Memalsukan pisau dengan tangannya

Hari ini, walaupun dengan apa-apa pelbagai jenis pisau untuk memenuhi kualiti yang berbeza dari pengilang terkemuka, pisau tangan palsu masih sangat popular. Ini tidak menghairankan, kerana pisau ini mempunyai kuasa khas dan rayuan. Dan jika dia bilah diperbuat daripada keluli tahan karat dan dengan pengetahuan tentang perkara itu, seperti pisau yang tidak ternilai. Daripada pelbagai cara pembuatan autografik pisau adalah pisau palsu yang paling intensif buruh dengan tangannya. Ia harus diperhatikan bahawa pengkelasan bilah membolehkan anda untuk membuat bilah yang paling tahan lama dan berkualiti tinggi yang akan berlangsung selama beberapa dekad dan masih mengekalkan kualiti. Menjalin bilah dengan tangan anda - ia memerlukan tuan kemahiran peringkat tinggi memiliki instrumen, pengetahuan logam dan sifat-sifat mereka. Bagi mereka yang telah membuat keputusan untuk menjalin pisau buat kali pertama, cadangan-cadangan yang dinyatakan di bawah akan membantu membuat bilah pertama anda.

 1. Bagaimana untuk memilih pisau keluli
 2. Alat untuk memalsukan pisau
 3. reka bentuk pisau
 4. Memalsukan pisau dari gerudi
 5. Memalsukan pisau daripada galas
 6. Memalsukan pisau dari musim bunga
 7. Memalsukan pisau dari fail
 8. Memalsukan pisau dari kabel
 9. Pembajaan bilah dan meninggalkan

Bagaimana untuk memilih pisau keluli

keluli pisau

Berkualiti tinggi pisau buatan membezakan pemilihan yang betul keluli untuk beliau, ini akan bergantung kepada pemotongan dan kekuatan ciri-ciri pisau. Untuk memilih keluli yang betul, ia adalah perlu untuk mengetahui dan memahami apa-sifat itu sendiri telah menjadi. Memalsukan pisau dengan tangan anda perlu memberi tumpuan kepada lima hartanah keluli utama - memakai rintangan, kekerasan, kekuatan, kekuatan, kekerasan merah.

ketegasan - Ciri-ciri keluli, menunjukkan keupayaan untuk menentang penembusan bahan lain beliau sukar itu. Ringkasnya, keluli pepejal adalah lebih baik tahan ubah bentuk. Penunjuk kekerasan yang diukur pada skala Rockwell dan mempunyai kadar 20-67 HRC.

Rintangan memakai - memakai rintangan bahan semasa operasi. Hartanah ini bergantung kepada kekerasan keluli itu sendiri.

kekuatan Ia menunjukkan keupayaan untuk mengekalkan integriti di bawah pengaruh pelbagai kuasa-kuasa luar. Semak kekuatan lenturan boleh atau melantun.

kemuluran - keluli menyerap dan melesapkan tenaga kinetik semasa kesan dan ubah bentuk.

kekerasan merah - langkah yang bertanggungjawab untuk kestabilan keluli kepada suhu dan pemeliharaan ciri-ciri asal apabila dipanaskan. Mengenai bagaimana keluli tahan rawatan haba bergantung minimum suhu sasaran di mana ia boleh dipalsukan. Keluli kekerasan yang paling merah adalah jenama pepejal, suhu operasi untuk menjalin lebih daripada 900 ° C. Ia harus diperhatikan bahawa takat lebur keluli adalah 1450 - 1520 ° C.

Semua sifat-sifat ini adalah saling berkaitan dan penguasaan salah seorang daripada mereka membawa kepada kemerosotan lain. Oleh itu harta tertentu keluli bergantung kepada kandungannya pelbagai elemen dan bahan tambahan pengaloian, seperti silikon, karbon, kromium, vanadium, tungsten, kobalt, nikel, molibdenum.

unsur-unsur pengaloian

Kehadiran unsur-unsur pengaloian tertentu dan penggunaannya dalam pembuatan keluli berkadar, pengetahuan tentang sifat-sifat yang memberikan unsur-unsur pengaloian dan bahan tambahan dibenarkan untuk membuat keluli untuk tujuan dan keperluan tertentu. Keluli ini masing-masing mempunyai menandakan. Pada masa yang sama gred keluli tempatan dan asing yang ditetapkan berbeza. Untuk kemudahan, jenama itu mula Tetapkan struktur asas satu atau lebih unsur-unsur pengaloian. Sebagai contoh, tanda menunjukkan kandungan karbon U9 keluli di persepuluh peratus. Analog keluli "U" tanda adalah 10hh keluli, di mana "xx" - adalah kandungan karbon. Dan lebih rendah nilai, semakin kurang kandungannya. Atau seperti keluli H12MF ia menunjukkan kandungan yang tinggi kromium dan molibdenum, yang bermaksud sifat vysokoprochnostnyh dan keluli tahan karat.

Keluli komposisi H12MF

Untuk jenama domestik, yang sering digunakan dalam menjalin pisau di rumah, semua ditandai dengan keluli U7 kepada U16, ShKh15, 65G, R6M5, H12MF. Kerana rakan-rakan asing boleh Steel dikenal pasti O-1, 1095, 52100, M-2, A-2, 440C, AUS, ATS-34, D-2. Setiap jenama di atas digunakan dalam pembuatan pisau, pelbagai alat dan alat ganti. Sebagai contoh, gred keluli R6M5, V7, V13, 65G digunakan untuk pengeluaran latihan, probe, kabel, mata air, galas, fail. Oleh itu, dari objek tukang membuat pisau tangan palsu.

Sudah tentu, anda boleh mencari produk-produk lain daripada keluli tertentu. Kerana ini akan menjadi cukup untuk membaca huraian penuh jenama keluli dan aplikasinya dalam Pangkalan Data daripada keluli dan aloi, dan kemudian menggunakan produk daripada itu untuk menjalin pisau.

Alat untuk memalsukan pisau

Alat untuk memalsukan pisau

Memalsukan pisau memerlukan beberapa alat tukang besi, yang boleh dibeli di kedai. Tetapi anda boleh menggunakan alat bukan profesional:

 • Hammer selama 3 - 4 kg, dan tukul berat badan yang lebih rendah untuk 1 kg;
 • penyepit kuznecheskie atau tang biasa, tetapi tanpa penebat pada pemegang dan sepana boleh laras;
 • cengkaman;
 • andas atau analog buatan sendiri beliau daripada I-rasuk;
 • Bulgaria dan kimpalan mesin;
 • penggiling;
 • ketuhar.

forge buatan sendiri

Jika instrumen konvensional adalah lebih atau kurang jelas, pada relau perlu untuk membuat beberapa penjelasan. Masalahnya ialah bahawa dalam locus biasa adalah sukar untuk mendapatkan suhu lebih daripada 900 ° C. Dan berjemur dalam blank ada selama-lamanya. Oleh itu adalah perlu untuk sedikit meningkatkan fokus. Jika anda tidak terlibat sebelum ini dalam sekurang-kurangnya logam pengerasan, anda perlu membuat dari awal relau kecil daripada logam berat. Kemudian melampirkan dengannya tiub melalui udara akan dibekalkan oleh peminat atau pembersih lama. cara mudah seperti boleh mendapatkan pijar yang cukup dipercayai untuk membawa preforms kepada suhu 900 - 1200 ° C. bahan api adalah arang biasa, sebaik-baiknya satu yang memberikan sebanyak haba dan membakar lebih lama.

reka bentuk pisau

Sebelum meneruskan kerja-kerja sebenar, anda perlu membuat lakaran pisau.

Malah, pisau objek agak mudah, yang terdiri daripada bilah dan pemegang. Tetapi sekarang, setiap satu daripada elemen-elemen ini adalah satu set komponen. Pada menunjukkan pisau reka bentuk foto yang anda boleh melihat semua unsur-unsur pisau dan apa yang mereka dipanggil.

reka bentuk pisau

Juga, anda perlu tahu tentang beberapa profil asas bilah untuk membuat reka bentuk yang paling sesuai. gambar di bawah menunjukkan profil pisau.

profil bilah

Dengan memilih yang paling sesuai untuk profil anda, selamat boleh diambil bagi mewujudkan lakaran. Sudah tentu, tukang mahir menguruskan tanpa lakaran, tetapi untuk pemula ia masih penting untuk membuat lakaran dan menyimpannya di depan mata kita dalam proses menjalin.

Memalsukan pisau dari gerudi

Latihan telah menerima banyak populariti kerana menjalin pisau yang digunakan dalam aloi keluli R6M5, yang tahan lama, mengasah mudah dan ketahanan.

memalsukan Drills pisau

Apabila anda memilih gerudi untuk memalsukan komen satu mata penting. latihan besar terdiri daripada sebahagian bekerja dari shank lingkaran R6M5 dan keluli biasa. latihan kecil biasanya sepenuhnya daripada R6M5. Apabila menjalin bilah gerudi daripada keperluan yang besar untuk segera menentukan di mana beberapa keluli dan di mana sempadan antara mereka. Ini boleh dilakukan semata-mata, hanya gerudi sedikit menusuk seluruh panjang. Mana biasa keluli, percikan api akan menjadi tinggi dan warna kuning-oren. Dan di sini adalah di mana keluli aloi, berkas tersebut akan menjadi jarang dan lebih dekat dengan semburat kemerahan. prosedur adalah perlu seperti yang dihuraikan di atas, untuk menentukan di mana bilah pisau akan bermula, dan di mana kaki yang. Apabila selesai dengan ini, kita pergi kepada yang maju.

pertama nyalakan api dalam relau, menyambung blower dan sedang menunggu untuk arang marah agak kuat, kemudian Kita meletakkan gerudi ke dalam mangkuk pijar. Tetapi kita melakukannya dengan sepasang playar, dan supaya shank kebanyakannya tinggal daripada api.

Penting! Menjalankan pisau memalsukan kali pertama, anda tidak boleh segera menentukan bila logam dipanaskan kepada suhu yang dikehendaki. Hasilnya adalah bahawa anda tidak boleh merosakkan satu gerudi. Jadi sebelum anda mengambil penempaan gerudi boleh menjadi amalan yang sedikit dengan pemanasan dan logam terantuk pada perlawanan biasa. Ia adalah perlu untuk ingat, apa warna adalah logam dan apabila dia palsu yang paling lembut. Ia juga bernilai mengingati bahawa dalam cahaya matahari walaupun dipanaskan hingga 1100 ° C, logam akan gelap.

gerudi promosi menjalin bilah gerudi

dengan seberapa segera yang gerudi memanaskan kepada suhu yang diperlukan, dan ia adalah 1000 ° C, ia segera perlu keluarkan dari mangkuk pijar, dan untuk mengetatkan kawalan shank dalam cengkaman bahagian bawah. Selepas itu, ambil sepana, mengetatkan kawalan mereka ke atas gerudi dan membuat gerakan membulat, meluruskan gegelung. Melakukan segala yang perlu untuk cepat, jadi bahawa logam tidak mempunyai masa untuk menyejukkan, jika tidak risiko untuk memecahkan gerudi. Jika anda tidak melakukannya pada satu masa, jangan bimbang. Hanya semula Haskalah gerudi dan mengulangi prosedur. Hasilnya, perlu mendapatkan jalur yang agak rata logam.

gerudi Forging - terasa bahang dengan ketebalan yang sesuai

Langkah seterusnya adalah gerudi penempaan dan Unrolling logam dengan ketebalan yang boleh diterima. Itu semua agak mudah. Merah-panas logam untuk suhu yang diperlukan, mengambil tukul berat dan mula bertiup kuat tetapi seragam logam dub dan memberikan bentuk yang lancar. Akibatnya, ia perlu berubah ketebalan jalur logam kira-kira 4-5 mm.

Penting! Apabila logam memalsukan berterusan perlu memantau warna preform. Sebaik sahaja dia mula malap, memperoleh warna ceri, ia segera kembali ke perdiangan. Ia adalah lebih baik untuk sekali lagi memanaskan logam daripada untuk memecahkan ia di bawah pukulan tukul.

mata pisau Forging

lagi palsu mata pisau. Itu semua sedikit lebih rumit. Hakikat bahawa ia adalah perlu untuk memberi bentuk zaokruglennuyu samping mengekalkan ketebalan yang dikehendaki bilah. Semua kerja adalah praktikal tukang emas dan memerlukan ketangkasan tertentu. Forging dilakukan supaya dapat beransur-ansur zaokruglivaya tepi, sedikit ditangguhkan oleh panjang bilah. Strokes harus kuat, tetapi kemas. Dalam orang baru yang tidak boleh menghidupkan percubaan pertama, tetapi amalan yang sedikit akan menetapkan segala-galanya.

Memalsukan pisau canggih

Langkah seterusnya adalah memalsukan tepi memotong pisau. Ini adalah satu peringkat yang penting dan sukar. Ini akan memerlukan tukul yang lebih ringan dan sebaik-baiknya dengan penyerang zaokruglennym. Sejak pertengahan bilah, secara beransur-ansur beralih logam ke bawah ke tepi pemotongan. Kami cuba untuk membuat yang canggih sebagai nipis yang mungkin. Oleh itu adalah perlu bahawa bilah itu sendiri adalah mudah dan lancar. Mogok sangat berhati-hati dan cuba untuk membuat hanya sebagai banyak usaha kerana ia mengambil masa untuk ubah bentuk kecil logam merah-panas. Ingat preform warna dan menghantar kembali kepada relau seperti yang diperlukan.

Menjalin bilah shank

Setelah dapat menjalin bilah dan bilah, meneruskan untuk peening shank. Kerja-kerja sendiri akan menjadi lebih mudah daripada di kawasan-kawasan sempadan menjalin bilah. Pada mulanya bercahaya pusingan shank gerudi bit, dan kemudian melancarkan pukulan tukul yang kukuh. Bergantung pada ekor lakaran boleh sama ada sempit atau luas. Sudah ada yang anda suka untuk membuat pisau pen. Seseorang membuat lapisan mudah, dan seseorang membuat tombol dail.

pisau pengisaran

Setelah selesai logam memalsukan memberi secara beransur-ansur sejuk dan kemudian meneruskan untuk pengisaran. Dalam mesin pengisar membuang lapisan logam tambahan dan penyelewengan, membuat pisau sempurna licin dan berkilat. Apabila pengisaran boleh mengambil masa sehingga 2 mm ketebalan, dan pisau tersebut akan menjadi lebih ringan dan lebih nipis. Juga, pada peringkat ini, anda boleh mengasah pisau. Akhirnya melakukan pisau keras. Untuk maklumat mengenai cara ini dilakukan, ia akan ditulis di bawah.

Memalsukan pisau dari kajian gerudi video:

Memalsukan pisau daripada galas

Satu lagi bahan yang popular untuk menjalin galas pisau, iaitu rim dalam atau luarnya. Dalaman walaupun lebih baik. Semua kerja-kerja pengkelasan pisau yang mengandungi hampir sama dengan pengkelasan gerudi. Dengan beberapa pengecualian.

Memalsukan pisau daripada galas

Pertama, kosong bearing rim dipotong menggunakan pengisar. Panjang cuba untuk mengambil saham, dan sebagainya pisau cukup dan 1 - 2 cm kiri. Kedua, pada peringkat awal memalsukan die cut kosong untuk dikimpal untuk rod tetulang. Dan dengan cara ini dan forge bercahaya. Ketiga, jika dalam hal kosong gerudi dilancarkan dari pusingan ke rata, maka pemegang galas adalah perlu untuk hanya menyelaraskan. Tindakan lanjut mengenai pemalsuan bilah dan kaki benar-benar sama. Satu-satunya perkara diperhatikan - dari galas masih lebih mudah untuk melakukan pisau mengendalikan overhed.

Memalsukan pisau daripada kajian galas video:

Memalsukan pisau dari musim bunga

Dalam mencari keluli sesuai untuk pisau berkualiti tinggi, banyak mata air yang digunakan. Bahagian logam kereta mempunyai ciri-ciri keanjalan yang tinggi dan ketahanan, menjadikannya model yang sangat baik untuk pisau tangan palsu. Dalam keadilan, ia harus diperhatikan bahawa bilah spring daun boleh dibuat dengan memotong dan profil biasa pisau dengan mengasah lanjut dan pengerasan. Namun, pisau itu benar-benar boleh dipercayai, yang terbaik adalah palsu, terutama sejak ketebalan musim bunga yang agak besar, dan ia harus dikurangkan kepada pisau yang baik.

Memalsukan pisau dari musim bunga

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Memalsukan mata air bilah bermula dengan pelucutan pengisar karat dan menandakan plat. Ia akan mengambil hanya sebahagian kecil daripada mata air, jadi menandakan ia, memotong menggunakan mesin pengisar. Lagi kita mengimpal bahan kerja untuk perlawanan dan ia bercahaya. Kemudian beransur-ansur prokovyvaem, membawanya kepada ketebalan yang dikehendaki. kelebihan palsu dan kelebihan, seperti yang dilakukan, sebagai contoh yang diterangkan di atas pengkelasan bilah gerudi. Setelah mencapai diingini, tertakluk pisau untuk menyejukkan secara beransur-ansur, dan kemudian mengisar dan mengasah ia.

Memalsukan pisau dari kajian spring video:

Memalsukan pisau dari fail

Tahan dan keluli tahan lama boleh didapati dalam pelbagai alat kerja memasang paip dan memfailkan satu contoh yang amat nyata. bilah pembuatan fail cukup aktiviti yang popular. Lebih-lebih lagi kerana bilah diperolehi sangat tahan lama dengan kelebihan halus. Tetapi memalsukan pisau dari fail mempunyai ciri-ciri sendiri.

Pisau dari fail

Pertama sekali, anda perlu untuk membersihkan fail dari luka dan mungkin karat. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan pengisar. Seterusnya, potong bahan kerja dari panjang fail diperlukan jika perlu. Kemudian kimpalan kepada bahagian pemasangan dan meletakkan dalam relau. preform pijar ke suhu yang diingini, teruskan ke preform bergolek keluar kepada kami ketebalan perlu. Kemudian membuat pulau dan kelebihan memotong. Shank pisau dari fail paling baik dilakukan di bawah pemegang invois.

Memalsukan pisau daripada kajian fail video:

Memalsukan pisau dari kabel

Pisau Making of kabel keluli adalah agak jarang berlaku. Sejak berbeza dengan semua preforms yang dinyatakan di atas, kabel diputuskan gentian wayar dan menjalin mereka adalah sukar. Selain daripada kabel keluli tidak mempunyai ciri-ciri tersebut setinggi gerudi keluli atau fail. Dalam kebanyakan pisau kabel tukul kerana corak yang luar biasa mereka pada baji menyerupai Damsyik keluli. Dalam usaha untuk membuat pisau itu, anda perlu membuat sedikit usaha yang lebih daripada keluli bar konvensional untuk memalsukan.

Pisau kabel

Memalsukan pisau dari kabel bermula, kerana memalsukan biasa. Yang hanya mempunyai beberapa rahsia sedikit. Pertama, ia melibatkan kaki yang. Ramai artis membuat pisau kaki dari kabel dalam bentuk pemegang yang sedia dibuat. Ia kelihatan sangat luar biasa dan indah. Dan kemudian ada dua pendekatan dalam pembuatan senjata. Mengambil tali tebal, dan kemudian memasak akhirnya, membuat sekeping monolitik. Atau untuk membuat pemegang dalam bentuk gelung, dan akhir bilah palsu. Kedua, memalsukan kabel - satu perkara yang rumit kerana wayar bertaburan yang membentuk kabel. Untuk membuat pisau, memerlukan mereka untuk memasak bersama-sama. Dan ia adalah seni, dan menjangkakan bahawa pisau daripada kabel yang diperolehi dari kali pertama, ia tidak perlu. Kimpalan boleh dilakukan dalam dua cara. Pertama - mendidih kimpalan elektrik di sepanjang alur utama. Kedua - untuk melaksanakan kimpalan kuznecheskuyu. Pilihan kedua adalah lebih sukar dan pada masa yang sama adalah lebih baik.

boraks

Jadi, memilih satu cara untuk mewujudkan mengendalikan untuk memulakan menjalin pisau. Untuk kabel raskalivaem ini kepada merah terang. Kemudian mengambil ia keluar dan taburkan dengan coklat. Sekali lagi dihantar ke dalam mangkuk pijar. Jadi cara tidak rumit anda bersedia untuk kuznecheskoy kimpalan. boraks Ia merupakan garam asid tetraboric, dan digunakan tukang untuk kimpalan daripada setiap lapisan keluli. Malah ia adalah fluks yang memudahkan proses lebur dan menghalang logam lebur daripada oksigen kemasukan dan membuang oksida logam. Boraks boleh didapati dalam domain awam tanpa sebarang masalah.

Selepas perang wayar dirawat pada semua pihak dan dipanaskan 900-1200 ° C atau lebih, ia dibawa keluar dari pijar dan mula prokovyvat. Mogok mengenakan tukul berat, tetapi pada masa yang sama cuba untuk menyimpan kabel gentian bersama-sama. kabel menjalin kerumitan di dalamnya. Tetapi dengan amalan anda boleh mencapai keputusan yang boleh diterima. Akhirnya, kabel boleh menjadi bercahaya dan prokovyvat banyak kali. Tetapi setiap kali, pemanasan dalam relau, taburkan dengan tali berwarna perang. Hasilnya ialah sekeping pepejal keluli, yang terdiri daripada beberapa lapisan, hampir seperti Damsyik keluli. Selepas itu, terdapat hanya diperlukan untuk menjalin bentuk bilah. Kepada menunjukkan menjalin pisau video telah berulang kali telah ditunjukkan bagaimana terasa bahang daripada bilah, ketajaman dan hujung.

Pembajaan bilah dan meninggalkan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pengerasan pisau - ini adalah salah satu peringkat yang paling penting dalam pengeluarannya. Lagipun, bagaimana ia telah dilakukan dengan sempurna, ia bergantung kepada prestasi bilah. proses pengerasan diri dilakukan selepas pisau telah sejuk dan tanah menggunakan penggiling.

pembajaan bilah

pembajaan bilah Ia bermula dengan haba daripada lampu merah kepada oren. Kemudian pisau itu diturunkan ke dalam air atau minyak. Dalam kes ini, air ditambah 2 - 3 sudu besar garam 1 liter, dan suhu air perlu 18 - 25 ° C, minyak 25 - 30 ° C. Pembajaan dijalankan dengan segera dan semua berjalan dengan lancar selepas pelindapkejutan bilah akan dilepaskan. keluli pengerasan sendiri mengambil tempat di dalam julat suhu 750-550 ° C. Pada masa pengerasan dapat merasakan walaupun keluli mula "goncang dan mengerang" dalam cecair. Setelah proses selesai, anda perlu untuk mendapatkan bilah dan biarkan ia sejuk secara semula jadi.

bercuti bilah Ia dilakukan selepas pengerasan. Proses itu sendiri melibatkan kelemahan keluli ketegangan dalaman, yang menjadikan ia lebih fleksibel dan tahan kepada pelbagai jenis beban. Sebelum bercuti, bilah mesti dibersihkan dari skala mungkin dan kemudian dipanaskan semula. Tetapi semasa suhu pembajaan adalah lebih kurang. pisau itu sendiri perlu mempunyai untuk menjaga api dan menonton dia. Setelah seluruh permukaan dilindungi dengan filem kuning-oren, keluarkan pisau dari neraka dan memberikan sejuk secara semula jadi.

Kadang-kadang quenching dan penyesuian dihasilkan menggunakan air atau minyak, dan kadang-kadang melalui minyak ke dalam air. pengerasan ini adalah sangat cepat. Pertama, bilah diturunkan ke dalam minyak untuk 2 - 3 saat dan kemudian di dalam air. Dengan pendekatan ini, risiko membuat quenching salah adalah minimum.

Memalsukan pisau dengan tangan hanya kelihatan seperti satu tugas yang mudah. Di samping itu ia akan mempunyai cukup banyak untuk melambai tukul eretan, jadi lebih dan tidak mempunyai pengalaman dalam hal logam memalsukan kali pertama mungkin tidak dapat untuk menjalin pisau. Oleh itu, anda perlu untuk mendapatkan tandatangan dan amalan yang sedikit, dan kemudian meneruskan untuk menjalin bilah.


Like this post? Please share to your friends: