekalkan integriti. Kepada sisa bersama terkecil mesti dibersihkan paip tanah dari penyelesaian tandas meterai dan kekotoran lain. Mengangkat produk, lihat cara bebas ia mula bergerak dalam paip. Perlahan-lahan goyang tatal dan penarikan balik, ia adalah perlu untuk menariknya dari tiub, pembersihan penyelesaian dari petikan dalam selari. Jika anda tidak dapat untuk mendapatkan tandas, ia adalah perlu untuk membersihkan tiub untuk pemasangan masa depan.

Pembongkaran tandas Soviet

Dan ia juga berlaku bahawa apabila ia datang ke bilik mandi, tuan rumah ia memenuhi produk cemberut, yang bersalut pada hati nurani sejak mendirikan rumah sepuluh tahun yang lalu. Maka reka letak dan pemasangan tandas akan menjadi tugas agak menyusahkan, tetapi jika anda melakukannya sendiri, maka sesungguhnya masuk ke dalam reka bentuk, dan dalam masalah pembaikan masa depan anda tidak mengambil apa-apa lagi.

Yang paling sukar di sebelah kanan adalah pembongkaran Soviet tandas, kerana reka bentuk yang agak unik, dan instrumen yang telah ditetapkan dalam apa-apa cara yang ia adalah hampir mustahil untuk air mata. Oleh itu, anda tidak boleh, kemungkinan besar, untuk memastikan ia selamat. Memeriksa lantai berhampiran tandas, menilai kaedah lampiran.

Masalah seterusnya yang berlaku dalam kes pembongkaran tandas Soviet, terutamanya jika pelan anda mempunyai penggunaan semula tandas, sebagai contoh, di negara ini - adalah cara untuk keluar daripada pelepasan kumbahan. Semasa pembinaan dan pemasangan komunikasi pada zaman Soviet telah membuat integriti kelas pertama, pengecualian yang jarang berlaku. Sendi mengaburi penyelesaian begitu dalam sehinggakan mengetuk perlahan-lahan hari ini, tanpa merosakkan paip atau pembetung saluran keluar, tidak akan berfungsi.

Pemasangan tandas sementara

Pada masa pembaikan di bilik mandi, anda boleh meletakkan tangan anda tandas sementara. Dalam kes ini, ia tidak perlu mengambil jalan keluar dengan bantuan profesional atau orang asing. Selain itu, anda akan memerlukan stok minimum alat. tandas sementara adalah yang terbaik untuk memasang tanpa perigi. Plus ia juga akan menjadi sambungan sementara ke dalam mangkuk air. Dalam kes ini, sistem curahan yang disyorkan oleh air mencurah, sebelum ini didail ke dalam baldi.

Untuk kestabilan peranti kebersihan yang dibuat di bawahnya melengkapkan perisai atau diletakkan sekeping serpai, berukuran 500 dengan 500 dengan menggunting melalui tandas pemasangan lubang skru dan pencuci. Ia adalah lebih baik untuk membeli kepala hex diperlukan panjang diri menoreh. Jika perlu, supaya mereka tidak menonjol dari bahagian bawah perisai, skru panjang boleh dipotong pengisar.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

tandas sementara dengan mudah menyambung ke kerut pembetung. Reka bentuk ini membolehkan anda untuk membuang paip di tempat yang lain dengan cepat, hanya dalam satu minit, dan secepat meletakkan tandas belakang. Bahawa semasa pembaikan permukaan tandas kotor sedikit yang mungkin, balut dalam selofan di luar dan selamat dengan pita, yang harus terpaku hanya pada selofan, supaya badan akan menjadi sukar untuk membuang mayat. Semua struktur dipasang adalah wajar untuk menutup sekeping papan lapis atau papan partikel dengan tujuan perlindungan terhadap serpihan, penyelesaian, habuk atau alat tualang.

Penetapan tandas baru

Untuk pemasangan tandas baru, termasuk tergantung tandas standard ideal, selain daripada tandas di tangan anda perlu mempunyai satu lagi 3 bahagian penting: beralun paip kira-kira 15 sentimeter diameter, dan pengikat aneh. Dengan semua pengikat paip beralun jelas digunakan dan bukannya yang lama, iaitu pengumpul, dan cam digunakan untuk menyambung corrugations ke dalam mangkuk tandas.

Terdapat tiga kaedah utama untuk mendapatkan perkakas kebersihan ke lantai:

 1. Pemasangan dengan kayu penetap.
 2. Menetapkan untuk taffeta - papan kayu yang tenggelam ke dalam rehat lantai. Taft perlu dibuat dengan prooliflennoy kayu yang baik, sebagai contoh - oak. Tandas selepas pemasangan taffeta dibuat untuk mengukuhkan diri menoreh skru konvensional.
 3. Pemasangan tudung mangkuk tandas dengan epoxy pelekat. Ia perlu pada kot sokongan permukaan resin, ketebalan yang harus dekat dengan 5 mm, dan kemudian tekan tandas ke lantai.

Penetapan tandas pada kayu penetap

Sebelum memasang tandas ia adalah sangat disyorkan untuk berurusan dengan gunung. Jika penempatan bolt lama bertepatan dengan yang baru, ia adalah mungkin untuk memasang tandas baru di tempat yang sama. tidak boleh lubang terlalu besar kayu penetap, yang seterusnya tidak perlu jatuh, tetapi semestinya kes itu tidak boleh kurang daripada saiz yang dikehendaki, ia tidak perlu untuk menjaringkan daya paku dinding. Jika penetapan retak atau rosak dalam apa jua cara, ia akan mengurangkan kestabilan tandas.

Jika anda bergerak keperluan tandas untuk mencari penginapan yang paling sesuai ia dalam rumah dan perlu diingat bahawa paip beralun untuk menyertai corong kumbahan perlu tanpa halangan. Dengan cara corrugations, jika perlu, ia adalah mungkin untuk bebas menentukan sudut sambungan dan jarak yang diperlukan dari paip di sebelah dinding.

Setelah mendapati tempat terbaik untuk pemasangan, ia adalah perlu untuk menggariskan kontur plat kerusi perkakas kebersihan berasa pen atau pensil, dan ia harus diperhatikan lubang paku dinding penetapan. Menolak tandas, perlu digerudi lubang gerudi berlian untuk pemasangan yang menandakan awal.

Kerja-kerja yang paling sukar dianggap jubin penggerudian. Ia adalah perlu untuk menggerudi gerudi penggerudian tukul, tetapi lapisan atas adalah disyorkan penggerudian tanpa kesan, dan kemudian boleh dibuat dan strok. Kos penggerudian utama dengan tekanan yang sedikit atau tiada pada fungsi gerudi, kesan, ia akan membuat sendiri. Puncher tidak dianggap peralatan yang sesuai untuk kerja, tetapi selepas anda lulus jubin, anda boleh memohon dan menumbuk.

Penetapan taffeta tandas

Sebelum menyertai perlu menyediakan lubang untuk tandas. Jika lubang sampel sesuai tandas kedai - ia adalah baik, tetapi apabila ia tidak digalakkan untuk menggunakan muncung khas hadir lengkap dengan lekapan paip.

gunung dalaman tandas

Penetapan tandas yang ada di dalam dan di luar. Walau bagaimanapun, bersama-sama dengan pemasangan dalaman ini dianggap lebih biasa. Ia adalah perlu untuk meletakkan tempat duduk tandas dan nyatakan markup. Pada jubin harus diperhatikan di bahagian dalam lokasi pemasangan, maka anda perlu untuk menandakan tempat penggerudian untuk kekang ke lantai yang tetap dengan skru.

Langkah seterusnya adalah untuk menggerudi lubang untuk menetapkan perkakas kebersihan. prinsip penggerudian adalah sama seperti yang dinyatakan di atas. Bit gerudi semasa penggerudian tidak pergi kepada pihak, untuk melakukan sumbing di lokasi yang ditanda sebelum ini, untuk ini anda perlu tukul dan teras.

Lubang-lubang memasukkan paku dinding bersedia, ditetapkan dengan cara ini mangkuk tandas, bertepatan dengan lubang-lubang kayu penetap pelekap. Jangan lupa untuk meletakkan gasket sebelum penetapan. Jika tidak, ia adalah perlu di bahagian dalam dikelilingi pada silikon extrude tingkat kontur di sekitar perimeter. Silikon, bagaimanapun, tidak akan diperlukan, dan apabila lampin adalah.

Pemasangan didepositkan silikon untuk mengisi tdk sama rata dan jurang antara lantai dan mangkuk tandas, dan menyekat akses untuk menembusi debu tandas dan air. Dan ini pula bermakna bahawa tidak akan membiak bakteria dan acuan. Dan ia menghalang jadual tandas berkarat yang anda boleh longgarkan mudah selepas bertahun-tahun.

Kemudian anda perlu memasukkan ke dalam lubang-lubang dalam pendaratan tumit peranti kebersihan skru dengan mesin basuh dan mengetatkan mereka masing-masing ketat dalam kayu penetap, tetapi tidak boleh untuk mengelakkan kerosakan ke tandas mereka juga diapit. Perembatan adalah disyorkan untuk mengetatkan seli menyerong ke tandas tidak meleding.

Kemudian anda perlu untuk menyambung peranti dengan pembebasan mulut pembetung sanitari. Sebaik sebelum memasang hos beralun adalah perlu untuk gris daripada silikon kumbahan. Dari tepi mangkuk tandas tidak perlu untuk minyak, tetapi ia tidak akan menyakiti.

Memasang tangki

Selepas kerja-kerja ini boleh diambil untuk pemasangan tangki. Pastikan anda memasukkan antara tangki tandas dan menutup mesin basuh, dan Bachek yang ditetapkan pada 2 bolt keluli tahan karat. Dari sisi tangki bawah bolt yang perlu untuk meletakkan anjing laut.

Pemasangan beberapa model paling moden tandas, hos air dan melampirkan tangki berjalan hampir tanpa alat. Satu-satunya perkara yang diperlukan adalah sepana boleh laras yang direka untuk mengetatkan kacang pengancing dan hos sambungan untuk air. Ia tidak perlu untuk menggunakan alat-alat seperti tukul dan tang.

bekalan air

Air yang dibekalkan ke dalam mangkuk tandas dengan menggunakan hos fleksibel. Kacang dibuat untuk menarik di tangan dan hanya apabila ia adalah mustahil, untuk menarik di atas lantai dengan satu pusingan sepana. Dalam sebatian hos sebagai sealant dioleskan silikon atau getah pencuci. Ia tidak perlu dalam mana-mana untuk menggunakan meterai terasa bahang, kerana penggunaannya boleh menyebabkan kebocoran.

Ia adalah penting untuk mengelakkan mengetatkan berlebihan hos, ia perlu sentiasa dengan margin yang. Setelah mendapat sambungan air ke dalam mangkuk tandas, anda memerlukannya sedikit kemudian, untuk membersihkan sistem daripada sisa silikon dan serpihan yang menyebabkan kemudaratan kepada injap siram.

Air boleh dibawa dengan menggunakan saluran getah dengan logam-plastik atau paip tembaga. Ini adalah bahan yang paling boleh dipercayai yang boleh meningkatkan hayat perkhidmatan seperti pelapik pada masa-masa. Selepas memasang tandas ia tidak digalakkan untuk menggunakannya untuk sekurang-kurangnya empat jam, supaya silikon sepenuhnya beku.

Tetapi ia adalah lebih baik untuk tidak menggunakan tandas sekurang-kurangnya enam jam untuk sebanyak mungkin silikon sudah berakar umbi, tetapi apa yang anda perlukan untuk melihat keadaan. Akhirnya tip - apabila pengedap paip pembetung dengan corrugations tidak ganti silikon, ia biasanya digunakan dalam apa-apa cara yang ia tidak jatuh dalam paip.

Sekarang anda telah digambarkan bagaimana untuk hapus lekapan paip lama dan memasang yang baru. Tambahan pula, merombak dan pemasangan tandas memerlukan pelaksanaan tanpa soal kebersihan dan keselamatan, jadi pastikan anda memakai cermin mata perlindungan dan sarung tangan! Dan bekerja dengan berhati-hati, jika anda mahu menggunakan tandas lama selepas itu di dacha beliau, atau tetapkan ke lokasi asalnya selepas mandi pembaikan. Semasa permohonan adalah dinasihatkan untuk memasang tandas sementara.


Like this post? Please share to your friends: