Bagaimana untuk membuat rak di garaj

Ia hanya kebetulan bahawa garaj - ia bukan sahaja rumah untuk "kuda besi", tetapi juga untuk fail, pengapit, skru, bolt, skru, latihan, latihan, tukul, kapak, pengisar, minyak motor, cecair, cakera berkarat lama dan perkara yang berguna dan penting yang lain. Di samping itu, garaj - perlindungan terakhir untuk basikal tua, tiba-tiba ia akan pergi cucu, rosak tahun lepas cerek, dipakai untuk lubang kerusi ruang tamu, meja sisi katil dengan pintu berkembar dan perabot lain yang kekal selepas pembaikan. Bunyi biasa? Ternyata hampir perkauman. Jadi, secara senyap-senyap memanggil di dalam kereta tanpa rasa takut untuk bertembung dengan skru, pongsu berbaring di atas lantai, atau pada jigsaw, yang jatuh dari jadual, ia adalah bernilai memikirkan untuk menetapkan rak untuk garaj dan meletakkan mereka semua utiliti supaya mereka tidak mengganggu dan pada masa yang sama mereka mudah diakses.

 1. Apakah rak untuk garaj
 2. Bagaimana untuk membuat rak di garaj
  • rak pasang siap untuk garaj - sekurang-kurangnya mudah
  • Rak bingkai logam dengan rak kayu
  • rak kayu untuk garaj
 3. Bagaimana untuk membuat rak tergantung dari siling garaj

Anda pernah dalam "ilustrasi" garaj di mana anda datang dan anda sedar bahawa tidak bertentangan dengan penginapan dan tinggal di sini? Ia menempatkan seorang lelaki boleh membuang stoking kotor dan tidak tahu di mana perkara-perkara yang dia memakai setiap hari, tetapi garaj - ini ada tempat untuk huru-hara. Di sana, semua yang perlu berada di tempat-tempat mereka, berhati-hati dibentangkan dan juga ditandatangani, yang pertama dalam bidang Kebolehcapaian seperti yang diperlukan. Untuk menampung semua penghuni garaj cekap, perlu menggunakan ruang dari lantai ke siling, melengkapkan rak dan rak. Bagaimana untuk melakukannya, Saya berminat dalam mana-mana pemilik berhemat.

Apakah rak untuk garaj

Jumlah rak reka bentuk bahawa ia adalah dinasihatkan untuk memasang di garaj beberapa:

rak tetap Mereka mewakili rangka jawatan menegak dan rasuk mendatar, yang telah dipasang di atas rak. Ini rak direka untuk menahan berat maksimum, supaya semua berat rak tekanan dimuatkan jatuh di atas lantai, rak dilampirkan padanya dipanggil "ketat" dan uprights selanjutnya dipasang pada dinding dengan kurungan. Rak logam yang paling kerap digunakan untuk garaj, tetapi jika anda tidak merancang untuk menyimpan perkara yang terlalu berat, anda boleh membuat dan kayu.

Negara - rak lipat berbeza daripada pegun supaya uprights di dalamnya diperbuat daripada logam berlubang, supaya dengan cara bolt, kacang dan bahagian-bahagian pemasangan tudung rak pada yang boleh dipasang di mana-mana ketinggian. Ini adalah pilihan untuk rak menawarkan banyak pasaran moden.

Rak untuk garaj: photo - contoh

Rak untuk garaj

Rak untuk garaj

Rak untuk garaj

Rak untuk garaj

rak mudah alih dilengkapi dengan roda, supaya mereka boleh dipindahkan dari satu tempat ke tempat tanpa memunggah pertama. Ciri reka bentuk mengenakan sekatan tertentu ke atas berat badan yang dibenarkan. Ini rak boleh dibeli siap dan memasang mereka sendiri sebagai pereka.

rak mudah alih pada roda

rak berputar penyimpanan "perkara-perkara kecil." rak menegak kecil, sesuatu yang menyerupai rak untuk CD, boleh digunakan untuk skru, bolt, paku dan alat tangan kecil, kunci, pemutar skru, dan lain-lain rak kitab sekitar paksinya, akan mempunyai akses kepada mana-mana alat, tidak akan mempunyai untuk mencari panjang atau mendapatkan dengan mengalihkan sampah yang tidak diingini pada masa ini.

rak berputar

rak dinding tidak mungkin milik pemahaman klasik dengan perkataan "rak", tetapi untuk kegunaan rasional ruang di dalam garaj, mereka sangat diperlukan. Semua tidak perlu atau jarang datang dalam barangan berguna boleh disimpan pada rak sepanjang garaj bawah siling di atas tahap kereta pada ketinggian yang tidak akan mengganggu laluan bebas dan penyelenggaraan kereta. Tergantung rak melekat pada dinding menggunakan pengikat khas. Berat yang boleh menahan rak itu adalah lebih kurang daripada yang rak bergerak. Tetapi jika anda merancang untuk menyimpan sahaja tidak bahagian berat dan alat, kadang-kadang keseluruhan rak di sepanjang dinding dari lantai ke siling dan garaj membuat lampiran.

Tergantung rak untuk garaj

Memilih yang mana satu rak untuk garaj suka, ia adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada jumlah dan berat barang-barang yang akan mengisi, serta jumlah ruang yang boleh digunakan untuk simpanan.

Bagaimana untuk membuat rak di garaj

Seperti mana-mana pekerjaan yang penting, membuat simpanan untuk "perkara yang berguna" bermula dengan projek itu. Perkara pertama yang perlu melihat sekeliling garaj, membuang mata tuannya semua kandungan dan tumpuannya, rak daripada saiz yang kita perlukan. Kami mengukur ruang. Penyelesaian yang ideal adalah untuk melepaskan semua atau hampir semua satu dinding garaj dan meninggalkan ia di bawah rak. Ketinggian rak bergantung kepada saiz beban, yang dirancang untuk disimpan. Sebagai contoh, rak bawah rak sentiasa melakukan tinggi bahawa ia diletakkan "getah", tin dan banyak lagi.

Kami mengira berapa banyak rak dan kita perlu beberapa mendalam. Disimpan saiz dan menarik lakaran di atas kertas. Selalunya, garaj membuat rak ini:

panjang rak panjang penuh daripada dinding tolak 5 - 10 cm untuk pemasangan mudah.

ketinggian rak dari lantai ke siling.

Lebar rak (Jarak dari satu sokongan menegak kepada yang lain) berdasarkan berat dan tidak melebihi 1.5 m Varian yang paling biasa -. 1 m.

kedalaman rak 50 - 60 cm cukup untuk menyimpan sebahagian besar peralatan dan perkara. Lebih mendalam adalah tidak praktikal, kerana kedalaman untuk mendapatkan tidak selesa, tetapi rak pada kedalaman 30 - 40 cm adalah sesuai untuk alat tangan dan pengikat.

Ketinggian rak adalah dari 25 cm hingga 60 cm antara rak-rak yang lebih tinggi dan kira-kira 80 - 100 cm - rak bawah untuk menyimpan barang-barang yang besar.

Lukisan rak untuk garaj

Apabila lakaran dengan saiz yang diperlukan siap, ia adalah masa untuk berfikir tentang bagaimana untuk menterjemahkan idea ini menjadi realiti.

rak pasang siap untuk garaj - sekurang-kurangnya mudah

Cara yang paling mudah untuk mendapatkan rak, sudah tentu, membelinya. Sudah hari-hari apabila segala-galanya adalah berkurangan, saya terpaksa mengelak dan membuat yang lengannya ditangkap. Pasaran moden bersedia untuk menyediakan rak untuk setiap rasa dan warna. Makhluk kedua dalam erti kata sebenarnya. rak pasang siap melaksanakan dalam warna-warna yang berbeza yang boleh dimuatkan ke dalam mana-mana bahagian, seperti kayu tiruan.

rak negara diperbuat daripada logam tergalvani disalut dengan cat atau salutan polimer. Rak juga diperbuat daripada kepingan logam tergalvani. rak rak berlubang membolehkan anda untuk menetapkan di mana-mana ketinggian. Kelebihan yang tidak dapat dinafikan rak logam adalah ketahanan mereka terhadap kakisan, kesan kelembapan, acuan, serta keselamatan kebakaran yang lengkap. Lagipun, disimpan dalam gendang garaj dan kanister dengan bahan api dan pelincir.

Pembinaan beberapa jenis rak membolehkan anda menggunakan pelbagai jenis rak: kayu, papan serpai atau papan lapis. Di rak garaj pasang siap untuk harga bergantung kepada kapasiti beban dan lebar. Selalunya ia dibuat dalam saiz seperti: lebar 900, 1500 dan 1800 mm.

rak modular untuk garaj

Selepas pembelian rak adalah perlu hanya untuk berkumpul di struktur tunggal, yang akan perlu tang dan pemutar skru. Semua unsur-unsur timbunan dikumpulkan sebagai pereka "Lego" dan unsur-unsur penetapan: sudut-sudut untuk bolt pengunci dan kacang dimasukkan.

Penting! Pemasangan siap rak mudah untuk melaksanakan dalam kedudukan mendatar, dan kemudian mengangkatnya.

Pertama mengumpul uprights, dan kemudian mengikat mereka untuk rak pada jarak yang diperlukan. Sila ambil perhatian bahawa, walaupun fakta bahawa ia adalah lebih mudah untuk menyimpan barang-barang yang besar di atas lantai, untuk kestabilan yang lebih besar struktur di bahagian bawah rak mesti sentiasa dilampirkan kepada rejimen, ia akan bertindak sebagai spacer untuk uprights.

Rak bingkai logam dengan rak kayu

Jika selesai pilihan rak anda tidak berpuas hati kerana satu sebab atau yang lain, dan anda mahu untuk membuat rak untuk garaj dengan tangannya, ia masuk akal untuk melakukan sekali gus, "selama berabad-abad", iaitu menggunakan bahan-bahan yang paling tahan lama yang boleh menahan graviti yang sangat besar.

rak logam untuk tangan Garges sendiri

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Untuk uprights boleh digunakan dengan rak logam sudut 30-50 mm atau profil segi empat tepat (ia adalah lebih mudah untuk bekerja) dengan lebih besar sebelah 40 - 50 mm.

Untuk menetapkan rak harus diperbuat daripada rangka logam dengan sudut rak 15 - 25 mm. bingkai boleh dilampirkan kepada rak untuk uprights dengan cara kimpalan, dan ia adalah mungkin lubang nasverlit dan bolt skru. Dalam kaedah kedua, walaupun terdapat adalah satu kelebihan yang meragukan: anda boleh menukar ketinggian rak, tetapi ia adalah lebih memakan masa. Jika terdapat mesin dan inverter kimpalan, ia adalah lebih baik untuk memasak rak yang sama dalam ekonomi.

Segera rak boleh dibuat daripada papan kayu 15 hingga 25 mm tebal (lebih tebal, lebih kuat). Tetapi juga boleh digunakan chipboard, berlapis atau papan lapis biasa. rak kayu semestinya menjadi pra-dicelup atau "mabuk" untuk melindungi terhadap kelembapan dan cendawan.

Logam rak untuk

 1. Langkah pertama ialah menyimpan semua blok binaan yang diperlukan, mengikut lukisan yang dicat.
 2. Memotong logam kepada saiz yang dikehendaki menggunakan penggiling (pemangkasan boleh dilakukan untuk logam, tetapi ini adalah perkhidmatan yang dibayar).
 3. Tandakan uprights, meletakkan tanda di mana untuk mount rak.
 4. Segmen sudut yang berfungsi sebagai rangka untuk rak untuk uprights dikimpal. Pastikan anda mengawal susunan mendatar instrumen kepada kami kemudian dari rak tidak hujan.

Weld rak untuk garaj

 1. Apabila semua bingkai logam akan siap, ia perlu pogruntovat dan cat untuk melindungi daripada kakisan.
 2. Seterusnya, potong rak kayu. Mereka boleh diuruskan sebagai bingkai bersama-sama dan seluruh. Tetapi pilihan kedua adalah lebih stabil, jadi rak kurang mengendur.
 3. Cuba pada rak untuk bingkai, jika segala-galanya sesuai bersama-sama, tidak ada keperluan untuk memfailkan mana-mana sahaja, sedangkan sebelum mereka berjaya pertama mereka dirawat dengan penghamilan atau lukisan.
 4. Apabila rak kering, mengikat mereka kepada bingkai dengan skru, pemasangan ketat antara satu sama lain.

Semua - rak boleh dimuatkan. Untuk kestabilan yang lebih besar, anda boleh melampirkan kepada menegak kurungan rak pelekap dinding.

rak kayu untuk garaj

rak kayu untuk garaj

Rak diperbuat daripada kayu hanya jika mereka ingin menjimatkan logam, kayu masih murah. Kemudian kayu itu digunakan uprights sekurang-kurangnya 100 mm tebal (apabila rak dari lantai hingga ke siling), dan papan rak 15 - 25 mm, papan lapis atau papan serpai.

palet kayu - walaupun reka bentuk dan mantap, tetapi kapasiti yang dibawa adalah logam lebih kurang, dan juga risiko kebakaran adalah tinggi. Ia boleh digunakan untuk menyimpan alat-alat kecil dan bahan.

Untuk menetapkan logam rak pelekap kurungan digunakan pada rangka kayu (seperti dalam pembinaan modular) dan M5 bolt 60 mm panjang.

Bagaimana untuk membuat rak tergantung dari siling garaj

Untuk melancarkan-on rak menggunakan kurungan khas, yang boleh mempunyai struktur yang sama sekali berbeza. Tugas kita adalah untuk memilih orang-orang yang dapat mengimbangi tekanan maksimum kargo dan mengedarkannya di seluruh permukaan dinding (bersama-sama kurungan), supaya tidak menumpukan perhatian pada satu titik.

rak kurungan penetapan

Di dinding adalah bermeter dan tegas melaksanakan garis melintang melaluinya, kami akan melancarkan kurungan. Menyatukan sauh terbaik bukan skru, supaya dipercayai. Selepas semua pengikat dipasang, ia boleh disusun rak - kayu atau papan lapis. Pasangkan ke kurungan dengan skru.

Untuk kekuatan struktur yang lebih besar kepada golongan yang pertama boleh melampirkan sudut 15x15 mm, dan mempunyai atas - rak kayu. Silap mata ini hanya akan memberi kesan kepada hakikat bahawa lapisan ini tidak akan mengendur di bawah berat beban.

Shelving - sifat penting garaj apabila pemilik kereta suka bermain-main dengan tangannya sendiri, dan untuk membaiki keretanya. Apabila pemasangan rak adalah penting untuk menetapkan di atas permukaan yang rata, iaitu, adalah wajar lantai adalah kualiti simen-pasir senarai yg panjang lebar. Sebelum memasang dinding rak pegun ditampal lebih baik.


Like this post? Please share to your friends: