Perkarangan rumah persendirian dengan tangan sendiri

tuan rumah rumah peribadi memerlukan lebih usaha daripada apartmen di bandar. Dan sebahagian besar masalah itu bertujuan persekitaran rumah. Walaupun pada hakikatnya sudah mula lupa keutamaan chalet apabila kawasan utama di sekitar bangunan kediaman diperuntukkan untuk penanaman tumbuhan yang boleh dimakan - buah-buahan dan taman sayur-sayuran, dan menutup rumah negara di farmstead desa dengan katil dan bangsal untuk pembiakan ternakan; pemilik juga tidak benar-benar mahu , anda masih tidak akan meninggalkan halaman kosong. Sekarang di rumah pepejal tren (atau sekurang-kurangnya comel rumah), dikelilingi oleh kawasan desa yang indah, di mana anda boleh berehat. Dan menonton kawasan pinggir bandar terawat di skrin filem atau halaman-halaman majalah, ramai pemilik berfikir, adakah mungkin untuk melengkapkan perkarangan sebuah rumah persendirian dengan tangan sendiri.

 1. Perkarangan rumah persendirian secara umum
 2. Pelupusan perkarangan sebuah rumah persendirian - beberapa perkara-perkara kecil
 3. Membuat perkarangan sebuah rumah persendirian - kod bangunan
 4. Landskap perkarangan sebuah rumah persendirian
 5. Bagaimana untuk membuat perkarangan sebuah rumah persendirian - gaya yang berbeza

Perkarangan rumah persendirian secara umum

Setiap daripada kita mempunyai cita rasa dan pilihan mereka sendiri. Dan mereka melahirkan lebih kerap daripada kenyataan tidak kuat dan persekitaran. Dan apa-apa perkara yang kecil, yang benar-benar dikehendaki-hati kita, jelas memberi idea tentang kami. Jadi sebelum anda mengambil landskap perkarangan sebuah rumah persendirian, cuba untuk melihat dalam minda beliau picture umum langkah yang dirancang dan mempertimbangkan sama ada ia akan bertepatan dengan pembentangan keselesaan peribadi anda dan kecantikan. Selepas semua, anda tahu - jika pada tahun yang beberapa idea kreatif begitu bersemangat dilihat hari ini, akan membuat anda mengutuk kehadiran kawasan taman, ketika itu dan bukannya santai anda akan mendapat hanya sakit kepala. Dengan cara ini, idea-idea peningkatan sering seperti swasta kawasan rumah gambar dan diletakkan di Internet, dan melihat keindahan itu, ia sukar untuk menahan diri untuk mencuba dan menyimpan di laman anda.

Tetapi mari kita beralih kepada perkara-perkara yang lebih khusus. Jadi, apa sebenarnya yang kita mahu dalam halaman rumah kita? Pilihan - berat badan, tetapi beberapa nilai hadir hampir selalu. Butiran ini termasuk:

 • teres atau laman
 • garaj, dengan cara itu, seterusnya untuk dilakukan dan tempat letak kereta di hotel
 • banka - ia adalah lebih baik untuk membina berasingan daripada rumah kediaman
 • mandi di luar (walaupun ia adalah lebih desa, tetapi jika hak untuk mengeluarkan, ia juga boleh menghiasi villa gaya moden)
 • dapur musim panas, yang baru-baru ini telah menjadi lebih dan lebih kelihatan seperti kebab dan adalah kawasan dengan tempat perapian dan barbeku
 • stroenitsa ekonomi, dengan cara yang mudah - bangsal untuk menyimpan pelbagai peralatan yang tidak mempunyai tempat di dalam rumah
 • Aviary untuk anjing
 • taman permainan
 • laluan web yang menghubungkan semua bangunan dalam ensemble tunggal
 • pelbagai tumbuh-tumbuhan: pokok, pokok renek, bunga katil, rumput dan belukar bunga lain
 • unsur-unsur hiasan: ukiran taman, lampu, taman-taman batu, taman-taman batu dan perhiasan lain rupa bumi

Ia seolah-olah satu senarai kecil, tetapi jika anda mula untuk melaksanakannya, dan walaupun dengan penambahan sendiri seperti arbors, air pancut, kolam atau helah lain reka bentuk landskap, semua tempat duduk mungkin tidak cukup. Jadi pertama harus dimainkan dengan rencana perkarangan sebuah rumah persendirian, cuba untuk menguruskan segala-galanya di atas kertas (mengingati jurang, sudah tentu). Dan hanya selepas projek anda ialah halaman rumah peribadi akan menjadi yang paling optimum, anda boleh mula untuk susun atur halaman dan pembinaan struktur belakang rumah kegemaran anda. Dan landskap perlu lakukan sebagai pilihan terakhir, apabila semua objek di tempat dengan komunikasi dicat.

Itulah bagaimana ia adalah mungkin untuk melengkapkan perkarangan sebuah rumah persendirian - photoselection:

Pelupusan perkarangan sebuah rumah persendirian - beberapa perkara-perkara kecil

Nampaknya, perancangan yang semua telah berkata - bayangkan, menarik mengenai rancangan itu dan jangan. Tetapi ini hanya lakaran. Begitu juga, lahir anak boleh dikatakan - untuk hamil, membawa dan melahirkan, tiada apa yang rumit ... Dan lagi, walaupun bayi dalam kandungan memerlukan penjagaan berhati-hati dan mudah berterusan, dan sebenarnya kita tidak perlu membangunkan draf mereka sendiri orang yang baru, tanggungjawab ini mengambil alam semula jadi dirinya. Dan dengan peningkatan kawasan mereka sendiri akan perlu bekerja demiurge sedikit - negara dalam sektor tertentu.

Sudah tentu, yang terbaik adalah perancangan keseluruhan kompleks keseluruhan, dari sebuah bangunan kediaman dan kemasan semak di belakang pagar. Tetapi, jika rumah itu sendiri mempunyai bangga menghiasi trim depan, semua tidak hilang. Memandangkan bahawa pada akhirnya kita ingin mendapatkan sesuatu keseluruhan, seluruh kawasan pedalaman daripada kawasan rumah persendirian perlu direka dalam gaya yang sama, ia boleh digunakan untuk bangunan dan unsur-unsur hiasan.

Pertama sekali, kami menganggarkan kawasan dekat kita - nilai dan landskap. Jika kawasan itu tidak terlalu besar, tidak menyemakkan sehingga banyak bangunan luar beliau. Memilih hanya yang paling perlu, atau hanya menggabungkan beberapa item dengan satu sama lain. Tempat letak kereta dengan kandang boleh menggantikan garaj sepenuhnya, persatuan laman dalam dengan barbeku kecil juga menjimatkan ruang dan rumah mandi adalah disyorkan untuk melampirkan bilik tambahan, di mana anda akan meletakkan barang keperluan rumah dan kayu api. Vihara besar tidak ada sekatan, selain daripada estetik.

Dan kini sedikit mengenai susunan perkarangan sebuah rumah persendirian - gambar pilihan yang berbeza:

Membuat perkarangan sebuah rumah persendirian - kod bangunan

Tetapi dalam mana-mana ia adalah perlu untuk menghormati peraturan pembinaan, sebagai contoh, jarak dari bangunan ke jalan-jalan dan bangunan lain unsur-unsur. bangunan kediaman yang didirikan sekurang-kurangnya 3 meter dari jalan biasa dan 6 meter dari lebuh raya. Kami berharap bahawa laman web percutian anda terletak di lokasi yang agak jauh, kerana ini yang berdekatan dengan lebuh raya utama kesan negatif kepada kemungkinan untuk menikmati udara segar dan bunyi alam semula jadi. Perumahan dan bangunan luar (bangsal dan garaj) perlu diasingkan daripada satu sama lain oleh sekurang-kurangnya 7 meter, kandang anjing anda, keluarkan dari rumah sekurang-kurangnya satu meter dengan 4, tetapi telaga, tandas berasingan dan lubang kompos (dan tiba-tiba anda memutuskan membina mereka) tidak perlu membina lebih dekat daripada 15 meter dari rumah. pagar mesti mempertahankan dari mana-mana bangunan di atas meter setengah, dan lebih, untuk dapat menghabiskan jenis diperlukan berbeza kerja-kerja pembaikan, dan tumbuh-tumbuhan agak tinggi (pokok renek dan pokok-pokok) - bergantung kepada ketinggian mereka - jarak dari meter kepada tiga .

Sepenuhnya dijadualkan susunan perkarangan sebuah rumah persendirian dengan semua bangunan tambahan, pergi ke susun atur trek. Mereka hendaklah tidak lebih 75 cm - sekali lagi membina keperluan kod. Jika anda membenarkan saiz kawasan, membuat laluan bulatan di sepanjang kawasan itu - mendapatkan trek kitaran yang bagus untuk anak-anak anda. Dan secara amnya ia adalah lebih baik untuk melakukan trotuarchiki ini dengan lengkung bulat licin dan sudut, kerana apa-apa reka bentuk halaman rumah persendirian membolehkan visual membesarkan kawasan dan juga untuk melicinkan perkara dalam kehidupan keluarga. Walaupun gaya yang berbeza dan jejak-track berbeza dalam pandangan mereka, dan bahan, tetapi kemudian ini.

Berikut adalah melihat, ia kelihatan seperti halaman dalaman rumah persendirian - indah foto menunjukkan semua butiran:

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Landskap perkarangan sebuah rumah persendirian

Dengan peringkat yang paling kotor dan finansovoemkim kita dapat menyesuaikan diri - pembinaan selesai, semua yang diperlukan untuk kehidupan yang selesa bangunan itu sudah ada, yang meletakkan landasan yang betul. Dan kini sudah tiba masanya untuk meletakkan untuk wilayah yang iaitu untuk menjadi seorang pereka landskap.

Paling mudah, sudah tentu, bekerja dengan permukaan yang licin - tidak boleh menjadi penerbangan mewah hanya dapat dihalang, kerana pada lembaran kosong boleh menggambarkan apa-apa. Jika anda mahu, loji taman memecahkan katil bunga, rumput zasey rumput, memasang mata air atau gazebo Loach terlalu besar - untuk setiap rasa dan warna. Tetapi jika kawasan itu adalah mengingatkan jalan raya Rusia, di mana dalam gaung di parit dan tujuh selekoh batu, maka tidak boleh masih perlu mampu mengubah semua kelemahan di muka individu dan asal wilayah anda. Tetapi - anda boleh buang apa-apa keraguan - untuk mengulangi reka bentuk yang tidak boleh tiada siapa.

Tetapi dalam mana-mana kes, pendaftaran mahkamah dengan bantuan reka bentuk landskap memerlukan pengetahuan khas. Dan mereka bukan sahaja dalam keupayaan untuk menggunakan semua ciri-ciri baik laman web ini. Lebih kerap ia adalah perlu untuk mengetahui botani - apa tumbuhan terbaik ditanam di kawasan anda. Untuk mata dan menyenangkan, dan penjagaan khas tidak diperlukan (ia tidak mungkin anda mahu untuk mengupah seorang tukang kebun atau dirinya sentiasa obihazhivat kawasan hijau), dan berasa hebat dalam iklim anda.

Jadi untuk kerja-kerja bebas landskap adalah perlu untuk mengenal pasti dengan jelas semua faktor-faktor alam sekitar yang memberi kesan kepada kilang:

 • jumlah cahaya, mengeluarkan binatang peliharaan hijau anda (ini adalah seperti data umum mengenai yang insolation kawasan itu, serta maklumat tertentu laman web anda - beberapa bunga yang ditanam di bawah pokok, di bawah naungan, di sebelah utara, dan beberapa perlu hampir selalu diterangi oleh matahari penjelasan)
 • suhu ambien (di sini data yang diperlukan untuk suhu purata pada musim panas dan musim sejuk)
 • kelembapan - darat dan udara (iaitu bukan sahaja jumlah purata hujan, tetapi juga seperti air bawah tanah)
 • pelepasan wilayah
 • komposisi kimia tanah (humus, tanah liat, dan lain-lain), air (keasidan atau kealkalian) dan udara

Mengetahui semua keadaan, anda sudah boleh mencari jenis tumbuh-tumbuhan yang akan membesar seperti biasa di laman web anda tanpa apa-apa pelaburan tambahan. Satu senarai lengkap anda akan dapat untuk memilih orang yang anda suka dan akan dimuatkan ke dalam reka bentuk keseluruhan limbungan rumah persendirian. Foto kilang dalam ensiklopedia, atau hanya di Internet akan membantu anda membuat pilihan yang tepat, tetapi masih perlu diingat bahawa dalam kes-kes itu, gambar-gambar yang menunjukkan bukan sahaja contoh-contoh yang paling berjaya, jadi masih dan profesional-jurugambar cuba untuk mencari sudut yang paling berfaedah. Supaya anda mendapat idea, tetapi pada hasil yang sempurna yang sama dalam kiraan belakang rumah anda sendiri masih tidak berbaloi.

Bagaimana untuk membuat perkarangan sebuah rumah persendirian - gaya yang berbeza

Adakah anda sudah membuat keputusan dengan semua perkara-perkara kecil, tetapi sesuatu yang jauh ke menggigit ketidakpastian - dan sama ada segala-galanya dilakukan dengan betul. Kadang-kadang ia berlaku. Sesetengah orang berpuas hati dengan hanya yang ideal, yang hanya meminta majalah tentang kehidupan orang yang berjaya. Baik, ideal - ia adalah sesuatu yang perlu berusaha untuk setiap daripada kita. Jadi sekarang kita menganalisis gaya sedikit lebih lama diiktiraf perkarangan sebuah rumah persendirian, yang banyak dalam foto itu kelihatan sebelum ini.

Oleh itu, bahagian utama adalah gaya klasik (biasa) atau landskap (semula jadi). Dan gaya biasa bermakna garis bersih dan bentuk geometri jelas seperti-track bangunan dan pendaratan. Adalah dipercayai bahawa gaya ini melembutkan ribut emosi di kembali ke alam semula jadi daripada rakyat kerana ia adalah lebih biasa untuk bentuk bandar. Tetapi apabila saya memberi amaran, gaya biasa memerlukan kerja yang berterusan dan gigih pada penyelenggaraan borang, atau dalam satu atau dua tahun off gaya klasik anda akan hanya dapat dikesan - semua terlalu besar bagaimanapun. Di gaya semula jadi yang sama adalah lebih mudah. Ada tidak perlu ragu-ragu jadi untuk "untuk memandu" tumbuh-tumbuhan dalam bingkai. Sebaliknya, hasil daripada semua usaha harus landskap semula jadi yang boleh dilihat.

Walau bagaimanapun, seperti yang anda boleh bayangkan, konsep semula jadi pada semua orang. Sesetengah orang berfikir bahawa di kawasan pinggir bandar mesti mempunyai pokok taman, seseorang kepada cita rasa sebuah taman yang besar budaya, dan beberapa lebih suka katil bunga dan pokok renek. Oleh itu, landskap dibahagikan kepada gaya untuk beberapa (atau banyak banyak) kategori yang berbeza, pada dasarnya berbeza di negara-negara di mana mereka datang dari gaya data. Jika anda pergi ke maklumat tentang gaya pelataran sebuah rumah persendirian, anda akan dapat melihat nama kebanyakannya itu:

 • Gaya Perancis (sejenis biasa)
 • Bahasa Inggeris (atau landskap) gaya, yang ketat, tetapi semula jadi
 • gaya Slavic - bit yang tidak teratur, tetapi tidak datang untuk sebuah rumah kayu dikelilingi oleh yang terbaik
 • gaya Jepun (keanggunan dan keupayaan untuk berehat walaupun pada tampalan kecil taman batu)
 • gaya negara Eropah - di mana sesuatu yang sama dengan Slavic, tetapi lebih teratur
 • Art Nouveau - perkataan terakhir reka bentuk landskap dan seni bina moden, pada tahap sensasi membolehkan untuk menggabungkan bahagian dalam rumah dengan alam sekitar

Sudah tentu, ini bukan senarai yang lengkap - sesuatu yang ramai orang dan gaya juga. Anda boleh menambah dan Cina, dan Mediterranean dan alpine, tetapi kita tidak akan bertaburan. Mengapa seseorang akan hidup jauh dari laut, gaya Mediterranean? Oleh itu, kita disenaraikan hanya mereka gaya yang boleh berguna dalam keadaan kami. Choice - untuk anda.

Dan saya ingin memberi amaran - lebih awal untuk membuat keputusan sendiri, sila, jika anda mahu harta peribadi anda untuk hidup dengan aman dan menikmati keseronokan landskap sekitarnya, atau anda perlu menjadi iri hati jiran-jiran. Kerana dalam kes kedua, percutian menenangkan anda tidak boleh menghadapi - ia akan perlu sentiasa kembali ke mahkamahnya jenis yang paling ideal yang perlu membayangi segala-galanya di sekeliling. Tetapi dalam kes ini, anda akan mampu sepenuhnya untuk melakukan segala-galanya dengan tangan mereka sendiri. nasib baik!


Like this post? Please share to your friends: