Lantai kedua dari rumah dengan tangan sendiri

Salah satu kelebihan utama rumah persendirian - kemungkinan meluaskan ruang tamu. Ia adalah mungkin untuk membina sebuah bangunan tambahan berhampiran rumah atau menyelesaikan tingkat dua. Dalam artikel ini kita akan memberi tumpuan kepada aspek-aspek utama perancangan dan pembinaan lantai tambahan pada bangunan siap. Cukup mudah untuk pembinaan rumah baru, tingkat dua boleh terus dimasukkan ke dalam projek pembinaan.

A tingkat dua penuh atau loteng

Bahagian atas rumah kediaman boleh direka dalam cara yang berbeza - ia boleh menjadi satu-tingkat penuh atau loteng. Pilihan memihak kepada pilihan sama ada perlu dilakukan atas dasar parameter berikut.

 • Kawasan. Dinding tingkat standard lancar, sudut chamfered hilang - ini ketara memanjangkan kawasan ruang yang boleh digunakan. Walau bagaimanapun, dengan perancangan yang baik, loteng akan juga menjadi tempat yang sangat berfungsi dan selesa di dalam rumah. Bevels di loteng boleh dibuat dari lantai, dan pada ketinggian tertentu, atau untuk melengkapkan bumbung kubah.
 • Pelantikan tingkat dua. Untuk bilik tidur yang selesa, bilik kanak-kanak, ruang tamu kecil, bengkel atau pejabat kerja adalah agak cukup loteng. Jika tahap tambahan yang perlu untuk melengkapkan beberapa bilik, termasuk bilik mandi atau dapur, ia adalah yang terbaik untuk membina satu tingkat.
 • Kos pembinaan. Sebagai menunjukkan amalan, pembinaan loteng lebih murah. Menyimpan wang untuk membeli bahan-bahan untuk dinding, dan perkara-perkara utama perbelanjaan adalah: peningkatan bumbung dan penebat, yang pemasangan sistem pengudaraan dan pengeluaran jendela langit istimewa. Pembinaan satu tingkat sering memerlukan mengukuhkan asas rumah, dan perbelanjaan tambahan ini.
 • Bahagian luar bangunan. Attic dan lantai penuh visual dilihat berbeza. Penuh add dalam memberikan rumah penampilan yang lebih ketat, monumental dan pepejal. Apabila memilih reka bentuk mansard meluaskan peluang untuk mewujudkan imej asal rumah. "Keplastikan" mansard bumbung membolehkan pengenalan arah gaya yang berbeza, saling melengkapi unsur-unsur hiasan luaran dan mewujudkan balkoni luar biasa.

Mahastruktur tingkat dua: penilaian risiko

Membuat keputusan muktamad mengenai pembinaan tingkat dua rumah itu sepatutnya hanya selepas pemeriksaan teknikal bangunan. kepakaran perintah boleh menjadi sebuah organisasi khusus yang mempunyai lesen yang sesuai dan sijil untuk aktiviti.

kajian kejuruteraan akan menentukan:

 • keadaan teknikal asas, dinding dan lantai loteng;
 • adanya bekalan yang mencukupi kekerasan dan kekuatan;
 • cara untuk mengukuhkan struktur.

Hasil daripada pemeriksaan syarikat itu akan memberikan pelanggan dokumen-dokumen berikut:

 • perakuan pemeriksaan dan nasihat teknikal;
 • negeri teknikal pasport;
 • pengiraan reka bentuk penentukuran;
 • cadangan untuk penggunaan bangunan dan penyingkiran kecacatan;
 • pada pembinaan semula cadangan itu.

Pakar yang berpengalaman akan mengira kemungkinan ekonomi struktur utama dan memberi cadangan praktikal tentang bagaimana untuk membina tingkat dua rumah

teknologi pembinaan tingkat dua

Untuk pembinaan tingkat dua sebuah rumah persendirian digunakan beberapa teknik:

 • batu;
 • penggunaan struktur konkrit bertetulang (polystyrene);
 • menyusun kayu;
 • teknologi kerangka panel;
 • pasang siap.

Penggunaan bata dan konkrit bertetulang adalah biasanya mungkin selepas pengukuhan dinding dan asas, atau individu "tiang", yang terletak di sekitar perimeter rumah. Rumah-rumah kayu lantai kedua diletakkan dari kayu itu, tetapi penamat akhir boleh dibuat tidak lebih awal daripada satu tahun.

Mengukuhkan struktur - sangat memakan masa dan operasi mahal. Jika tidak ada kemampuan kewangan dan masa, add-in boleh dibuat panel kerangka ringan atau pembinaan modular.

Kelebihan teknologi rangka:

 • ringan;
 • kos rendah bahan-bahan;
 • keselamatan kebakaran;
 • peluang untuk menjalankan kerja-kerja dalam semua keadaan cuaca.

Dalam pasaran pembinaan adalah struktur pasang siap, yang terdiri daripada unsur-unsur individu dan dipasang ke dalam satu struktur sudah di tapak pembinaan. Mereka diperbuat daripada bahan yang berbeza, kekuda kayu yang paling biasa dan bingkai, unsur-unsur dok berlaku dengan menaip jenis kompaun.

Struktur berlapis kaedah jenis bengkok hinge pengancing praktikal dan mudah untuk memasang maksimum. Walau bagaimanapun, disebabkan kos yang tinggi, mereka jarang digunakan dalam pembinaan domestik

Mantap dalam pembinaan jisim kerangka dan kekuda struktur yang diperbuat daripada logam. Mereka boleh dipercayai dan berpatutan, hanya kelemahan mereka - kerumitan bahagian mengangkat up. Selalunya ia adalah perlu untuk menggunakan peralatan pembinaan berat.

Cara-cara untuk mengukuhkan asas dan dinding rumah

Jika bangunan baru adalah selamat, kuat dan tahan lama ia mungkin perlu untuk mengukuhkan asas dan dinding. Mempertimbangkan cara asas untuk mengukuhkan struktur.

Dalam mengukuhkan asas rumah kayu biasanya menggantikan satu bahagian sokongan, dan jika perlu - menjalankan penggantian lengkap. Mengukuhkan asas untuk kesan dipakai dua orang yang kuat. Rumah itu adalah lega dari perabot, perkakasan dan perkara, dikeluarkan pintu dan tingkat dibongkar. Maka bangunan itu ditarik balik oleh bicu hidraulik dan asas diletakkan di bawah longgokan atau jalur asas baru.

Pengukuhan asas Meletakkan jaring - di luar didirikan perlindungan, tali pinggang monolitik. tali pinggang diperkukuhkan - ditutup diperkukuh jalur konkrit yang mengikut bentuk dinding. Pada perimeter rumah bersama-sama asas lama menggali parit (lebar - 0.5 meter, kedalaman - 0.8 meter lebih katil asas lama). Di bahagian bawah parit disusun "kusyen" pasir, batu kelikir dan batu hancur, dan peti didirikan papan dan papan lapis.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

asas Old bersih, bersedia penembusan yang mendalam, memandu dalam asas beberapa baris pin mendatar (panjang - 25 cm) dan mengimpal mereka untuk lekapan lampu. Selain meletakkan tetulang mesh logam dan tuangkan konkrit.

Pembaikan dan pengukuhan dinding rumah selepas penguatan Meletakkan jaring dijalankan tidak lebih awal daripada satu tahun sejak penubuhan baru boleh mengecut

Kadang-kadang, untuk pembinaan loteng atau "cahaya" tingkat kedua sudah cukup untuk mengukuhkan sudut-sudut rumah. Sudut-sudut menggali sekitar diameter kira-kira 1 m dan kedalaman 0.5 m dari pangkal lama. Untuk rod logam dikimpal kepada asas grid lama tetulang (mesh saiz - 20 * 20 cm), dan ruang yang dipenuhi dengan penyelesaian konkrit.

Dinding dan asas-asas boleh memunggah rumah. Untuk melakukan ini, mendirikan rangka dalaman atau luaran.

Rangka luar. Kontur rumah untuk sebuah yayasan bebas jajahan ditubuhkan dan tunggal rasuk-dinding - mereka berkhidmat sebagai struktur menanggung beban dan sekatan. Antara dinding rumah, dan rasuk boleh diletakkan untuk melengkapkan serambi atau balkoni.

Dari segi struktur, tingkat dua tidak berkaitan dengan tingkat bawah dan adalah berdasarkan kepada "sendiri" longgokan. Sebenarnya - ia adalah bangunan yang berasingan di atas tiang panjang, dua buah rumah disambungkan antara satu sama komunikasi bersepadu lain.

Bingkai dalam - menyokong struktur yang didirikan di dalam rumah. Beban dari struktur lantai kedua diedarkan antara dinding galas lama dan rangka pengukuhan.

Lantai kedua dari rumah dengan tangan sendiri: kemajuan secara beransur-ansur kerja

Mempertimbangkan pembinaan tingkat dua panel frame, yang boleh dibeli siap atau dibuat secara bebas.

Untuk mewujudkan panel struktur yang digunakan:

 • alang-alang kayu (jumlah pengekalan dan bentuk);
 • cadar chipboard untuk panel pelapis luar;
 • bahan penebat - bulu mineral, polistirena berkembang, dan lain-lain (Insulation ketebalan - kira-kira 16 mm).

Dari rasuk rangka membina, diskrukan dengannya panel luar mengisi penebat dan menutup lembaran partikel kedua.

Rentetan membina lantai tambahan:

 1. Untuk hapus bumbung: bumbung mengeluarkan, membuka dan membersihkan rasuk bingkai kasau.
 2. Di tapak pembinaan untuk mengangkat panel. Anda akan memerlukan win atau kren.
 3. Menetapkan dinding akhir dan mengikat mereka antara satu sama longitudinals lain. Untuk menyambung kekuatan struktur elemen menegak.
 4. Untuk melampirkan bumbung rasuk membujur. Tingkap lokasi untuk menetapkan rasuk menegak.
 5. Pelapis dinding akhir. Untuk kerja, anda boleh menggunakan bahan yang sama seperti yang diberikan kepada pengeluaran panel: meterai, papan partikel dan penebat.
 6. Pada rangka bumbung untuk melancarkan peti dan meletakkan "bumbung" pai.
 7. Peringkat seterusnya - melengkapkan lantai, memasang tingkap dan dinding dan siling.

Terlebih dahulu ia adalah perlu untuk mempertimbangkan penempatan tangga di tingkat dua rumah. Dalam pertumbuhan semula gred tinggi tangga tingkat kediaman dilakukan oleh bilik lorong atau ruang tamu. Di loteng anda boleh mendaki ke teres, anjung atau koridor.

Pintu dan tangga ke tingkat dua rumah: photo

Untuk membuat dinding dalaman adalah lebih baik untuk menggunakan lembaran drywall - mereka adalah ringan dan tidak akan mewujudkan beban tambahan ke atas dinding dan asas bagi rumah

Ciri-ciri yang dibina tingkat mansard

Berikut adalah beberapa nasihat praktikal mengenai pembinaan lantai loteng:

 1. Membeli siap struktur pasang siap dapat memudahkan pembinaan loteng.
 2. Untuk pembinaan lantai loteng, anda boleh menggunakan pokok itu. Walau bagaimanapun, struktur bahan ini, berbanding dengan bata dan struktur konkrit yang tahan lama dan kurang terdedah kepada pendedahan atmosfera.
 3. Oleh penebat dan kalis air bumbung lebih mencabar, kerana tidak ada "perlindungan" ruang loteng.
 4. Ia adalah perlu untuk menjaga kemudahan pembolongan mencukupi. Untuk ini melengkapkan lepuh siling - bahan lembaran yang melekat pada bumbung, dan meletakkan ia di atas lapisan air dan haba penebat. Antara penebat dan rasuk harus lapisan udara. Sebelum peti perlu menjadi bahan lapisan paroizoliruyuschego.

Reka bentuk lantai kedua: gambar

Di ruang tamu gaya-loteng tingkat kedua boleh diambil. bilik kecil kelihatan cukup luas dengan tingkap-tingkap besar dan pencahayaan yang baik.

Dalam bilik tidur di tingkat kedua penuh. perabot putih menyegarkan bilik dan memberi ruang yang lebih ringan. Teknik ini adalah penting terutamanya untuk bilik-bilik dengan trim kayu dan lapisan.

Di loteng boleh membina teater rumah yang selesa. Pedalaman menggunakan bahan-bahan semula jadi - kayu dan tiruan - panel plastik. Keselesaan dan kehangatan menambah beg kacang terang dan bantal.

bentuk siling melengkung kelihatan lebih lembut kerana warna-warna terang tekstil dan rangka tingkap.

Tangga ke lantai loteng dihiasi dengan memalsukan seni.

Teres untuk berehat di atas bumbung rumah - susunan pilihan bergaya dan praktikal bumbung rata.

Reka bentuk dewan tingkat dua. Penggunaan cermin dibenarkan untuk mengembangkan koridor sempit visual.


Like this post? Please share to your friends: