Bilik bawah tanah dengan tangan mereka: panduan langkah demi langkah

Cellar - sambungan mandatori kepada kampung atau rumah persendirian terdekat. Di dalam bilik ini sepanjang tahun diadakan suhu optimum bagi pemuliharaan sayur-sayuran, buah-buahan, tin dan kosong. Membina sebuah bilik bawah tanah ia adalah mungkin secara bebas. Untuk melakukan ini, anda perlu menilai keadaan tanah, menentukan jenis terbaik pembinaan, bahan-bahan, dan memilih untuk berpegang kepada teknologi yang dipilih.

 1. kepada susunan-syarat bilik bawah tanah
 2. Memilih reka bentuk optimum dan bahan
 3. Bagaimana untuk membuat bilik bawah tanah dengan tangan mereka: reka bentuk ceruk
  • Penilaian keadaan rupa bumi dan tanah
  • Bahan-bahan dan alat-alat
  • penyediaan penggalian
  • perkiraan subfloor
  • Pembinaan dan kalis air dinding
  • pembinaan bertindih
  • sistem pengudaraan dan bekalan elektrik
  • Bahagian dalam bilik bawah tanah
 4. bilik bawah tanah tanah dengan tangan mereka: panduan langkah demi langkah

kepada susunan-syarat bilik bawah tanah

Tempat optimum untuk pemuliharaan dituai tanaman berkembang dan kehendak bilik bawah tanah. Di dalam bilik ini dikekalkan keadaan semula jadi dan suhu kira-kira + 4 ° C. mikroiklim baik diperlukan untuk menyimpan persembahan, dan rasa ciri-ciri buah-buahan dan sayur-sayuran.

Beberapa mengelirukan bilik bawah tanah dan bawah tanah. Walau bagaimanapun, ini adalah struktur yang sama sekali berbeza. bilik bawah tanah yang terletak di tingkat bawah tanah bangunan. Cellar menetap secara berasingan - selain di plot. Reka bentuk yang tdk, atau sebaliknya, muncul elemen menarik reka bentuk landskap.

penggunaan praktikal penyimpanan sayur-sayuran adalah mungkin di bawah keadaan tertentu:

 • kehadiran suhu rendah - bilik bawah tanah dibina di bawah bumi, atau menyelesaikan turun di ruangan bawah tanah yang bersentuh dengan dinding luar rumah;
 • dimming - dalam reka bentuk bilik bawah tanah dikecualikan tingkap;
 • berterusan pengisian bersih dan udara segar, dan kerana pengudaraan semula jadi;
 • kelembapan - kira-kira 80-90%.

Memilih reka bentuk optimum dan bahan

Tanpa mengira kedalaman jenis bilik bawah tanah berikut.

struktur tanah naik di atas permukaan, kedalaman struktur - tidak lebih daripada satu meter. Malah ia adalah tong kecil untuk sayur-sayuran. Penyimpanan bangsal boleh didirikan di mana-mana tempat, walaupun dalam lekukan kecil.

Pembinaan "sayur-sayuran taman" gudang - penyelesaian bagi kawasan berair dan kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah. Satu ciri yang tersendiri bilik bawah tanah tanah - tidak bertindih. Biasanya, menyelesaikan papan bumbung Gable. Kerana masa ini dan harga akhir pembinaan penyimpanan sayur-sayuran dikurangkan. Kelebihan tambahan - yang memudahkan pembinaan bilik bawah tanah itu dengan tangan mereka.

A bilik bawah tanah tanah yang lebih besar - kelihatan seperti sebuah bangunan rumah kecil. papak dicurahkan di atas bumi, yang meliputi lantai dengan lapisan tebal. Tidak dilindungi sebelah hujung kiri pintu. Lebih pengisian ditanam rumput rumput yang menghiasi wilayah dan menahan tanah dari obsypaniya.

bilik bawah tanah Poluzaglublenny - jenis yang paling menuntut pembinaan. Reka bentuk kelihatan seperti struktur tanah, tetapi sebahagian dari bilik (kira-kira 1.5 m) terletak di bawah bumi. Pintu masuk ke dalam tong yang terletak di bawah permukaan tanah, jadi ia adalah perlu untuk mengadakan peruntukan bagi saliran mencairkan sistem / air hujan. Reka bentuk pintu yang teliti terlindung.

bilik bawah tanah tersembunyi adalah amat sesuai untuk kawasan padat. Walau bagaimanapun, pembinaannya adalah mungkin hanya pada air yang rendah atau tanah dalam pertumbuhan semula kalis air menyeluruh dan saliran. input yang boleh ditutup dengan penebat penutup boleh tanggal atau membuat pogrebitsey khas - sebuah rumah kecil dengan menetas di siling. Pogrebitsa boleh digunakan sebagai bilik stor ke rumah dan taman sayur-sayuran, alat Taman, pelbagai barangan isi rumah atau sayur-sayuran.

dinding bilik bawah tanah dibina daripada bahan-bahan yang berbeza: batu, bata, konkrit, kepingan asbestos-simen. Pembinaan tidak wajar untuk membina dari logam kerana ia adalah sukar untuk mencapai suhu yang sesuai.

Apabila menggunakan tanah sebagai bahan asas untuk dinding yang dilapisi dalam bin kayu. Selat kayu perlu juga kering, yg dicampur dgn pasir, merawat dengan antiseptik dan kering semula.

Membuat bilik bawah tanah dengan tangan mereka sendiri: video atas pemilihan bahan

Bagaimana untuk membuat bilik bawah tanah dengan tangan mereka: reka bentuk ceruk

Penilaian keadaan rupa bumi dan tanah

bilik bawah tanah Lokasi terbaik - podgorok bukit atau bukit. Air bawah tanah dalam kes-kes tersebut adalah jauh dari permukaan bumi. Apabila diletakkan di atas bukit mengurangkan kemasukan air hujan. Selain itu, anda dapat menjimatkan bahan-bahan kalis air.

Ramai orang lebih suka untuk membina bilik bawah tanah yang bersebelahan dengan rumah apartmen untuk cepat sampai dan mengambil produk yang betul pada musim sejuk, hujan, dan lain-lain

Sebelum permulaan pembinaan adalah perlu untuk mengetahui jenis tanah dan kemungkinan membina permukaan / poluzaglublennogo kedai sayur-sayuran. Untuk melakukan ini, ujian kecil:

 1. Di tapak pembinaan dalam tong untuk meletakkan sekeping bulu semula jadi, dan di atas - telur mentah.
 2. Menutup "pembinaan" bank dan biarkan semalaman.
 3. Menilai hasil ujian ini;
  • jika bulu mempunyai embun, air bawah tanah yang terletak berdekatan;
  • jika telur dan kot kering - kejadian air dalam dan anda boleh dengan selamat ke tempat kerja.

Sebelum anda membina sebuah bilik bawah tanah dengan tangan mereka, adalah dinasihatkan untuk menilai jenis tanah:

 1. Peat - jenis yang terbaik benteng. tanah ini akan mengurangkan kerosakan, yang amat relevan untuk penyimpanan tanaman akar.
 2. Pasir hanyut - tanah puchnisty yang tidak sesuai untuk pembinaan sebuah bilik bawah tanah "dalaman". tanah ini mengandungi tanah liat, pasir dan tanah liat. Dapat membina penyimpanan sayur-sayuran, anda perlu untuk menggantikan tanah dan menambah pasir.
 3. tanah berpasir adalah sesuai untuk mengatur asas. Ini bahan semula jadi sering ditambah untuk mengurangkan puchnistosti dan mengurangkan kandungan lembapan.

Bahan-bahan dan alat-alat

Segala-galanya untuk bilik bawah tanah di negara ini dengan tangan mereka sendiri akan diperlukan:

 • dihancurkan batu dan batu;
 • rak pasir;
 • penyelesaian tanah liat;
 • bumbung merasakan gulung;
 • bata;
 • simen;
 • lembaga untuk mengatur rangka bertindih;
 • gred konkrit 100;
 • bitumen cair,
 • parutan untuk tetulang.

Instrumen perlu bersedia:

 • mixer;
 • dorongan kuat-kuat tangan;
 • spade;
 • skru, pemutar skru, paku, tukul;
 • mesin kimpalan;
 • pengisar;
 • primer;
 • berus;
 • gergaji besi.

penyediaan penggalian

Pembinaan simpanan ceruk bermula dengan menggali lubang. Kerja dijalankan dalam urutan berikut:

 1. Plot adalah jelas batu-batu, kayu dan tumbuh-tumbuhan.
 2. Memohon susun atur dan menggali lubang. dimensi tradisional bilik bawah tanah: panjang / lebar - 2.5 meter, kedalaman - 2.3 m untuk menggali penggalian itu adalah lebih baik untuk menggunakan khidmat penggali ..
 3. Dinding lubang untuk menyelaraskan spade mengikis tanah lebihan dan memberikan permukaan yang licin.
 4. Kedalaman penggalian bergantung kepada jenis memperlengkapi bilik bawah tanah. Apabila menentukan nilai ini, ia adalah perlu untuk mempertimbangkan bahawa ruang yang sebahagiannya akan menginap di dalam lurang atau pintu masuk, rak tangga. Sehubungan itu, adalah perlu untuk menarik keluar pit dengan margin tertentu.
 5. bawah dipadatkan dalam sumur itu, tuangkan ke dalam pasir lubang dan batu. Ketebalan pasir kusyen - 20 cm, batu - 10 cm.

perkiraan subfloor

lantai yg panjang lebar untuk prestasi yang lebih baik dengan mortar tanah liat. Untuk penyediaan, ia adalah perlu untuk menggabungkan tanah liat dan kuarza pasir dalam nisbah 90% / 10%. Cairkan dengan air, membawa kepada krim tebal. Penyelesaian kerikil bersedia mengisi ketebalan 3-4 cm.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Untuk meningkatkan ciri-ciri kekuatan asas, dan menyediakan penebat yang lebih baik terhadap penembusan air bawah tanah bin disyorkan mengukuhkan lagi konkrit. prosedur:

 1. Sediakan berat pasir rak dan konkrit dalam nisbah 5: 1 masing-masing.
 2. asas tanah liat selepas pengeringan tuangkan penyelesaian konkrit 5 cm tebal.
 3. Licin permukaan dan kebenaran untuk mencurahkan.

Pembinaan dan kalis air dinding

Teknologi pembinaan dinding bata adalah seperti berikut:

 1. Membina asas untuk batu bata lebar 1, tinggi - kira-kira 15 cm.
 2. Tinggalkan kepada yayasan kering.
 3. Meletakkan dilakukan pada sudut dinding, yang menyediakan pintu.
 4. Batu bata diletakkan dalam corak papan main dam.
 5. Meletakkan bata di atasnya adalah perlu untuk memanfaatkan pemegang kulir - ia akan membantu menghilangkan penyelesaian yang berlebihan dan untuk meningkatkan lekatan bahan.
 6. Selepas mendirikan setiap siri ia adalah perlu untuk memeriksa keserasian tahap bangunan.
 7. Penyelesaian bekerja disediakan daripada pasir dan simen dalam nisbah 4: 1 masing-masing.
 8. Dilakukan secara selari dengan jurang mengisi klac dan ruang di antara dinding bata dan penyelesaian tanah liat tanah. Teknologi ini memberikan tambahan kedai kalis air sayur-sayuran.
 9. Selepas pembinaan pembinaan dinding pada meninggalkan 1 minggu sebelum pemejalan penyelesaian.

dinding bata memerlukan menjalankan kalis air. Bagi tujuan ini, biasanya digunakan gidrostekloizol, penggelek atau bitumen pengedap warna kuning muda. Urutan pelaksanaan kerja-kerja penebat:

 1. Merawat semua komposisi permukaan air-penghalau.
 2. Pada dinding untuk memasang kepingan atap - penetapan bahan dilakukan oleh bitumen damar dipanaskan. Untuk memastikan penebat berkualiti tinggi perlu 2-3 kot.
 3. Dinding yang plaster dengan simen.

pembinaan bertindih

Pembinaan aras - tindakan bertanggungjawab. konstruk rujukan mestilah menahan beban berat. Sering bertindih diperbuat daripada blok pepejal yang diperbuat daripada konkrit dan sangkar memperkukuh. Ia adalah penting bahawa kawasan bumbung bilik bawah tanah yang lebih besar daripada saiz bilik, kerana dinding akan bertindak sebagai berfaedah menyokong.

Prestasi algoritma:

 1. Menetapkan sandaran, yang kemudiannya akan membina acuan kayu.
 2. Acuan sebelum menuang harus ditutup dengan teliti, penyelesaian tidak mengalir keluar melalui jurang.
 3. Selepas penyediaan acuan untuk membuat bingkai papak tetulang konkrit. padang susunan mengukuhkan bar - kira-kira 25 cm, ketinggian bingkai - sehingga 30 cm.
 4. Apabila kawasan yang besar bilik bawah tanah itu adalah disyorkan bahawa anda dua plat tetulang.
 5. tetulang mesh perlu melepasi dinding bilik bawah tanah itu pada 5-10 cm dari semua pihak.
 6. Rangka menyebabkan seragam mengisi mortar konkrit.

Selepas menuang papak perlu menunggu 3-4 minggu. Bertindih mengeras sepenuhnya dan mengambil bentuk akhir.

sistem pengudaraan dan bekalan elektrik

peredaran udara yang baik - satu keadaan yang penting untuk keselamatan produk yang berada di dalam bilik bawah tanah. Kekurangan pengudaraan yang betul akan membawa kepada sayur-sayuran reput, dan peredaran terlalu pesat aliran udara - untuk kering di akar.

Bilik teknikal adalah lebih baik untuk memberi pengudaraan semula jadi - ia adalah lebih murah, dan organisasi yang betul akan memberikan udara yang mencukupi. Melaksanakan keperluan untuk melengkapkan bekalan dan ekzos saluran udara. unsur ekzos terletak di bahagian atas berhampiran siling, pembukaan bekalan - di dinding yang bertentangan pada jarak dua kaki dari lantai.

Prosedur untuk mewujudkan pengudaraan semula jadi di bilik bawah tanah dengan tangan mereka:

 1. Pilih saluran untuk 1 persegi. m tong persegi - 26 persegi. cm tiub.
 2. paip pemasangan dilakukan di satu sudut, dan akhir yang lebih rendah perlu diletakkan berhampiran siling. Duct melalui seluruh bilik, bumbung, menghadap sistem bumbung di atas dua kaki.
 3. Kepada perancangan tidak akan pemeluwapan, ia adalah perlu untuk mengadakan cerobong penebat pada sandwic. Satu tiub dipasang kepada yang lain dan ruang di antara mereka dipenuhi dengan bulu mineral.
 4. Akhir terbuka tiub udara terletak pada jarak 50 cm dari paras lantai yang lebih rendah. Salur ekzos menembusi bertindih, menyebabkan 80 cm di atas asas.
 5. Di luar sampul grid lubang paip.
 6. Pada tiub adalah wajar untuk meletakkan aliran udara injap yang mengawal selia.

elektrik bawah tanah dilakukan dengan menggunakan kabel tembaga dengan penebat dua atau tiga kali ganda.

Reka bentuk dalaman bilik bawah tanah

Setelah selesai kerja pemasangan boleh mula landskap bilik bawah tanah. Beberapa pilihan reka bentuk:

 • membuat rak dinding dengan rak lapang;
 • Kanopi, rak logam;
 • meletakkan rak pasang siap.

Penting! Semua reka bentuk kayu hendaklah ditutup dengan anti serangga dan hal memberi perlindungan terhadap kelembapan.

bilik bawah tanah tanah dengan tangan mereka: panduan langkah demi langkah

Di kampung itu boleh dilengkapi dengan bilik bawah tanah yang mudah dengan tangan mereka pada tahap yang tinggi air bawah tanah. tong dalam keupayaan untuk mengekalkan suhu 2-3 ° C. Mari kita kaji satu contoh pembinaan penyimpanan sayur-sayuran gudang jenis mempunyai dimensi:

 • ketinggian di pusat reka bentuk - 2 m;
 • lebar - 3.3 m, panjang - 3 m;
 • laluan lebar - 0.6 meter.

Urutan kerja-kerja:

 1. Log berehat di atas tanah, kot dengan warna kuning muda bitumen panas.
 2. Slab diperbuat daripada papan, dan unsur-unsur batten - daripada tukang cerewet dipahat, ketinggalan, glinosolomy, sekerap pain dengan kilang papan.
 3. unjuran bumbung mestilah berasaskan kepada tanah. Seperti setup menyediakan masa yang sejuk tahun penebat tambahan dalam bentuk drifts salji. Hasilnya ialah satu struktur seperti khemah.
 4. Pada storan satu tangan dijahit turun dua baris daripada papan, antara yang penebat diletakkan. Pada hujung pintu terlindung terletak.
 5. Pada bahagian luar Lobazov sekitar perimeter parit menggali saliran menghalang air semulajadi.
 6. Berhampiran rabung untuk membuat hood - sebuah kotak kayu dengan melaraskan plat.

Pembinaan bilik bawah tanah dengan tangan mereka sendiri: video


Like this post? Please share to your friends: