Apa puncher lebih baik

Jika anda serius berfikir tentang membuat pembaikan, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada pembangunan projek reka bentuk perumahan, pilihan bangunan dan bahan-bahan kemasan, tetapi juga perolehan alat khas, tanpa yang anda tidak boleh lakukan. Peralatan tersebut boleh diambil dengan selamat disebabkan puncher, yang, sebagai instrumen perkusi, mudah mengatasi permasalahannya dengan penyingkiran plaster, konkrit shtroblenie, kerepek batu bata dan beberapa kerja-kerja pembinaan utama yang lain. Dan biarlah ramai yang percaya bahawa untuk tujuan ini ia adalah gerudi konvensional mencukupi, gerudi tukul masih berbeza daripada ia serupa dengan keadaan kerja dan kos. Jadi, anda perlu memahami selok-belok cara itu yang mengambil kira khusus kerja-kerja yang akan datang.

kandungan:

 1. Lubang-lubang dan perbezaan dari gerudi tukul
 2. Kadar asas prinsip menumbuk
 3. Apa yang lebih baik untuk memilih punch
 4. pengeluar tukul dikenali
 • Alat pembuat lubang-lubang Makita 2450
 • Alat pembuat lubang-lubang bosch
 • Alat pembuat lubang-lubang Interskol

5. Video dari youtube

Lubang-lubang dan perbezaan dari gerudi tukul

Pertama, kita mencadangkan untuk mempertimbangkan perbezaan antara gerudi dengan mengetuk dan menumbuk. Kesan gerudi berfungsi seperti berikut: Alat ini mengandungi dua ratchet bergigi, yang berada dalam hubungan. Bekerja dengan bor dalam mod kesan, anda cipta dengan memberi tekanan kepada mereka pada permukaan kerja, menyebabkan alat untuk melompat "gigi mereka". kekurangan yang serius karya ini adalah prinsip kejutan kecil amplitud, tahap getaran tinggi semasa operasi, tetapi juga tenaga fizikal yang banyak, yang akan mempunyai untuk memohon bahan-bahan keras penggerudian. Dan latihan interaksi yang berterusan dengan permukaan keras membawa kepada memakai pesat gigi ratchet, dan ini kos penggantian tambahan.

puncher tidak mempunyai semua kelemahan ini, kerana struktur dalamannya adalah berbeza daripada gerudi: sebagai mekanisme lubang-lubang elektro agak serupa dengan senjata automatik.

Pertama sekali, punch - ia adalah peralatan yang sangat kuat dan tahan lama direka untuk menggerudi lubang dari pelbagai saiz dalam bahan-bahan pepejal. Pulangan perforating dan hantaran di jauh lebih rendah kelajuan - adalah lebih tinggi. Sebagai satu lagi lubang-lubang kesempatan menonjol untuk kekang kepala gerudi atau gerimit. Manakala gerudi kesan dilengkapi dengan cam-pintu, yang terletak di punch yang teguh kartrij SDS diganti, yang membolehkan anda untuk menukar dengan cepat dan secara langsung kepada chuck gerudi.

Tukul yang digunakan untuk menggerudi lubang dalam konkrit, batu, bata. Sejak kemusnahan konkrit berlaku paling berkesan dari meniup, sebahagian kerja gerudi gerudi tukul menyerupai pahat. Pada putaran pahat membentuk pembukaan bulat. Disebabkan oleh alur lingkaran pada latihan, kerepek produk dikeluarkan dari lubang, dan juga meningkatkan produktiviti.

Kadar asas prinsip menumbuk

Dari sudut pandangan teknikal proses penggerudian adalah seperti berikut: peranti elektrik disediakan gerakan salingan omboh, mana underpressure seli berlaku dan meningkatkan tekanan udara, menyebabkan piston kedua untuk kerja -"peen", Yang meremukkan shank peralatan kerana ruang udara di antara penyerang dan omboh mewujudkan kesan redaman. Bahawa ia mengurangkan beban kesan ke atas omboh, dan sebagai akibatnya, kenaikan "daya hidup" mekanisme memandu omboh.

Dalam usaha untuk membuat keputusan untuk diri mereka sendiri apa yang terbaik punch, kami mencadangkan anda membiasakan diri anda dengan ciri-ciri asas teknikal palu rotary:

 1. kapasiti diberi nilai - puncher kuasa tinggi menunjukkan kelajuan penggerudian yang tinggi, dan sebaliknya. Walau bagaimanapun, perlu memberi perhatian kepada berat unit - tumbukan yang kuat yang berat, dan dengan itu bekerja hanya orang bersedia dari segi fizikal akan dapat kepada mereka;
 2. kelajuan putaran pada terbiar;
 3. lubang diameter diperolehi untuk bahan-bahan ketumpatan yang berbeza dan ketebalan dalam mod tamparan.

Di samping itu, untuk memahami apa jenis punch adalah yang terbaik, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa ciri-ciri yang menunjukkan hanya membina pengeluar alat. Ini termasuk:

 1. meter kedalaman dipasang pada menumbuk. Ia membolehkan untuk menentukan dengan tepat hakikat mencapai kedalaman gerudi yang dikehendaki;
 2. beralih ke mod kelajuan tinggi. Melakukan fungsi kawalan kelajuan, bergantung kepada jenis kerja: contohnya, lubang kecil terbaik digerudi pada kelajuan yang cepat, dan bagi yang mendalam adalah lebih baik untuk menetapkan kelajuan yang lebih perlahan. Hari ini, pengeluar melengkapkan gerudi dan drills pemproses khas yang secara automatik boleh melaraskan kelajuan mengikut parameter yang ditetapkan anda;
 3. "Putaran Songsang." Dengan ciri ini, proses penyingkiran sedikit gerudi sesak tidak lagi menyebabkan anda kesukaran akan;
 4. jika bahagian tanggal mengendalikan. Ia direka untuk operasi yang mudah dan boleh dikeluarkan jika perlu untuk bekerja di kawasan kerja yang terhad;
 5. "Wireless" peranti. Sesuai untuk bekerja di tempat tinggi dengan dawai terhad;
 6. penggerudian / chiselling pemilih. Sesetengah model tukul berputar usang tidak mempunyai ciri ini, jadi apabila memilih pembantu pembinaan perlu memberi perhatian khas kepada ini.

Apa yang lebih baik untuk memilih punch

produk yang berkualiti apabila memeriksa prestasi dicirikan oleh bunyi lancar, tanpa sebarang kegagalan dan mengukuhkan lagi mungkin mengetuk yang boleh dipindahkan ke Kabinet. Peralatan tersebut, sudah dipilih oleh ciri-ciri bunyi, harus tertakluk kepada ujian tambahan: Pusingan menumbuk dalam rangkaian, dan selepas mencapai kelajuan maksimum, putus. Beri perhatian khusus kepada bagaimana alat berhenti berfungsi. Kelajuan perlu dikurangkan secara beransur-ansur, dengan lancar. Apabila enjin dimatikan, peringkat terakhir stop mesti disertai dengan bunyi yang berbeza daripada semua unit operasi. Peralatan di mana ianya tidak boleh berhenti di situ sebagai "digali pada".

The punchers kelas dibuat dibahagikan kepada:

 • ringan,
 • sederhana,
 • berat.

Oleh kelas ringan instrumen milik berat kurang daripada 3 kg. model itu adalah bertujuan untuk prestasi dalam permukaan konkrit lubang diameter kecil, dan mungkin mempunyai fungsi yang sedia ada kepada gerudi.

kelas menengah model yang dibentangkan sehingga 5 kg. Ia digunakan untuk kerja-kerja yang lebih berat: sebagai contoh, untuk penggerudian struktur konkrit bertetulang.

Untuk mesin berat Perforators termasuk jisim melebihi 5 kg. Model ini boleh berfungsi sebagai gerudi tukul dan digunakan bagi kerja-kerja yang paling mencabar. Sesetengah pengeluar menawarkan pembeli tukul model semua kelas, sebagai contoh, tukul berputar Makita, Interskol dan bosch.

Diberikan pilihan antara model bukan profesional dan profesional gun, ingat bahawa unit profesional yang mampu menahan tekanan yang lama, dan kos mereka adalah mesin bukan profesional lebih tinggi.

Di samping itu, latihan profesional mempunyai pilihan-pilihan berikut:

 1. elektronik kawalan direka untuk peraturan tepat mula bekerja dan daya impak;
 2. tetap (malar) elektronik yang digunakan untuk mengekalkan parameter yang ditetapkan terlebih dahulu dalam kes yang semakin meningkat beban, inrush had semasa, dan mengurangkan perlindungan permulaan terhadap pemanasan melampau;
 3. mengunci pin untuk penggerudian di kayu atau keluli permukaan;
 4. Keselamatan klac terlepas;
 5. menyesuaikan roda untuk memilih kelajuan yang optimum, pasukan kejutan atau kesan;
 6. off peranti menyekat putaran untuk pemasangan yang selesa dan selamat bit di kedudukan kerja dan penetapan;
 7. menukar arah putaran (terbalik) untuk melepaskan alat tersekat dan untuk fungsi tambahan pemutar skru.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Hammers kelas pengguna dengan munasabah sumber kerja yang berterusan terhad, ia tidak digunakan bagi pelaksanaan kerja profesional, bagaimanapun amat diperlukan dalam rumah tangga. Dan satu lagi aksiom: yang lebih murah peralatan, profesional adalah lebih sukar untuk menjalankan tugas.

Bagaimana untuk membezakan seorang profesional daripada model amatur? Ia mudah - pengeluar sering menandakan mereka dengan warna-warna yang berbeza.

pengeluar tukul dikenali

Alat pembuat lubang-lubang Makita 2450

Rotary Hammer Makita HR2450 Ia direka untuk penggerudian normal, perkusi dan chiselling. Malah, model yang boleh diklasifikasikan sebagai alat yang profesional, mewakili "3 dalam 1": tukul, gerudi dan tukul gerudi. Kesederhanaan dalam model menyembunyikan kebolehpercayaan, kualiti dan harga yang berpatutan.

Model dilengkapi dengan elektronik terbina dalam - sistem kawalan kelajuan. Menggunakan tekanan yang diperlukan pada "pencetus", "pintar" model bertindak balas serta-merta, menaikkan atau memperlahankan kelajuan. Ciri ini membolehkan anda untuk bekerja dengan lebih berkesan dengan bahan-bahan ketumpatan yang berbeza.

Lubang-lubang Makita HR 2450 dilengkapi dengan chuck SDS-plus, yang melakukan perubahan operasi muncung bekerja. peralatan Makita HR2450 ciri-ciri ketahanan yang tinggi dan prestasi dan kebolehpercayaan model selesa dalam kerja-kerja dengan melengkapkan lengan berputar jenis klac berputar jentera dan gelinciran menghalang kejayaan. A blackout mendadak dalam kuasa akan menyebabkan pengaktifan sistem kunci menghapuskan peralatan pensuisan sengaja.

Dan jika anda menambah ini 40 mungkin kedudukan sudut muncung, yang disediakan dalam model ini, anda akan mendapat tindak balas kepada kebimbangan anda, "punch yang lebih baik untuk membeli rumah."

Alat pembuat lubang-lubang bosch

Membunuh dua ekor burung dengan satu batu dalam mengejar benar kualiti Jerman dan harga yang berpatutan boleh hanya satu cara yang mungkin - membeli profesional putar tukul Bosch. Ia adalah di bawah jenama ini dibuat punch pertama dengan sistem kejutan pneumatik.

Alat pembuat lubang-lubang bosh ideal untuk pembaikan rumah, dan untuk aktiviti-aktiviti profesional. Sebagai contoh, untuk digunakan di rumah, anda boleh memilih puncher profesional "Bosch", kos yang lebih sedikit daripada 100 dolar, dan kapasiti - 0.5 kW. model profesional, sudah tentu, terdapat beberapa kali lebih mahal, tetapi kuasa mereka adalah lebih tinggi - 1.5 kW.

Bagi prestasi peralatan, model Bosch 2000 melakukan punch 2300 rpm dan 5800 mogok. Mesin berkesan beroperasi Boer diameter 20 mm batu atau konkrit.

Perforators kuasa purata mempunyai Bosch model 2400, Bosch Bosch 2800 dan 3000. Dalam kes ini, kuasa enjin 720 watt, dan daya pnevmoudara besar - sehingga 2.6 Joules membolehkan bekerja dengan bahan kekuatan tinggi: rock keras dan batu yang tinggi kekuatan konkrit bertetulang. Model ergonomik, memiliki beberapa penambahbaikan dan nombor berbeza revolusi enjin seminit. Oleh itu, model 2400 menyokong Bosch tukul gerudi berputar pada kelajuan sehingga 900 rpm, dan model Bosh 2800 dan 3000 - 0-1450 rpm.

Dalam kalangan profesional, ia adalah punch yang paling berkesan Bosch 2-24, yang boleh didapati dalam dua versi DFR dan DSR, dan Bosch 2-26 Alat (DFR, DRE dan DRE-SET). Model Bosh lubang-lubang 2-24 dengan 680 watt beroperasi pada kelajuan yang rendah - sehingga 870 per minit, tetapi daya impak cukup besar menjadikan ia satu alat yang sangat berkesan apabila penggerudian atau chiselling bahan kekuatan tinggi.

Lubang-lubang Bosch 2-26 - lebih cekap mesin - kuasa motor sebanyak 0.8 kW dan litar optimum tindakan impactor (3 sepakan J., 4000 denyutan seminit) menggalakkan pembentukan lubang 26 mm diameter. Alat-alat ini boleh digunakan sebagai gerudi tukul.

Alat pembuat lubang-lubang Interskol

dual-mode ringan model interskop ciri susun atur mendatar di bawah pengapit Shanks SDS - mekanisme kesan Plus dan mampatan-jenis vauumnogo.

Susun atur peralatan dengan penempatan mendatar tradisional enjin. Sebaliknya boleh dengan mudah mengekstrak boraks tersekat, dan selepas bit shurupovertnoy pemasangan dan chuck, alat itu berubah menjadi yang kuat dan boleh diterima mengikut berat pemutar skru. Apa-apa mesin yang sudah sepatutnya dianggap sebagai "satu tangan" kerana ia boleh bekerja dengan hanya satu tangan. tenaga kesan kecil membolehkan anda untuk membuat lubang berkisar 4-12 mm - pilihan yang paling biasa bagi plag. prestasi penggerudian secara purata 25 sentimeter padu konkrit selama 1 minit semasa penggerudian lubang diameter purata. Enam milimeter gerudi bit kurang daripada satu perempat daripada satu minit masuk ke dalam konkrit 8 cm.

Shot Power 1.2 J berkata tentang instrumen relatif rendah bunyi bising, dan getaran rendah. garis puncher "Interskol", terima kasih kepada ringan dan mudah digunakan, ia adalah sesuai untuk kegunaan domestik dan untuk kerja-kerja profesional.

Jadi, yang mana lebih baik untuk membeli menumbuk?

Tidak kira apa jenis model anda memilih untuk membeli senjata, alat bosch, Makita Interskol atau menjadi pembantu yang amat diperlukan untuk kerja-kerja profesional isi rumah dan di penggerudian kekerasan bahan yang cukup kukuh. Dengan dia kerja akan bergerak lebih mudah, lebih cepat dan lebih baik.

Walau bagaimanapun, sebelum keputusan muktamad dalam memilih yang terbaik daripada syarikat - pengeluar tukul berputar, mencari di dalam bandar dengan adanya pusat-pusat perkhidmatan penyampaian syarikat tertentu. Tanya jika ada jaminan pada model ini dan apa tempoh jaminan.

Youtube video

Video dari youtube untuk membantu anda memilih tukul yang terbaik untuk tujuan tertentu.


Like this post? Please share to your friends: