Projek ini adalah sebuah rumah individu. Bagaimana untuk membangunkan projek di rumah

Projek ini sedang disediakan sebelum memulakan sebarang pembinaan. Tidak kira sama ada ia adalah satu kampung negara besar atau rumah negara bersaiz sederhana, semua rancangan dan impian direalisasikan di atas kertas pertama. Melalui pembangunan projek rumah negara agak tepat dikira jumlah kos bahan dan buruh, yang akan menyiapkan pembinaan mengikut jadual dan menikmati kehidupan di rumah baru.

kandungan:

 1. Peringkat pembangunan projek rumah persendirian
 2. projek-projek pembangunan rumah-rumah dan pondok
  • Buat reka bentuk konsep
  • Pembangunan projek reka bentuk rumah apartmen
 3. Apa yang perlu dicari dalam pembangunan projek individu di rumah
 4. Ciri-ciri pembangunan projek rumah kayu
 5. Program untuk membangunkan projek rumah

Setakat ini, sejumlah besar syarikat yang menyediakan perkhidmatan bagi pengiraan projek-projek individu atau menjual bersedia. Tetapi harga adalah sangat tinggi, dan yang paling samozastroyschikov cuba untuk menjimatkan wang, tidak memberikan banyak kepentingan. Malah, kita boleh membangunkan projek di rumah dan di atas mereka sendiri, tetapi ia adalah perlu untuk mengetahui apa sebenarnya perlu memberi perhatian.

Peringkat pembangunan projek rumah persendirian

Sebelum bekerja secara langsung dalam projek ini di rumah, anda perlu menentukan tujuan rumah.

 • ia akan menjadi satu kampung musim panas, atau membina sebuah rumah yang kukuh untuk sepanjang tahun digunakan.
 • Bilangan penghuni. Ia mengira bilangan bilik untuk ahli keluarga, dan juga mengambil kira dan orang-orang yang akan melawat rumah pada lawatan yang singkat.

 • Untuk membuat keputusan mengenai kehadiran bangunan lain di laman web ini. Adakah terdapat garaj yang berasingan dan beberapa mesin direka, lokasi bilik mandi, telaga, tangki septik dan objek lain yang memberi kesan kepada saiz rumah dan lokasi yang optimum pada laman web ini.

 • Di lokasi rumah akan memberi kesan dan gaya hidup pemiliknya. Mahu untuk mewujudkan ruang duduk intim, ditutup dari mata prying, rumah pada awal tapak, menyekat mereka laman dalam. Atau sebaliknya, beralih secara mendalam, membuka pada paparan muka bangunan yang indah dan landskap dengan baik.
 • Kehadiran cerun pada kajian tapak dan geodetik juga akan membuat penyesuaian mereka sendiri.

Semua ini diambil kira dan berdasarkan data yang diperoleh sedang membangunkan pelan umum laman web ini. Dengan itu berubah juga menjimatkan masa dan wang. Memberi tumpuan kepada markup, segera disediakan tempat letak kereta, memasang tangki septik, baik yang digerudi, dan sebagainya. D.

projek-projek pembangunan rumah-rumah dan pondok

Sekarang peringkat rumah pembangunan projek itu bermula. Sudah terkenal dengan saiz anggaran dan borang di dalam laman web ini.

Buat reka bentuk konsep

projek draf kuasa untuk membuat mereka sendiri, dan mengikut arkitek profesional menjadikan dia pelan garis kasar, spatial dan penyelesaian gaya.

Ini lukisan termasuk pelan pembangunan, bumbung dan lantai rumah. Ia juga memaparkan rupa topeng, membujur dan keratan rentas bangunan. Ia juga menyatakan, dari apa yang bahan-bahan rumah itu dibina, ciri-ciri reka bentuk semua elemen. Dan atas dasar reka bentuk konsep yang terperinci mewujudkan kerja-kerja yang akan membimbing pembina.

Pembangunan projek reka bentuk rumah apartmen

fasa reka bentuk seni bina

Reka bentuk seni bina adalah salah satu momen paling menyeronokkan dalam perancangan rumah. Ia dilukis lokasi semua bilik dan saiz mereka, difikirkan ruang tambahan, serta tanda tempat di mana akan ditempatkan tingkap dan pintu.

Pada peringkat ini, ia mengambil kira bahan dari mana rumah itu dibina. Pada ia bergantung ketebalan dinding, saiz tingkap dan pintu, cerun bumbung. Hasilnya ialah satu set lukisan dengan nota-nota. Anda boleh melakukan segala-galanya dengan tangan di atas kertas atau dengan menggunakan perisian komputer yang direka khas. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai mereka akan dibincangkan di bawah.

fasa reka bentuk yang membina

Pada peringkat ini, kita dikira semua unsur-unsur rumah. Apakah jenis asas untuk digunakan dan bagaimana ia menguburkan. Apa yang "kek" dinding, papak lantai yang dipilih, lokasi kasau dikira dan kehadiran cerobong. Akibatnya, mencipta satu set pelan induk untuk pembinaan dinding, dengan pelan sistem bumbung, tangga lantai, ambang, rasuk dan sebagainya. D. Semua bahan mesti tepat dikira supaya anda boleh membeli semua kuantiti yang diperlukan pada satu masa.

projek kejuruteraan

Ini adalah satu bahagian penting, yang tidak selalu mungkin untuk memenuhi pelan lantai, tetapi tidak berjaya untuk membina sebuah turnkey rumah berkualiti tanpa dia. Ia termasuk pengiraan dan reka bentuk pembetungan dan bekalan air sistem, sistem pengudaraan, litar pemanasan dan peralatan elektrik.

Projek ini perlu mengandungi kerja secara berperingkat pada meletakkan komunikasi penting untuk menyokong kehidupan. Kerja draf semua maklumat yang dinyatakan secara terperinci mengenai pembinaan kapasiti reka bentuk pendawaian elektrik dan sistem pembumian untuk perlindungan kilat. Seksyen yang berasingan dimasukkan pemasangan sistem keselamatan di rumah.

rumah projek reka bentuk

Ini adalah peringkat akhir reka bentuk. Ia ditakrifkan Skim warna facades, bumbung, dinding dan hiasan dalaman. Ia adalah dinasihatkan untuk berfikir pada peringkat reka bentuk dan reka bentuk gaya bilik, susunan perabot.

Mewujudkan satu projek dengan tangan sendiri untuk pemaju swasta adalah lebih rasional sekiranya semua pembinaan bekerja ia akan menjalankan sendiri. Mendapatkan tangan anda pada projek daripada arkitek, orang biasa adalah sukar untuk memahaminya dan memahami dengan tepat semua yang di atasnya.

Apa yang perlu dicari dalam pembangunan projek individu di rumah

Pendekatan untuk projek itu perlu menyeluruh, dengan mengambil kira semua reka bentuk dan kejuruteraan ciri-ciri bangunan. Untuk membina rumah impian anda, walaupun di peringkat pengambilan tanah, ia adalah perlu untuk menjaga kemungkinan susunan air, elektrik dan pembetungan. Tetapi tidak kira betapa berhati-hati direka projek itu di rumah, orang biasa masih tidak mengambil kira semua nuansa. Dan semasa pembinaan tidak dapat tidak akan ada masa apabila anda perlu untuk mengubah kursus atau berfikir di luar komponen individu.

bahan-bahan moden dan ketersediaan maklumat lebih mudah untuk bekerja untuk pemaju swasta. Oleh itu, rangkaian dibentangkan sebilangan besar projek-projek model percuma. Tetapi kita harus faham bahawa kerja yang berkualiti tidak ada wasiat percuma untuk semua orang untuk digunakan. Semua projek-projek ini memerlukan pengubahsuaian yang ketara atau tidak lengkap.

Pilihan kedua adalah untuk membeli sebuah kilang domokomplekta bersedia. Ia adalah kek daripada dua panel papan OSB, dan antara lapisan buih. Dengan memilih projek tertentu sebuah rumah bingkai di kilang, ia dihasilkan dengan semua pintu dan tingkap bukaan, dan untuk wang tambahan, dan sekatan dalaman.

pelanggan hanya boleh membinanya atas arahan yang disertakan dengan rupa pereka bentuk. Tetapi dalam mana-mana kes, titik permulaan bagi pembangunan mana-mana projek adalah bajet pembinaan.

Ciri-ciri pembangunan projek rumah kayu

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Semasa membuat projek cincang atau rumah bar berbentuk, perlu mempertimbangkan beberapa nuansa yang mempengaruhi keputusan akhir:

 • kayu atau kayu untuk rumah biasanya mempunyai panjang 6 m. Semasa pembinaan rumah yang luas ini sering tidak mencukupi dan terdapat keperluan dalam menyertai rasuk bersama-sama. Menjadikannya mustahil untuk membuka dinding, jadi data yang dikira untuk memotong sendi yang lebih terlindung;
 • untuk memastikan pengecutan yang betul dan kekukuhan seluruh rumah, sendi disusun secara berperingkat-peringkat dalam setiap berturut log crown. Pada masa yang sama mereka perlu tersebar di beberapa sever bersebelahan;
 • cara untuk membina rumah log hanya melibatkan nombor genap sudut;
 • reka bentuk mengambil kira pengagihan yang betul beban pada semua elemen galas beban;
 • berdasarkan tempoh asal bahan untuk 6 m, projek ini harus diwujudkan dengan jumlah minimum sisa;
 • dinding dr kayu lantai kedua perlu diletakkan hanya pada dinding menanggung beban, dalam semua kes-kes lain, ia digantikan dengan tiang yang lebih ringan dari bar atau tepi papan;
 • di tingkat dua loteng, tangga tidak boleh bersebelahan dengan dinding, di mana cerun bumbung.

Program untuk membangunkan projek rumah

perisian moden dapat memudahkan tugas mereka bentuk rumah bebas. Mereka membantu untuk mewujudkan satu model 3D, yang boleh dilihat dari semua sudut menghampiri atau menjauhkan. Kebanyakan mereka disesuaikan untuk pengguna biasa, dan kos percuma. Mempertimbangkan beberapa program yang paling popular.

Mungkin program yang paling popular adalah google SketchUp. Ia adalah yang paling mudah untuk digunakan, tetapi ia adalah pelbagai fungsi.

Anda boleh menggunakannya untuk mencipta reka bentuk rumah 3D, reka bentuk dalaman dan landskap. Ia mengandungi banyak tekstur dan adalah sangat mudah untuk reka bentuk struktur yang memerlukan pengiraan untuk milimeter yang terdekat. Di samping itu, ia adalah benar-benar bebas.

Tidak kurang popular dan Arcone. Tetapi untuk bekerja dengannya akan keluar hanya selepas pembangunan bahan latihan. Ia membolehkan anda untuk membuat model 3D rumah dan hiasan dalaman. Ia menunjukkan lampu bilik, sepadan dengan posisi tingkap.

Ia adalah penting untuk pembangunan projek ini adalah bahawa dengan menggunakan program untuk mewujudkan bahagian mendatar dan menegak bangunan. Versi berlesen hanya boleh didapati dengan dikenakan bayaran.

Satu lagi program menuntut - ini ArchiCAD. Ia digunakan bukan hanya amatur, tetapi juga profesional. Ini adalah satu set alat untuk reka bentuk bangunan dan reka bentuk. Ia membolehkan anda bukan sahaja untuk mewujudkan model yang indah, tetapi juga untuk keseluruhan pembinaan dan dokumentasi teknikal. Versi berlesen juga tidak bebas.

Merumuskan, saya ingin mengatakan bahawa pembangunan projek-projek bangunan perniagaan pembinaan susah payah dan agak sukar. bahagian tidak lengkap boleh diwujudkan dengan diri sendiri, tetapi tidak tergesa-gesa dan berhati-hati berfikir melalui dan melihat segala macam pilihan. Tetapi bahagian yang bekerja adalah lebih sesuai untuk golongan profesional. Tidak melakukan tanpa bantuan arkitek dan projek persediaan untuk pentadbiran daerah untuk permit pembinaan.


Like this post? Please share to your friends: