Pembaikan tandas sumur dengan tangan mereka

sifat-sifat yang wujud bagi penginapan pelancong yang selesa adalah adat untuk kebaikan tamadun manusia, seperti hiasan ergonomik, bekalan air yang stabil, lampu terancang dan paip bekerja tanpa gangguan. operasi yang betul bagi semua peralatan yang disenaraikan di atas diambil untuk diberikan, dan kegagalan selalunya datang sebagai satu kejutan, membawa banyak masalah. Selalunya, objek perhatian menjadi pemilik rumah Paip, dan untuk memastikan berfungsi dengan lancar, anda perlu menjaga pemasangan yang betul, membayangkan paip sambungan yang kuat dan hos, kerosakan kepada pengikat dan gasket. Jika paip dikendalikan untuk tempoh masa yang panjang, syarat yang perlu untuk berjalan lancar pemeriksaan rutin adalah untuk membolehkan tepat pada masanya mengesan haus tetulang kerana kualiti yang tidak mencukupi air. penyelenggaraan tepat pada masanya peralatan kebersihan akan mencegah banjir di rumah mereka dan rumah jiran-jiran anda. Sekiranya berlaku kerosakan peralatan kebersihan, cara terbaik adalah untuk memanggil tukang paip yang cepat dan cekap menghapuskan kerosakan. Jika anda tidak dapat untuk memanggil tuan, anda boleh menjalankan bebas pembaikan tandas sumur, yang mana teknologinya tidak rumit.

Prinsip Asas peranti tandas

Untuk memahami kegagalan dan mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah ini, ia adalah perlu untuk memeriksa asas teori peranti peralatan kebersihan dan memahami bagaimana pelepasan air di dalam mangkuk tandas. Tidak kira ciri-ciri reka bentuk tandas, mana-mana model dicirikan oleh kehadiran dua bahagian utama - mangkuk yang diletakkan di atas lantai atau dipasang di dinding, dan tangki air yang terletak di bahagian atas. Ia adalah peranan ini dan perigi. Dalam operasi penyaliran air berdasarkan prinsip "kunci hidraulik", membayangkan aliran air curahan bawah graviti dengan menekan butang (tuil) memudahkan pembukaan palam.

Perbezaan curahan kolam bagi tandas: tangki klasifikasi

pasaran paip moden menawarkan pengguna pelbagai pilihan peranti pendispensan yang berlainan dimiliki oleh jenis dan jenis yang berbeza. Terdapat pelbagai jenis tangki curahan, yang boleh diklasifikasikan mengikut kepelbagaian ciri yang dibentangkan di bawah.

tangki lokasi berbanding dengan mangkuk tandas

Cara tradisional untuk memasang tandas, tidak kehilangan relevan hari ini, melibatkan penciptaan pembinaan berterusan, menyatukan tangki dan tandas dalam satu unit tunggal. Kelebihan kaedah ini pemasangan tidak perlu untuk melancarkan paip pelepasan yang menghubungkan mangkuk tandas dan perigi itu.

Walaupun kelebihan dan kebolehpercayaan kaedah tradisional pemasangan, semakin struktur tersembunyi populariti dan tandas digantung. Pilihan pertama adalah ideal untuk pangsapuri diubahsuai. Ia melibatkan pemasangan tangki tandas ke dinding supaya ia menjadi benar-benar tidak kelihatan. Sistem Startup dilakukan dengan menekan butang khas pada panel.

pembinaan digantung - satu lagi cara baru-jumud untuk memasang tandas, membayangkan penggantungan tangki tandas pada ketinggian tertentu dari mangkuk tandas. Satu ciri khas reka bentuk ini adalah tekanan air yang kuat, memastikan longkang yang berkesan. Walau bagaimanapun, ia juga mempunyai kelemahan, salah satu yang - bunyi yang berlebihan yang dihasilkan dalam proses penyaliran air. Walaupun kewujudan kelemahan, secara umum, struktur tersebut adalah dianggap sebagai salah satu yang paling praktikal dan mudah, dan penampilan mereka akan menjadi pelengkap kepada kawasan pedalaman, dilaksanakan dalam gaya retro.

Jenis-jenis utama pencetus

Jenis yang paling biasa pencetus adalah Pengapit dan batang peranti longkang, terbukti sebagai salah satu sistem yang paling boleh dipercayai dan mantap. Pushbutton curahan mekanisme paling relevan untuk tangki curahan ditutup. elemen utama mereka - butang ini terletak di tepi longkang mangkuk atau di tengah. Membezakan antara tunggal dan dwi-mod mekanisme tekan butang. Yang terakhir ini membayangkan kehadiran dua butang: salah seorang daripada mereka mengalirkan sepenuhnya, dan separuh masa kedua. Apa-prinsip peranti akan menjimatkan air apabila diperlukan. Prinsip yang sama operasi peranti longkang, dan boleh dilaksanakan oleh satu butang, jika jumlah gabungan air ditentukan oleh tahap menekan butang.

populariti dan longkang mendapat, yang berdasarkan digunakan tuil atau rantai. Pengeluar lebih suka mempunyai mekanisme seperti di tepi struktur longkang. Untuk mengalirkan air adalah mencukupi untuk menarik tuil atau rantai. Jenis sistem perparitan akan paling relevan untuk mangkuk tandas digantung. Oleh kerana ciri-ciri ini, pembaikan tandas sumur penggantungan akan sedikit berbeza. Tidak kira apa jenis pemasangan tangki, membezakan pencetus tangan, yang melibatkan secara manual menetapkan jumlah air mengalir, dan automatik.

Ciri-ciri sistem pengambilan air

Terdapat beberapa jenis injap, mengawal aliran air:

 • bekalan air Side, lokasi yang dicadangkan bagi tetulang dari atas, adalah khas untuk peralatan kebersihan pengeluar Rusia. Walaupun fakta bahawa paip, dilengkapi dengan mekanisme ini, mempunyai ciri-ciri harga yang rendah, ia tidak berada dalam permintaan yang tinggi, kerana set yang agak bising air. Untuk model yang berbeza nilai yang lebih tinggi, ciri-ciri penggunaan tiub khas, mengurangkan bunyi bising, yang menyumbang kepada bekalan air secara langsung ke bawah.
 • bekalan air yang lebih rendah adalah ciri bagi model kedua-dua pengeluar tempatan dan asing, yang berhubungan dengan kategori harga yang cukup tinggi. Ciri-ciri mekanisme bekalan air yang lebih rendah mengurangkan bunyi dari air untuk kadar paling rendah.

Apparatus perigi: unsur-unsur asas

Untuk mengenal pasti dengan betul punca-punca kerosakan dan membetulkan mereka dengan cara yang tepat pada masanya, walaupun ia adalah perlu secara umum untuk menyedari struktur dalaman tangki tandas. Walaupun terdapat perbezaan mengukuhkan pembinaan sumur, ia mempunyai ciri-ciri skim tunggal peranti. Dalaman peranti tangki curahan membayangkan kehadiran elemen-elemen berikut:

 • Mengunci atau injap longkang mengawal pelepasan air dari perigi ke dalam mangkuk tandas dan menghalang kebocoran jika tidak perlu. Dalam proses mengisi tangki, air yang terkandung di dalamnya menyumbang ketat ditekan permukaan injap untuk sinki di dalam tandas, kerana yang kebocoran air berlaku. Oleh itu, jika air longkang pas tangki, ini adalah kerana kerosakan injap;
 • Injap masuk, yang digabungkan dengan peranti bekalan air untuk menyesuaikan paras air di perigi itu. Apabila sampai satu tahap bekalan air di perhentian takungan itu. Air penunjuk tahap apungan disambungkan kepada injap pengisian dengan menggunakan suatu rod tembaga. Jika model pertama mendispens peranti memegang jawatan sisi injap masuk dan penempatan mendatar apungan, model semasa perkakas kebersihan, mengekalkan prinsip tradisional tindakan, menyediakan lokasi injap masuk di bahagian bawah mangkuk longkang, manakala apungan mempunyai ciri-ciri penempatan menegak;

Penting! Masalah menyebabkan keperluan untuk membaiki tangki tandas, yang sering dikaitkan dengan satu pincang tugas pada mekanisme ini adalah dalam kebanyakan kes dikurangkan untuk menyesuaikan diri.

 • Mekanisme limpahan dan air, pembinaan yang disediakan plastik yang sesuai, tombol kawalan lengkap. fungsinya adalah untuk mencegah kemasukan air dari tangki ke dalam bilik dalam kes kerosakan injap apung. sistem limpahan air disambungkan ke sinki, berkuatkuasa selepas menekan butang mula. Air yang berlebihan tidak dilepaskan ke luar dengan menyambungkan mekanisme longkang peranti limpahan, yang memudahkan jalan keluar air yang berlebihan ke dalam sistem pembetung. Satu elemen penting dalam sistem adalah injap apungan dihubungkan dengan apungan mengawal paras air dalam tangki. Kerosakan yang berkaitan dengan fungsi utama apungan kren kepada kebocoran air dari tangki.

Penting! Setiap satu daripada elemen-elemen ini boleh datang ke rosak, yang membawa kepada keperluan untuk pembaikannya. Dalam hal ini, tidak ada keperluan untuk mempertimbangkan masalah yang berkaitan dengan kerosakan kepada shell tangki, kerana dalam amalan penghapusan retak dan cip perumahan adalah hampir mustahil. Ini adalah disebabkan oleh ketidakcekapan walaupun pelekat paling moden yang menjadi sebab yang paling biasa untuk menggantikan tangki tandas.

Yang paling biasa kesalahan perigi: Kaedah penyingkiran mereka

Air bocor ke dalam bilik: punca dan kaedah untuk menghapuskan kerosakan

Jika anda perasan rupa air di dalam bilik, sebab yang paling mungkin untuk kegagalan ini adalah pelekap. Dalam kes ini, pemilik rumah tidak berpengalaman mungkin jatuh ke dalam keadaan panik, dan berfikir tentang penggantian paip, akan mencari untuk menjawab soalan: "Bagaimana untuk meletakkan tandas dan mengelakkan kerosakan dalam operasi itu?". Tetapi tidak tergesa-gesa, masalah ini adalah mudah tanggal. Pertimbangkan punca yang paling biasa kesilapan ini:

 • Memakai gelang pengedap dipasang antara tangki dan mangkuk tandas;
 • Melanggar integriti bolt gasket pengunci.

Semua kesalahan ini tidak memerlukan diagnostik canggih dan boleh dikesan walaupun pada pemeriksaan visual. Jika anda mendapati kesilapan ini, cuba untuk mengetatkan pengikat, tidak memohon dalam ini kuasa berlebihan kes yang boleh menyebabkan kerosakan kepada kereta kebal atau pelanggaran integriti beliau.

Jika anda telah membuat manipulasi ini, dan dengan itu mereka tidak berjaya, pakar mengesyorkan untuk menghapuskan tangki longkang dan menggantikan meterai getah di saluran longkang. Mereka juga disyorkan untuk menggantikan gasket dan pencuci pada bolt pemasangan.

Penting! Untuk meningkatkan ketumpatan sendi, menjadikan mereka lebih dipercayai, pakar-pakar mengesyorkan mereka untuk membuat kedap tambahan dengan silikon.

Bagaimana jika air tidak mengalir ke dalam tangki?

pecahan ini juga tidak luar biasa, kerana ia adalah sebab yang paling biasa adalah tersumbat bahagian yang paling sempit injap. Menyelesaikan masalah ini tidak akan menyebabkan masalah - ia adalah mencukupi untuk melepaskan semua air dari tangki dan injap terbalik dengan tuil dan terapung. Selepas itu, anda akan melihat agak pembukaan sempit untuk menerima air ke dalam tangki. Untuk menghapuskan tersumbat yang bersihkan ia dengan jarum atau dawai nipis. Seterusnya, sedikit longgarkan injap pada paip masuk dan membuat sisa basuh timbul tersumbat. Memastikan bahawa air yang mengalir dengan bebas melalui lubang di dalam tangki, mengetatkan injap dan memasang injap dengan lengan dan terapung ke kedudukan asal.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Aliran berterusan air dari tangki ke dalam mangkuk tandas: Punca dan Pemulihan kegagalan

Punca-punca kesalahan yang berkenaan:

 • Salah jajaran lengan terapung;

Bagaimana saya boleh menetapkan? Jika anda menghadapi masalah ini, ia adalah mencukupi untuk memberi lengan kedudukan yang optimum untuk beliau.

kerosakan kepada apungan, membawa kepada hakikat bahawa ia mula bocor ke dalam. Ini akhirnya akan membawa kepada berusaha untuk kapasiti tangki bawah, iaitu air terperangkap di dalam apungan menghalang mereka kembali kepada kedudukan asal di mana pematian air paip. Jika tidak, air yang berlebihan melalui sistem limpahan dilepaskan ke dalam mangkuk tandas.

Bagaimana saya boleh menetapkan? Yang hanya boleh dilakukan satu pembaikan yang berkesan, dalam kes ini, adalah untuk menggantikan bahagian.

Untuk air ini bertindih hasil riser merungkai peranti dan meletakkan di tempatnya yang baru, item pra-dibeli sama.

Penting! Untuk membaiki kelengkapan tandas perigi sebagai cekap yang mungkin, dalam proses memilih pakar mengesyorkan memberi perhatian kepada dimensi dan ciri-ciri struktur butiran, sebagai sebahagian daripada mereka tidak sentiasa ditukar ganti.

Penting! Dalam kebanyakan kes, untuk pembuatan plastik moden terapung penggunaan atau keluli tahan karat. Terapung diperbuat daripada bahan-bahan ini kebocoran ketara bebas.

Memakai satu elemen kedap injap longkang. Untuk menentukan sama ada punca kesalahan benar-benar terletak pada memakai satu elemen kedap, adalah cukup mudah. Ia cukup untuk tarik injap tangan anda: jika air mula mengalir, maka anda tidak salah, masalah ini benar-benar terletak pada memakai injap sehala, gasket getah atau sealant. Menghapuskan kerosakan ini boleh dicapai dengan menggantikan habis.

Susut nilai apung juga boleh menyebabkan kebocoran kekal. Dalam kes ini, apungan terbentuk lubang di mana pengaliran keluar air berlaku.

Penting! Jika pada masa masalah anda tidak mendapat yang ada butiran yang diperlukan, leret pembaikan "sementara". Untuk tujuan ini, lubang yang terbentuk dalam apungan, terpaku atau diikat dihangatkan hors apungan plastik, beg plastik, dengan itu menghasilkan kedap itu. Ia adalah penting untuk tidak lupa untuk mengikat sekitar tuil apung.

Pembaikan tandas tangki dengan butang: prosedur

Bagaimana untuk membuat penyingkiran tudung dengan satu butang?

 • Longgarkan cincin kunci di sekeliling butang. Ia adalah penting untuk mengelakkan tekanan yang kuat di atasnya, kerana untuk mengeluarkan cincin kebanyakannya digunakan plastik;
 • Membuat menanggalkan penutup dan teruskan untuk membaiki.

Seperti yang dinyatakan di atas, sebab air yang berterusan bocor dari tangki ke dalam mangkuk tandas yang berkenaan beberapa sebab:

 • tidak betul kedudukan apungan - dalam kes ini, hanya membuang tempat duduk tandas dan apungan yang betul.
 • Pakai pada injap apungan blower, supaya ia tidak memastikan sesak.

Dalam kes ini ia adalah perlu untuk membuat penggantian. Untuk menetapkan apungan ini dalam kedudukan atas dan dengan membuka nut penyambung tangki dan tiub longkang, melaksanakan mekanisme semula sahaja;

 • Buang pir lama, menggantikannya dengan model yang sama dengan ciri-ciri yang sama.
 • Jika terdapat kemerosotan bolt memegang mentol, anda perlu untuk menggantikan mereka.
 • Untuk ini mengalirkan air dari tangki, mengeluarkan sisa-sisa itu;
 • Longgarkan cap kacang dilupuskan antara liner fleksibel dan injap apungan, serta bolt. Dengan sedikit usaha, sengetkan tangki semula ke rak, membebaskan lengan getah diletakkan di antara tangki dan mangkuk tandas;
 • Longgarkan bolt yang rosak dan beregu, dan memadamnya. Adalah penting untuk menggantikan kedua-dua skru, walaupun integriti kedua itu belum lagi pecah. Untuk menggantikan bolt pilihan saiz sama, diperbuat daripada tembaga atau keluli tahan karat;
 • Mengeluarkan tembikar bawah pear pelana dan membuat ia dibersihkan secara menyeluruh dengan melakukan aktiviti yang sama dengan rak dan takungan. Promazhte sealant pir silikon, yang kemudiannya akan menyelesaikan masalah haus dan lusuh dan mengelakkan keperluan untuk menggantikannya;
 • Memasang semula tangki, menarik reka bentuk bolt baru, mengelakkan gangguan. Untuk mengelakkan kerosakan kepada tembikar yang halus tidak menggunakan kekerasan yang berlebihan dalam proses pembinaan perhimpunan;
 • air terbuka dan mengisi tangki, berhati-hati memastikan bahawa jika kebocoran berlaku.

Kegagalan tuil pengatup: bagaimana untuk menghapuskan?

Bagaimana untuk menentukan bahawa dalam kes anda kita bercakap mengenai ralat ini? Ia agak mudah: jika anda menekan butang pengatup air, tetapi tenggelam itu tidak bermula, bab ini akan menjadi berguna kepada anda.

Sebab bagi kegagalan ini terletak pada melanggar teras, dan satu-satunya jalan keluar adalah untuk diganti.

Penting! Dalam kes ini, anda juga boleh membuat "pembaikan sementara", dengan membuat teras dawai tebal dan twist dalam beberapa lapisan. Walau bagaimanapun, daya tarikan spontan tidak mempunyai kehidupan yang lama - dari masa ke masa mula bengkok wayar, yang juga membawa kepada kegagalan.

Sebelum anda mula membaiki tandas perigi lama dalam kes ini, longgarkan kunci kepada penutup tangki. Untuk melakukan ini, menjadikan kacang hiasan beberapa pusingan - dalam kebanyakan kes ini sudah cukup untuk angkat penutup daripada akses kepada mekanisme.

Bising mengisi tangki dengan air: bagaimana untuk menghapuskan?

Selalunya, tuan perlu menghadapi masalah ini, dan terutama pemilik perkakas kebersihan, yang dicirikan oleh kehadiran kereta kebal dengan bekalan air sampingan. Selepas tempoh masa tertentu kapasiti takungan bermula untuk mengisi dengan bunyi, yang tidak "subuh" Operasi.

Selalunya, punca kesalahan menjadi memutuskan sambungan air muffler, yang merupakan tiub khas di mana bekalan air ke bahagian bawah tangki tanpa apa-apa kesan bunyi.

Untuk menghapuskan kecacatan ini, pakai jamming pada pemasangan yang direka khas.

Pembaikan tandas tangki dengan butang


Like this post? Please share to your friends: