Menghias panel bilik mandi plastik dengan tangan mereka sendiri

Apabila anda mahu untuk membuat pembaikan di bilik mandi dalam masa yang singkat, manakala perbelanjaan sekurang-kurangnya usaha fizikal, maka anda pasti perlu membuat kemasan panel plastik tandas. bahan ini adalah sangat praktikal, agak murah dan sesuai untuk kedua-dua dinding dan siling di bilik mandi. Di samping itu, plastik anak tetingkap tahan kepada suhu yang tinggi dan kelembapan. Kita berterima kasih kepada semua kualiti ini, bahan kemasan ini telah mendapat populariti yang besar di kalangan pengguna. Jadi mari kita memahami semua nuansa kemasan panel bilik mandi plastik.

jadual kandungan

 1. Pilih panel plastik untuk bilik air
 2. Kebaikan dan keburukan panel plastik untuk bilik air
 3. Peralatan untuk kemasan panel bilik mandi plastik
 4. Bagaimana untuk memotong panel plastik
 5. Memilih panel kaedah plastik pemasangan: semua sisi positif dan negatif
  • Panel pada skru
  • Cara pemasangan Hey tanpa bingkai
 6. Sediakan dinding untuk pemasangan
 7. kemasan panel plastik teknologi: memasang pada kuku cecair
 8. kemasan panel plastik teknologi: kaedah kerangka

Pilih panel plastik untuk bilik air

Untuk panel plastik menyenangkan mata dan telah berkhidmat cukup lama, anda perlu mengambil tanggungjawab untuk pilihan mereka.

Hari ini, pelbagai adalah cukup panel plastik besar - mereka mungkin berbeza warna, lebar, ketebalan dan ketumpatan plastik.

Perkara pertama yang perlu ambil perhatian - ini adalah keadaan rata mereka. Pada bahan tidak boleh melihat melalui "gelombang", jika tidak, dinding tidak kelihatan sangat menarik.

Ia adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada kekuatan plastik, iaitu keupayaan untuk memecahkan dalam lenturan harta dan menembus dengan objek tajam, yang di bilik mandi banyak yang. saiz standard panel plastik untuk bilik mandi: 2700 H250 x 10 mm.

Ia juga penting bahawa semua panel adalah sempurna rata dan ketepuan warna yang sama. Lebih baik untuk mengambil bahan dari kumpulan yang sama.

Terdapat beberapa jenis panel plastik:

 • jenis salutan: matt dan gloss.
 • dengan kaedah lukisan: filem dan dicetak. Kaedah pertama terdiri dalam yang corak khas digunakan untuk filem itu, dan kemudian ia terpaku ke permukaan plastik. A kedua - dakwat lukisan menggunakan digunakan secara langsung kepada panel plastik.
 • mengikut jenis antara muka: jahitan (punggung disediakan hiasan) dan lancar (panel muat ketat antara satu sama lain).

Kebaikan dan keburukan panel plastik untuk bilik air

panel plastik mempunyai beberapa kualiti yang positif:

 • pemasangan yang mudah, yang ketara mengurangkan tempoh kerja pembaikan;
 • panel itu tidak menuntut untuk mengambil berat;
 • kelembapan-bukti;
 • agak mahal;
 • Ia tidak memerlukan dinding pengendalian berhati-hati sebelum pemasangan, kerana semua penyelewengan dan kecacatan lain akan menyembunyikan panel plastik;
 • sempurna menyembunyikan pelbagai pendawaian, paip dan komunikasi lain.

Selain sisi positif daripada panel plastik mempunyai kelemahan:

 • agak hayat perkhidmatan rendah, plastik boleh dipecahkan atau bengkok, berbeza, sebagai contoh, daripada jubin seramik;
 • tidak cukup mesra alam, berbanding dengan bahan-bahan permukaan yang lain.

Peralatan untuk kemasan panel bilik mandi plastik

Kemasan bilik mandi panel plastik dengan tangan mereka tidak memerlukan fizikal yang ketara dan kos kewangan. Sesiapa yang tahu pihak mana yang "pendekatan untuk tukul", boleh menghadapi kerja-kerja ini. Set alat bergantung kepada kaedah pemasangan panel (pelekat atau skru). Walau bagaimanapun, kami memberi senarai kasar alat-alat yang anda perlukan untuk menyelesaikan bilik mandi:

 • pemasangan rel;
 • sudah tentu, panel plastik;
 • bangunan Tepler;
 • pisau direka khas untuk pemasangan;
 • tukul besi;
 • gergaji besi;
 • pemutar skru;
 • tahap;
 • tang;
 • rolet;
 • gam.

Bagaimana untuk memotong panel plastik

Selalunya, kerana tidak hampir sama panjang kunci dan bilik mandi adalah perlu untuk membuat memotong plastik. Untuk melakukan ini, mengambil pisau dan pembaris, pensil dan gergaji besi dengan gigi halus. Line melampirkan ke hadapan plastik, dan membuat insisi dengan pisau. Di hujung, yang adalah bahagian yang paling sukar bahan perlu dilakukan dengan pemotongan gergaji besi. Kemudian lipat panel di laman web ini bertakuk dan beralih kepada memotong muncul di bahagian belakang plastik.

Memilih panel kaedah plastik pemasangan: semua sisi positif dan negatif

Terdapat dua kaedah pemasangan:

 • pada skru;
 • gam.

Pemilihan kaedah penetapan bergantung sepenuhnya kepada pilihan anda dan kehendak individu, tetapi sekarang mari kita lihat kebaikan dan keburukan setiap kaedah.

Panel pada skru

Di kilang itu sendiri panel akan perlu untuk menggerudi banyak lubang, tetapi kemudian dibongkar bahan kemasan adalah sangat mudah, kerana skru boleh bertukar dengan cepat jika perlu.

Jika bilik mandi anda adalah sangat kecil, cara untuk memerangkap pemasangan panel plastik anda tidak begitu sesuai sebagai profil menduduki sedikit ruang dan sedikit mengurangkan jumlah bilik. Di samping itu, bingkai tidak asas yang kukuh, jadi apabila tidak berhati-hati terhadap plastik boleh hanya ditekan melalui.

Cara pemasangan Hey tanpa bingkai

Satu kaedah pemasangan panel plastik pada gam adalah agak mudah dan pantas. Tidak ada keperluan untuk menghabiskan kos tambahan dan jangka masa. Untuk pemasangan hanya akan membersihkan dinding, membasmi dan degrease, dan kemudian gam panel.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai beberapa kelemahan. Pertama, dengan panel, ditanam di gam pada masa depan apabila merungkai sebarang masalah, kerana mereka agak sukar untuk "menarik diri" dari dinding. Kedua, kaedah pemasangan pelekat adalah lebih baik tidak untuk digunakan dalam bilik mandi, yang dindingnya tidak sempurna rata, kerana semua kelemahan akan menjadi ketara.

Sediakan dinding untuk pemasangan

Jika anda memilih teknologi bangkai kemasan panel plastik, penyediaan dinding adalah untuk membuang lapisan lama dan penjajaran mudah di kawasan-kawasan di mana anda bercadang untuk memasang jalur furring.

Jika anda mengikat panel plastik pada pelekat, ia adalah perlu untuk membebaskan mereka daripada perlindungan yang lama, berhati-hati menyelaraskan seluruh permukaan dan kering dengan baik.

Dalam kedua-dua kaedah pemasangan sebelum penamat dinding patut dijaga dengan ejen antikulat untuk mengelakkan berlakunya acuan.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

kemasan panel plastik teknologi: memasang pada kuku cecair

Perkara yang paling penting dalam kaedah pemasangan ini - asas latihan menyeluruh. Dinding mesti sempurna licin, buaian seluruh permukaan tidak boleh melebihi 0.3 cm, dibenarkan rongga kecil, tetapi pelbagai lebam sama sekali tidak boleh diterima.

Ia juga penting untuk memberi perhatian kepada sudut-sudut, mereka tidak boleh bulat, atau proses kemasan panel plastik bilik mandi akan menjadi untuk anda seram hidup.

Untuk memasang panel tidak pelekat sesuai yang mengandungi pelarut organik, ia adalah terbaik untuk menggunakan kuku cecair. gam ini dijual dalam tiub di bawah senjata, dan liputan bergantung kepada keserasian dinding bilik mandi, tetapi masa purata 1 botol kuku cecair selama 5 sq.m.

panel plastik untuk disalut dengan titik pelekat, tetapi terlalu dekat ke tepi adalah lebih baik tidak untuk memohon pelekat, kerana lagi ia cukup hanya boleh memanjat keluar dan mencemarkan bahagian hadapan fabrik.

Dirawat sisi pelekat panel plastik pada dinding dan meletakkan dalam lebih kurang 5 minit untuk menekan dan kering.

Perhatian khusus harus diberikan kepada muka depan bahan penyudah, ia perlu diletakkan di bawah tahap, dan bahawa ia tidak "hilang" perlu ditetapkan pada palam atas dan bawah. Pada masa akan datang, ini akan hilang menetapkan siling dan skirting.

kemasan panel plastik teknologi: kaedah kerangka

Melaksanakan kaedah bingkai pemasangan sekitar perimeter dinding panduan rel melintang dipasang diperbuat daripada plastik saiz 40h25 mm. Ia tidak digalakkan untuk menggunakan panel kayu, kerana mereka tidak berjaya mencapai kedap yang sempurna sendi, kerana apa yang telah mendapat kelembapan akan memusnahkan bingkai kayu.

Bar dijarakkan kekerapan bergantung kepada kekuatan yang dikehendaki struktur, tetapi lebih kerap ia ditegakkan pada jarak 30-40 cm dalam hiasan siling, dan 40-50 cm dalam hiasan dinding.

selat bingkai harus tetap berserenjang dengan susunan panel plastik. Sebagai contoh, jika anda bercadang untuk memasang panel menegak (yang adalah lokasi yang optimum untuk bilik mandi), maka peti itu mestilah dipasang selari dengan lantai.

Penempatan menegak panel di samping itu, ia akan meningkatkan ketinggian siling (yang kurang dalam bilik mandi moden), juga menyumbang kepada kelembapan kesimpulan yang lebih baik. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa titisan air di susun menegak panel akan slaid ke bawah bahawa ia adalah mustahil untuk mendatar.

Kemudian terus ke peti dilampirkan panel plastik menggunakan skru, yang diskru ke dalam panel sendiri. Panel harus bermula dengan yang paling jauh dari sudut pintu masuk.

Sendi adalah yang terbaik untuk melindungi sealant untuk mengelakkan menitis air semasa operasi bilik mandi.

Untuk kemasan sudut dengan panel plastik menggunakan profil luaran dan dalaman khas dalam bentuk L. simpang The dekat tempat itu tidak boleh meliputi profil, kerana ciri-ciri ini akan melaksanakan alas tiang a.

Panel itu perlu dimasukkan dalam profil sampingan, dan kemudian memperbaikinya dengan bahagian belakang kereta api bangkai. Semua panel berikutnya dimasukkan sepenuhnya ke dalam satu sama lain.

Untuk memasang plag atau suis hanya memotong lubang pada panel dengan pisau pemotong dan kemudian berhati-hati melampirkannya ke dinding.

Sebelum pemasangan panel plastik perlu menjaga paip kualiti paip, kerana lama dengan masa berlalu, dan yang merosakkan pembaikan dan jiwa anda.

Menghias bilik mandi panel plastik - gambar contoh-contoh ilustrasi

Mana-mana kaedah pemasangan panel plastik yang anda pilih, hasil yang anda dapat bilik mandi yang sangat bagus. Yang paling penting, pembaikan ini tidak memerlukan kos kewangan dan fizikal yang besar, di samping itu, ia adalah masa yang lama akan mengekalkan rupa asal.


Like this post? Please share to your friends: