Bagaimana untuk memilih pistol

Tujuan utama senjata - permohonan yang cepat dan cekap cat atau varnis pada permukaan objek. Spray gun (semburan gun) - ia adalah satu unit mudah alih yang mana permukaan berwarna dengan menyembur komposisi cat. Dicat pistol semburan permukaan mempunyai ciri-ciri yang licin, walaupun lapisan, yang anda tidak akan mencapai menggunakan roller konvensional atau berus cat. Perlu diingatkan bahawa gun pembelian dan penggunaan semburan adalah lebih baik jika anda mahu memproses kawasan yang besar. Satu lagi faktor penting adalah kualiti warna gun dipilih dengan betul.

kandungan:

 1. Bagaimana untuk memilih pistol
 2. kaedah sputtering
 3. model semasa semburan senjata di pasaran
  • senapang semburan udara
  • senapang semburan elektrik
  • Sembur dengan memandu manual
 4. Ketua-ketua yang jualan dunia
  • gun sata
  • gun walcom
  • gun bosch
  • gun wagner
 5. Video dari youtube "Bagaimana untuk memilih pistol"

Bagaimana untuk memilih pistol

Untuk maklumat mengenai cara untuk mendekati isu Pilihan tempat gun mencerminkan setiap artis, berhadapan dengan keperluan untuk berpuasa, dan yang paling penting, kualiti lukisan permukaan yang besar. Berjaya dan betul dipadankan alat - ini adalah peringkat pertama pembinaan, yang menentukan kecekapan keseluruhan proses.

Jadi, memberi tumpuan kepada beberapa butiran pistol semburan, yang anda perlu mencari apabila membeli:

1. pistol semburan badan. Ia diperbuat daripada aluminium dan nikel saduran dirawat, pasti melindungi daripada hakisan. Pengeluar global senapang semburan dibungkus produk mereka di dalam beg plastik yang selesa, dan kelengkapan termasuklah pelbagai aksesori pilihan (contohnya tekanan pengatur). perhatian khas layak anggaran kualiti lubang di penutup muncung (digunakan dalam aluminium, keluli tahan karat, tembaga sebagai fabrikasi bahan). Untuk mengesahkan ketepatan jarum dalam muncung harus beberapa kali untuk menarik picu.

2. Seals. Apabila bekerja dengan penghawa berus, tekanan rendah adalah penting sebatian kedap sempurna. Selain itu, banyak rumusan cat mengandungi pelarut yang mempunyai kesan negatif ke atas tuala wanita. Meterai paling dipercayai diperbuat daripada Teflon, tetapi senapang semburan profesional dilengkapi dengan mereka adalah mahal.

3. Lokasi kraskonalivnogo kaca. semburan senjata yang berbeza dengan lokasi atas dan bawah kraskonalivnogo cawan (cawan). Jadi ia bergantung kepada perbezaan dipersoalkan hanya satu perkara kebiasaan yang sukar ditandingi. Jadi, melakukan pistol semburan kerja dengan lokasi bawah tangki, ia perlu disimpan menegak, untuk melakukan cat, dan bukannya udara.

Kelemahan utama rawatan permukaan menggunakan senapang semburan adalah pembentukan "cat kabus." Hanya model semasa semburan senjata elektrik tidak memberi terlalu banyak menyembur, menghapuskan kemasukan zarah dakwat kecil pada permukaan objek lain. Melalui penggunaan senjata semburan elektrik dapat memudahkan kerja dan ada ekonomi cat.

kaedah sputtering

Mari kita kekal dengan lebih terperinci mengenai kaedah asas semburan, yang perlu dipertimbangkan apabila memilih mesin.

1. Senjata adalah sistem konvensional. Cat api dibentuk di bawah tekanan tinggi udara termampat 3-4 bar, menyediakan kualiti yang tinggi dan keseragaman obor semburan cat, yang terdiri daripada zarah bersaiz antara 5 mim lagi. zarah pewarna laju bergerak ke arah permukaan sebagai alat yang mentakrifkan prestasi yang tinggi.

Walau bagaimanapun, ini membawa kepada pengurangan yang ketara dalam pembentukan kabus dan bahan pekali pemindahan kepada 45%. Pada awal undang-undang 80-ies daripada alam sekitar telah diperketatkan keperluan bagi perlindungan alam sekitar dan teknik semburan yang dibenarkan untuk digunakan hanya dalam sektor perindustrian, yang menyediakan untuk udara bersih yang diperlukan.

2. senjata Spray sistem semburan HVLP ciri dengan jumlah udara yang tinggi dan tekanan rendah. obor cat dibentuk di bawah tekanan udara termampat yang lebih rendah sebanyak 0.7 bar. Terima kasih kepada halaju purata zarah cat bahan dicapai taburan seragam di permukaan dicat, dan pekali pemindahan mencapai 65 titik%.

Kelemahan utama sistem adalah dianggap aliran udara besar dan kemerosotan sedikit ciri-ciri hiasan semburan salutan lakuer.

sistem semburan LVLP 3. aerograph ciri dengan jumlah udara kecil dan tekanan rendah. obor cat dibentuk di bawah tekanan sederhana udara termampat daripada 0,8-1,5 Bar memindahkan pekali mencapai tahap 65%.

Reka bentuk saluran udara kepala semburan membolehkan untuk mendapatkan zarah halus homogen habis obor, membentuk lapisan berkualiti tinggi.

Memilih pistol semburan untuk lukisan, anda perlu untuk diri mereka sendiri memahami bahawa hasil yang optimum apabila menggunakan basecoats "Pearl / logam" dicapai apabila menggunakan senjata, ciri-ciri HVLP menyembur. ada salutan kualiti permukaan walaupun dengan sejumlah besar penggunaan udara dan bahan-bahan cat trafik pada tekanan rendah udara termampat.

Tekanan rendah menghalang berlakunya Dirt di permukaan dicat. Kerana kadar aliran udara kecil, pengagihan zarah cat pada permukaan bahagian-bahagian tanpa pusaran gelora ketara yang boleh menangkap habuk dari pakaian bekerja, sanga dan bekalan udara ke persekitaran. Jarak antara cap udara dan bahan kerja adalah 10-15 cm, dan dengan itu, peluang untuk menangkap zarah habuk dan serpihan kecil.

Setakat ini, kaedah yang paling berkesan untuk semburan tidak LVLP, menyediakan operasi yang paling selesa pembentukan rendah kabus, Yang boleh diterima penjimatan yang agak besar dan produktiviti yang tinggi.

Jarak antara cap udara dan butiran 15-20 cm, yang menjadikan ia lebih mudah untuk menguruskan proses menggunakan jarak yang agak jauh. Satu ciri yang tersendiri kaedah ini adalah kemungkinan yang berkualiti tinggi mewarna kedua-dua pelukis profesional dan pemula tanpa sebarang usaha - proses dijalankan hampir secara membuta tuli, tanpa perlu bimbang tentang kemunculan noda.

model semasa semburan senjata di pasaran

Semua model pistol semburan, di pasaran hari ini boleh dibezakan kepada tiga kumpulan utama:

1. Air semburan senjata

2. semburan senjata Electric

3. Spray dengan transmisi manual

1. Air semburan senjata

Menggunakan pistol pneumatik membolehkan penyemburan cat oleh udara termampat. Ia adalah model ini digunakan untuk permukaan pewarna. Melalui unit input yang berasingan udara yang dibekalkan dan melukis dicampurkan bertujuan untuk tujuan ini ruang udara. hasil pencampuran menyeluruh akan menjadi obor semburan cat homogen. Prestasi pistol pneumatik apabila bekerja dengan cat sehingga 400 m / h, apabila bekerja dengan dempul - 85 m2 / h, lakuer - dalam julat 20-50 m / h.

senjata HVLP tekanan rendah (Jilid Tinggi Tekanan Rendah - dalam terjemahan "kelantangan yang tinggi dan tekanan rendah") mempunyai ciri-ciri tekanan yang lebih rendah di kepala udara, dan bukannya pada kemasukan senjata. Reka bentuk khas alat lukisan yang terbentuk cukup "obor lembut" dengan tahap yang rendah kabus dan pekali yang tinggi pemindahan bahan guna habis ke permukaan (lebih daripada 65%). model tersebut sudah sepatutnya dipanggil "SUPER SAVER".

Guns Rp mengurangkan tekanan (Mengurangkan Tekanan - «tekanan dikurangkan") direka untuk bekerja dengan benar-benar apa-apa jenis bahan cat. Penggunaannya membolehkan obor yang luas membekalkan jumlah hujan dakwat. Operasi siri model dijalankan di bawah tekanan 2-3 atm., Walaupun kadar aliran udara mencapai 200-430 l / min. Hasilnya dikurangkan masa untuk permukaan lukisan disediakan menyembur terbaik, kecuali kecacatan kecil atau kotor, dan lapisan akhir diperolehi kelas tambahan.

2. semburan senjata Electric

Apabila memilih pistol elektrik, anda perlu mengambil kira beberapa ciri-ciri. Pertama sekali, membentuk model elektrik bagi tekanan bekalan dakwat menggunakan diafragma bergetar didorong oleh mekanisme engkol melalui. Pengendalian pistol elektrik dijalankan oleh outlet rumah konvensional, tidak termasuk pembelian peralatan tambahan untuk kerja-kerja lukisan. Semburan elektrik direka untuk bekerja dengan dakwat, penyelesaian perlindungan dan campuran berasaskan air.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Prestasi pistol semburan elektrik berbeza-beza dalam 250-260 m / h, kuasa enjin adalah 0,18-0,27 kW. model itu boleh dianggap sebagai kelas satu jenis yang paling sesuai dan ekonomi, dan nilai adalah rendah.

3. Spray dengan transmisi manual

Senapang semburan, kendalian tangan - kereta kebal dilengkapi dengan sedutan khas digunakan dan penapis lengan, mencelup dalam tangki yang mengandungi bahan guna habis. Dengan cara cat pam disedut ke dalam takungan, dengan itu membentuk tekanan yang mencukupi di dalamnya, maka dakwat dibekalkan kepada muncung. Prestasi model manual sehingga 200 m / h.

Melaksanakan pembaikan badan dan mempercepatkan mengotorkan bahagian tints warna yang berbeza, penghias boleh menggabungkan tiga semburan senjata yang berbeza bekerja, mengakibatkan warna yang berbeza dan penjimatan yang ketara masa dibelanjakan untuk membersihkan senapang semburan dalam satu lukisan.

Operasi dan maksimum salutan berkesan tahap kualiti yang tinggi melibatkan penggunaan empat senapang semburan pelukis profesional dengan ciri-ciri lain: ditakdirkan untuk menjadi asas atau salutan hiasan di bawah cat untuk primer "Mengempelas" dan tanah "basah di basah".

Ketua-ketua yang jualan dunia

Hari ini pasaran bahan binaan dan alat, terdapat beberapa pengeluar, menduduki kedudukan utama dalam pengeluaran senapang semburan:

1. sata gun,

2. gun walcom,

3. gun bosch,

4. pistol semburan wagner.

Apabila memilih gun untuk lukisan, perlu diberikan kepada set yang lengkap, yang, kebetulan, mungkin berbeza untuk setiap pengeluar. Kadang-kadang syarikat menawarkan langsung kepada unit dan pemasangan untuk sambungan hos, menapis cat komposisi, arahan dan sijil kualiti. Dalam kes lain, kit itu boleh termasuk penyesuai untuk mini-kereta kebal, kunci untuk penyelenggaraan, pelbagai jenis penapis, pengurang dengan tolok tekanan, satu set gasket dan anjing laut, berus untuk membersihkan tangki, kurungan-gunung dan pelinciran.

gun sata

syarikat SATA - pemimpin dunia dalam pengeluaran mesin lukisan profesional dan model pistol semburan tangan. Model jenama ini - gabungan kualiti yang terbaik: suluh yang seragam dan homogen, tahap yang tinggi pemindahan bahan cat. Apabila menggunakan peralatan SATA mencapai kualiti yang sangat baik dengan sempurna permukaan dicelup.

semburan walcom

Unit Walcom, yang digunakan untuk lukisan terakhir dalam sektor perindustrian, adalah peralatan mewah yang telah lulus ujian di setiap peringkat model proizvodstva.Vse dilengkapi dengan tolok tekanan dan kakitangan yang menjurus, penapis diganti untuk formulasi cat, anjing laut ganti dan mata air, kunci perkhidmatan sejagat, mentega untuk salut , Yorshik pembersihan tangki, pasport dan konfigurasi litar.

semburan bosch

Model bagi bosch membenarkan dan cekap menghasilkan lukisan yang mana-mana permukaan. senapang semburan yang digunakan secara meluas di premis kediaman dan perindustrian, pembinaan dan industri, dalam pertukangan kayu dan kereta. Universal gun bosch, mampu menyembur penyelesaian yang paling padat, dilengkapi dengan sistem bagi penyelarasan dan kawalan kadar aliran komposisi dakwat, penapis khas untuk penyingkiran yang pesat dari segala kekotoran yang mungkin, dan kestabilan peranti dipastikan oleh penggunaan permukaan sokongan.

Antara model yang paling popular adalah:

 • BOSCH PFS 55,
 • BOSCH PFS 65,
 • BOSCH PFS 105 E

gun wagner

WAGNER Syarikat telah selama bertahun-tahun dianggap sebagai sempit khusus pengeluar global dalam bidang produk salutan perindustrian dan pembinaan. Mudah untuk digunakan dan berkuasa penyembur wagner cat digunakan untuk mengotorkan mana-mana permukaan bangunan kediaman dan perindustrian dengan bahan-bahan ringan, dibuat berasaskan air dan pelarut. Pelbagai model membolehkan anda untuk membeli pistol sebagai pelukis profesional, dan untuk pemula.

Video dari youtube "Bagaimana untuk memilih pistol"


Like this post? Please share to your friends: