Banyak ruang bilik: Kaedah, formula, contoh

Prosedur untuk menjalankan pembaikan dalam bilik memerlukan mengira mandatori kawasan dinding, siling dan lantai. Sejak masa pembelian bahan-bahan binaan, nilai-nilai ini membantu untuk mengelakkan kesilapan dalam jumlah mereka. Pada kaedah dan contoh untuk mengira ruang lantai akan bercakap lanjut.

Isi kandungan:

 1. Sebab untuk mengira keluasan bilik
 2. kawasan bilik: menjalankan pengiraan keluasan lantai
 3. Penentuan kawasan sebuah bilik segi empat tepat dan siling
 4. Apa yang keluasan bilik di mana terdapat niche dan protrusions
 5. Bagaimana untuk menentukan keluasan bilik dengan dinding tidak sekata
 6. Bagaimana untuk mengira keluasan bilik, yang mempunyai siling pelbagai peringkat
 7. Penentuan jumlah kawasan dari bilik
 8. Penentuan kawasan minimum dari bilik
 9. kawasan bilik optimum

Sebab untuk mengira keluasan bilik

Terdapat banyak sebab-sebab yang ditentukan oleh kawasan dinding, lantai atau siling di dalam bilik. Dalam beberapa kes, data yang diperlukan pada jumlah kawasan dari bilik. Untuk mencari punca yang paling biasa untuk menentukan kawasan bilik atau beberapa bahagiannya:

 • Jika anda bercadang untuk bekerja ke atas pemasangan siling digantung, ia adalah perlu untuk menentukan jumlah kawasan siling, untuk menentukan kuantiti bahan yang digunakan dalam kerja-kerja;

 • apabila memasang siling digantung, juga perlu mengira jumlah kawasan siling untuk membuat pra-merancang bahan yang bermakna;
 • lukisan atau kemasan siling juga harus sedar saiznya, hampir semua cat dan primer produk berada dalam kadar penggunaan data teknikal bagi satu meter persegi;
 • hiasan dinding eternit memerlukan pengiraan jumlah kawasan dinding, untuk membeli jumlah yang dikehendaki bahan;
 • ketika mengambil pembina, sebagai contoh, untuk jubin lantai, setiap meter persegi mempunyai nilai tertentu, yang dianggap sebagai pada akhir kerja;
 • penjualan rumah atau di dalam reka bentuk, apa-apa parameter seperti ruang tamu, ruang dapur dan bilik-bilik lain juga sangat penting.

kawasan bilik: menjalankan pengiraan keluasan lantai

Untuk menentukan kawasan lantai, ada sebab-sebab yang berbeza untuk ini: pembaikan dan pembelian bahan-bahan untuk hiasan, membawa banyak penebat kawasan yang boleh digunakan, dan lain-lain

Cara yang paling mudah untuk menentukan keluasan lantai bentuk persegi atau segi empat tepat. Dalam kes ini, anda perlu panjang dan lebar lantai, yang didarab dengan satu sama lain. Pilihan ini tidak memerlukan pembebasan premis daripada kabinet dan perabot lain. Hanya mengukur jarak. Walau bagaimanapun, di hadapan api di dalam bilik, kawasan harus ditolak daripada jumlah hasil.

Pada dasarnya, semua barang-barang yang berada di tingkat secara berterusan dan tidak dapat bergerak, sebagai contoh, terbina dalam almari, dikira daripada jumlah keseluruhan kawasan lantai.

Ia seolah-olah banyak lebih rumit daripada keluasan lantai dari bilik, yang mempunyai bentuk yang tidak teratur. Bilik-bilik standard sudah tentu mengambil bentuk segi empat tepat atau persegi, walaupun terdapat bilik-bilik dengan pelbagai niche, ceruk, gerbang, ledges, dan lain-lain Apa-apa ruang varian kiraan lantai adalah lebih kompleks kerana ia memerlukan mengira bentuk persegi yang membentuk bilik berasingan.

Untuk mengira jumlah kawasan ruang perlu dibahagikan kepada beberapa tokoh biasa, sebagai segi empat tepat, trapezium, dataran, dan lain-lain Sebagai contoh, jika bilik mempunyai z-berbentuk, ia adalah mencukupi untuk membahagikan segiempat tepat itu kepada dua, untuk mengira bidang masing-masing dan merumuskan keputusan yang diperolehi.

Jika bilik mempunyai z berbentuk, tetapi ia berjalan pada sudut kanan, tetapi dua segi empat tepat masih ada ruang segi tiga itu, yang kawasan juga dikira. Untuk mengira luas segi tiga cukup untuk membiak satu kaki yang lain.

Dalam kehadiran serpihan separuh bulat dalam bentuk silinder atau segmen zarah, pengiraan yang rumit. Untuk mengira keluasan lantai di dalam bilik ini juga diperlukan untuk membahagikan ruang kepada beberapa bahagian, daerah atau kawasan yang dikira secara berasingan.

Terdapat varian premis itu, yang mempunyai tahap yang berbeza jantina, iaitu bukit atau condong. Oleh itu, bilik ini dibahagikan kepada beberapa zon. Sebagai contoh, di dapur dan makan diperuntukkan bahagian bekerja. Perkara yang sama berlaku dengan siling, sebagai contoh, pelbagai tahap. Untuk mengira keluasan lantai dengan langkah-langkah atau lebam lagi perlu membahagikan ruang kepada kepingan dalam bentuk segi empat tepat atau segi empat, dan protrusions sangat diukur dengan seorang pembesar dan mengira kawasan mereka. Jadi cara untuk mendapatkan banyak daripada jumlah ruang lantai.

Ambil perhatian bahawa dalam kes ini adalah pilihan untuk menggunakan pita pengukur, yang dipasang berhampiran pangkalan. Anda juga akan memerlukan pensil dan buku nota untuk merakam semua nilai. Akibatnya, pembelian cat dan menentukan jumlah bahan kemasan untuk lantai dilaksanakan dengan cepat.

Tidak menjalankan ukuran di dinding kerana ia mungkin lengkung dan menyebabkan ketidaktepatan dalam menentukan kawasan lantai. kerja terutamanya kompleks pada definisi yang berbeza ruang lantai, yang ledges adalah dalam bentuk separuh bulatan, atau gelombang. Keadaan ini melibatkan pengukuran setiap arka, jejari dapatan dan kawasan penumbukan oleh beberapa bentuk geometri. Dengan menentukan bidang setiap daripada mereka dikira formula umum segmen simetri.

Penentuan kawasan sebuah bilik segi empat tepat dan siling

bilik segi empat tepat adalah yang paling biasa dan kerap. Untuk mengira panjang dari bilik adalah ruang yang cukup didarab dengan lebarnya. Sebagai contoh, jika panjang bilik adalah 3.40 m, dan lebar adalah 5.20 m, maka untuk menentukan kawasan siling cukup 3,40h5,20, akhirnya mendapat 17, 68 meter persegi kawasan. Untuk mengira perimeter siling menggunakan formula yang berbeza, yang merangkumi jumlah dua kali panjang dan lebar. Iaitu, mencapai ke tahap siling perimeter 2h3,40 + 2h5,20 = 17.2 m.

Oleh itu, dalam proses pembelian profil perlu 17,2 bahan meter. Walau bagaimanapun, ia adalah disyorkan, walaupun dengan lebih tepat, untuk membeli bahan dengan margin 10-15 peratus untuk mengimbangi pelbagai jenis kerosakan mekanikal sendi.

Apa yang keluasan bilik di mana terdapat niche dan protrusions

Untuk menentukan kawasan premis mesti bekerja keras dan melaksanakan langkah-langkah ini:

1. Buat projek bilik dengan semua ciri-ciri reka bentuk.

2. Mengukur dan menandakan nilai ketinggian dan panjang semua dinding lurus.

3. Dengan menggunakan pembaris dan gon membahagikan ruang kepada beberapa zon, dalam bentuk bentuk biasa.

4. Setiap angka Majlis, mengukur dan menandakan projek.

5. Tentukan nilai setiap daripada mereka dan merumuskan keputusan yang diperolehi mengikut formula untuk mengira bentuk persegi.

Bagaimana untuk menentukan keluasan bilik dengan dinding tidak sekata

Jika ada ruang di mana dinding mempunyai bentuk polyhedra atau angka yang tidak seimbang tidak langsung, pengiraan lebih sukar untuk menjalankan. Mengukur perimeter dari bilik dalam apa-apa yang cukup mudah. Anda perlu menggunakan pita pengukur dan lulus di sekitar bilik, mengukur setiap plot berasingan.

kawasan bilik ini telah dipilih melalui lakaran dan reka bentuk bilik. Selepas lakaran jurang bersedia ruang untuk mendapat jumlah maksimum berkadar dengan angka dalam bentuk persegi, segi tiga atau segi empat tepat.

Untuk menentukan bidang segmen, yang mempunyai bentuk segi empat tepat dengan tulang rusuk sama, ia adalah mencukupi untuk mengukur magnitud kaki, yang didarab bersama-sama dan dibahagikan pada separuh. Iaitu, untuk menentukan kawasan segmen segi tiga dengan kaki 0.5 dan 0.9 m, pengiraan itu perlu dijalankan:

0,5h0,9 / 2 = 0,225 meter persegi.

Bagaimana untuk mengira keluasan bilik, yang mempunyai siling pelbagai peringkat

Siling, yang lebih sukar untuk mengira ledges, tetapi agak nyata. Terdapat siling pelbagai peringkat, yang berbentuk seperti garis lurus pengiraan yang dijalankan dengan mudah, tetapi ada pembinaan itu, yang memerlukan penjagaan khas, kerana mereka terdiri daripada arc-serpihan, atau gelombang untuk mengira bahawa usaha khas diperlukan untuk membuat.

Mengira setiap bahagian terlalu lama dan mahal, terutamanya kerana pada akhirnya akan berubah tidak selalu keputusan yang betul. Lagipun, arka dibina pada siling boleh sewenang-wenangnya.

Cara yang paling mudah untuk menentukan kawasan sebuah bilik di jumlah kawasan lantai. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

1. Mengukur semua bahagian lurus dinding.

Adalah sebaik-baiknya dijalankan ukuran lebih dekat dengan siling, kerana panjang bahagian dinding dan bawah dari bilik mungkin berbeza.

2. Tentukan kawasan lantai satu kaedah yang dinyatakan sebelum ini.

3. Pada setiap bahagian menegak, mengukur ketinggian dan panjang mereka, dan bertambah angka-angka ini.

4. Tambah nilai jumlah keseluruhan kawasan lantai.

Penentuan jumlah kawasan dari bilik

Untuk menjawab persoalan bagaimana untuk mencari kawasan bilik dalam meter persegi, kami mencadangkan untuk membiasakan dengan arahan, yang akan membantu untuk menyempurnakan tugasan ini:

1. Menjaga pembersihan ruang berhampiran dinding.

Dinding harus diperolehi secara percuma. Oleh itu, ia meningkatkan ketepatan dan ketepatan pengukuran. Jika boleh anda perlu mengosongkan premis sepenuhnya, seperti dalam kelakuan pengiraan tertentu yang diperlukan untuk mengukur dan bahagian pusat.

2. Tentukan tempat tertutup, dengan bentuk yang biasa.

Jika bilik adalah segi empat tepat, kemudian membahagikan ia tidak perlu. Jika tidak, bilik dibahagikan kepada bentuk seperti segi empat, separuh bulatan, trapezium, segi tiga atau segi empat tepat.

3. Buat lakaran dari bilik itu, supaya ia menjadi lebih mudah untuk bekerja.

Mengukur keluasan bilik yang anda perlukan untuk menjalankan reka bentuk, pada yang bertanda semua ukuran. Petua: Jika tidak ada kertas dan keperluan untuk langkah segera, menggunakan pita pelekat, yang dilampirkan kepada setiap dinding.

4. panjang dan lebar dari bilik, kawasan.

Setiap dinding hendaklah diukur oleh panjang dan lebar desirably dua kali. Agar tidak mengukur keseluruhan dinding secara keseluruhannya, ia mesti dibahagikan kepada beberapa serpihan, tetapi pada akhirnya, keputusan dijumlahkan.

Untuk mengesahkan ketepatan pengiraan, jika ada masa, ukuran dijalankan dua kali.

5. Tentukan kawasan setiap plot:

 • kawasan segi empat tepat mencapai ke tahap yang mendarabkan panjang dengan lebar;
 • kawasan dataran, ia adalah salah satu sisinya di dataran;
 • kawasan segi tiga - ketinggian dan bahagian didarabkan bersama-sama dan nilai yang terhasil dibahagikan kepada dua;
 • kawasan yang pi bulatan didarab dengan jejari kuasa dua.

6. Squares sebelum ini ditakrifkan kawasan ditambah bersama-sama.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Penentuan kawasan minimum dari bilik

1. Tanah dalam bentuk segi empat tepat.

Dengan panjang pita diukur dan lebar bahagian, mereka didarab dengan satu sama lain. Ini sering dibundarkan kepada sentimeter.

2. Triangle.

Luas bahagian ini ditentukan dengan mendarabkan sebelah salah satu segi tiga di kemuncaknya, iaitu line, diturunkan ke bucu segi tiga, yang membahagikan kepada dua bahagian yang sama. Nilai menyebabkan dua kali ganda.

3. bulatan atau separuh bulatan.

Penentuan radius. Nilai ini diterjemahkan ke dalam persegi, didarab dengan pi. Di hadapan separuh bulatan, nilai dibahagikan dengan dua.

Di samping itu, Internet, terdapat kalkulator talian khas untuk melaksanakan semua pengiraan dengan cepat dan tepat. Untuk bekerja dengan mereka memadai untuk memilih bentuk kawasan bilik, untuk mengukur dengan pita, dan masukkan data. Program itu sendiri akan menjalankan semua pengiraan yang perlu dan menentukan kawasan itu.

kawasan bilik optimum

Setiap bilik mempunyai saiz sendiri, dan dalam perancangan rumah, faktor ini diambil kira mengikut tujuan mereka. Nilai minimum kawasan ruang tamu biasa lapan meter persegi.

Kawasan bilik keluarga atau ruang tamu harus antara 13 hingga 23 meter persegi. Bilik tidur ini perlu diletakkan di sudut rumah, dan sebuah bilik melalui.

Ketinggian minimum premis kediaman -. 240 cm Ia tidak digalakkan untuk melengkapkan bilik dengan ketinggian 300 cm, kerana mereka benar-benar tidak praktikal bagi mereka untuk memanaskan sejumlah besar pelaburan bahan yang diperlukan di musim sejuk.

Setiap bilik mesti dibezakan dengan kehadiran cahaya semulajadi. Sekurang-kurangnya 30% daripada semua dinding itu dibalikkan ke atas tingkap. Ambil perhatian bahawa ia adalah lebih baik untuk memasang tingkap di sebelah selatan, kerana pada musim sejuk, di sebelah utara, mereka akan mencetuskan kehilangan haba besar.

Jika ruang tamu rumah atau pangsapuri 15-55 meter persegi, kawasan dapur minimum harus 6 meter persegi. Apabila merancang dapur di dalam bangunan dengan ruang tamu lebih 55 meter persegi, dapur perlu menduduki sekurang-kurangnya satu perlima daripada keseluruhan rumah.

Jika dapur menduduki lebih daripada 10 meter persegi, varian penggunaannya sebagai ruang makan atau bilik untuk menerima tetamu. Lebar minimum lorong ialah 140 cm, juga terdapat di dalamnya cahaya semula jadi.

Untuk bilik kanak-kanak yang cukup dalam bidang 10-15 meter persegi. Yang paling kecil mesti mempunyai bilik mandi dan tandas. Mencapai ke tahap kawasan mereka 4-8 meter persegi.


Like this post? Please share to your friends: