Cara memasang dan menyambung hob elektrik dan ketuhar

A atribut popular di dapur moden - terbina dalam dapur memasak dan ketuhar. Sejak kebelakangan ini semakin ramai pengguna lebih suka model elektrik yang rakan-rakan gas unggul dalam fungsi. Memasang peralatan akan memiliki. Perkara utama - betul mengira lokasi pemasangan dan penjagaan pendawaian yang berkualiti tinggi yang dapat menahan talian kuasa beban yang tinggi.

 1. Keperluan pendawaian menyambung peralatan dapur
 2. Pemasangan dan pentauliahan hob
  • Penyediaan tapak untuk pemasangan
  • Layout dan pilih kaedah sambungan
  • Arahan hob sambungan
 3. Jenis-jenis almari terbina dalam pada kaedah pemasangan
 4. Pemasangan dan sambungan ketuhar
  • Mengira saiz "kotak" di bawah ketuhar
  • Pemasangan dan sambungan ke sesalur kuasa
 5. Pemilihan peralatan dapur: nasihat pakar
 6. Hob Electric: Pembaikan tangan mereka sendiri

Keperluan pendawaian menyambung peralatan dapur

Sebelum memasang plat tembaga atau hob perlu memberi perhatian khas kepada kualiti pendawaian. Ia adalah perlu untuk mengambil kira perkara utama:

 1. Sambungan daripada ketuhar dan hob mesti dilakukan melalui asas elektrik. Pematuhan syarat ini adalah mudah untuk memeriksa - dalam soket / plag peranti harus tiga atau lima kenalan elektrik untuk 220V dan 380V, masing-masing. Di bangunan lama, keperluan ini tidak sentiasa dipenuhi. Oleh itu, adalah perlu untuk meletakkan kabel baru. pendawaian elektrik mestilah disambungkan kepada kotak simpang melalui RCD (peranti arus baki).
 2. Menyambungkan peralatan kuasa yang rendah (kira-kira 2.5 kW) boleh disediakan untuk rangkaian yang memenuhi kehendak-kehendak yang dinyatakan di atas. Di bawah ketuhar kuasa tinggi atau periuk memasang wajar ke garisan berasingan.
 3. kabel disyorkan seksyen - 6 mm.kv. konduktor ini menghadapi beban yang panjang 10 kW. Optimum mesin perlindungan kelas - C 32. Apabila memasang ketuhar atau hob tertanam kuasa elektrik sehingga 8 kW boleh menjimatkan sedikit jauh dan 4 mm tebal mesin kabel - C 25.
 4. Sejenis sesuai kabel - NYM atau VVGng. Apabila anda membeli pasti perlu menyemak diameter konduktor. Untuk ketebalan wayar 4 mm ia harus 2,26 mm, untuk kabel 6 mm - 2.76 mm.
 5. Parameter RCD satu item boleh melebihi pemutus litar nominal. Sebagai contoh, untuk mesin 32 Dan ia adalah perlu untuk menyambung RCD adalah 40 A.

Penting! Pembumian perkakas elektrik memastikan operasi yang selamat peranti.

Pemasangan dan pentauliahan hob

Penyediaan tapak untuk pemasangan

Mengetuk panel pada countertop dapur akan memerlukan alat yang berikut:

 • gerudi elektrik;
 • pemutar skru;
 • jigsaw elektrik;
 • pisau pembinaan;
 • pemerintah dan pensil;
 • sealant silikon.

Memasang hob elektrik dengan tangan mereka dalam perintah yang berikut:

 1. Mengukur dimensi teknik-teknik asas atau melihat maklumat yang diberikan dalam arahan yang dibekalkan dengan peralatan. Sebagai peraturan, dokumentasi yang menyatakan worktops sampingan minimum. Mereka amat mengurangkan diingini kerana semasa operasi bahan boleh memutuskan.
 2. Di atas meja untuk menarik kontur meletakkan plat terbenam.
 3. Menggerudi lubang yang berfungsi sebagai titik permulaan dipotong.
 4. Terletak di dalam sebuah jigsaw menggergaji dengan sikat gigi denda, potong keluar dan mengisar untuk markup keping.
 5. Membersihkan permukaan cip dan membuat hob.
 6. Slice proses sealant atau penutup sealant pelekat sendiri. Untuk melindungi permukaan meja turun naik suhu adalah lebih wajar untuk menggunakan pita aluminium.

Langkah seterusnya - permukaan pemasangan lubang yang disediakan dan menyambung ke talian elektrik jualah mengikut skim ini.

Untuk rujukan anda. gambarajah pendawaian terperinci ditunjukkan dengan bahagian belakang hob elektrik (pembakar, terbenam).

Layout dan pilih kaedah sambungan

litar input untuk panel penggunaan memasak dan ketuhar di bangunan apartmen memerlukan penggunaan fasa tunggal - rangkaian 220V. Dalam sektor swasta kadang-kadang lebih baik untuk menguruskan rangkaian tiga fasa - Sambungan seperti mengedarkan semula beban dalam operasi beberapa pembakar pada 3 fasa.

Jawatan dalam gambarajah:

 • 1L, 2L, 3L - fasa;
 • N - konduktor neutral;
 • kod tanah atau PE - pembumian perkakas.

Bersambung hob untuk bekalan kuasa dilakukan oleh salah satu daripada berikut: a / atau palam kuasa palam dengan kotak terminal.

Dalam versi pertama adalah perlu untuk betul memilih soket dan palam. Plat 7-8 kW kuasa sepadan dengan arus 32-38 plug mestilah menyenggara seksyen pendawaian 4-6 mm.kv. Selalunya untuk menyambung penyambung hob menggunakan RSH / HS-32. Seperti sebuah bungkusan boleh digunakan dalam satu, dua dan rangkaian tiga fasa.

Majlis. Ia adalah dinasihatkan untuk menggunakan kit siap, sebagai garpu satu pengeluar mungkin tidak sesuai untuk outlet lain.

Keutamaan adalah lebih baik untuk memberikan model plastik putih - mereka adalah lebih baik daripada karbolitovymi hitam. elemen struktur tidak berbeza, susunan sambungan adalah sama.

Sambungan melalui terminal banyak mempertimbangkan yang lebih mudah dan lebih dipercayai. Pada plat thermosetting plastik beberapa pasang kenalan dan pengapit skru. Pendawaian disambungkan kepada dua pihak yang bertentangan, memerhatikan kod warna. blok Terminal dipilih mengikut perkakas kuasa.

Arahan hob sambungan

Pentauliahan kotak panel elektrik melalui cawangan terminal bergantung kepada fasa nombor talian. Jika kabel tiga dawai diletakkan, kemudian memohon rajah pendawaian 1 fasa:

 • penerjun tembaga menyambung terminal №1, №2 dan №3; berhubung dengannya fasa konduktor (hitam, putih atau coklat);
 • sifar (№4 dan №5) disambungkan ke sifar (biru) wayar;
 • untuk PE (tanah) untuk menyambung wayar kuning-hijau yang sesuai.

Apabila dua fasa sambungan empat wayar digunakan. hubungan mereka dibuat seperti berikut:

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

 • wayar №1 dan №2 dirapatkan, menghubungkan mereka fasa konduktor;
 • №3 terminal untuk menyambung fasa konduktor kedua;
 • №4 №5 terminal dan sambung dengan jambatan, kemudian menyambung kepada mereka konduktor neutral;
 • mengikat wayar bumi.

kabel lima teras digunakan untuk sambungan tiga fasa. Dalam kes ini, №1 terminal, №2 dan №3 menyambung dengan tiga konduktor fasa, prosedur berikutnya adalah sama dengan yang sebelumnya.

Sambungan Algoritma plug kuasa kepada permukaan memasak dapur:

 • Membuka garpu dengan melonggarkan skru penetapan.
 • Mekanisme penyambung untuk meletakkan kabel dan mengetatkan kawalan ia pendakap.
 • Keluarkan wayar dengan penebat 1-1,5 cm dan urat bersih.
 • Pastikan anda mendapat terminal pendawaian dalam plug mengikut skim ini. wayar yang terdedah tidak perlu pergi ke luar terminal.
 • Mengumpul perumahan plug dan ketatkan skru.

Menyambung hob elektrik dengan tangan sendiri: video

Jenis-jenis almari terbina dalam pada kaedah pemasangan

Menurut kaedah memasang ketuhar ceruk dibahagikan kepada bebas dan bergantung. Dari segi fungsi, mereka tidak berbeza di antara mereka, tetapi pemasangan beberapa teknologi yang berbeza.

model bergantung dibekalkan dengan satu set hob. kawasan kerja yang dihubungkan dengan wayar, mempunyai panel kawalan tunggal yang biasanya terletak di bahagian depan ketuhar. Kabinet bergantung padat, yang penting terutamanya untuk dapur kecil. Walau bagaimanapun, apabila membeli ia adalah perlu untuk mempertimbangkan bahawa dalam kes kegagalan panel kawalan tidak lagi berfungsi, kedua-dua peranti.

Bebas mempunyai keupayaan untuk memasang berasingan dari permukaan memasak. Peralatan tersebut akan diletakkan di mana-mana di dapur.

ciri tersendiri model bebas:

 • pilihan yang tidak terhad lokasi untuk pemasangan ketuhar;
 • peluang untuk menolak hob - model moden dilengkapi dengan fungsi ketuhar memasak untuk pasangan, defrost, dan lain-lain;.
 • kos yang tinggi peralatan.

Pemasangan dan sambungan ketuhar

Mengira saiz "kotak" di bawah ketuhar

Pengeluar telah membangunkan peralatan dapur standard tunggal yang membolehkan untuk mudah memasang seksyen perumahan ketuhar diberikan kepada alat dengar. Perkara utama dengan pemasangan - melaraskan kedudukan keserasian ketuhar. ketidaksejajaran kecil mungkin mengurangkan kesan pemanasan. Meratakan dilakukan dengan melaraskan ketinggian kaki, digunakan untuk mengawal tahap bangunan.

Untuk melindungi peranti daripada terlalu panas dan kegagalan pramatang pemasangan perlu mengambil kira beberapa nuansa:

 • jarak optimum dari badan asas ke lantai - 8 cm, tetapi tidak kurang daripada 5 cm;
 • ruang udara sekitar perimeter oven - 5 cm;
 • kaki ke dinding belakang - 4 cm.

Penting! Menyambung kabinet ketuhar elektrik melalui sambungan dilarang. Ia adalah perlu untuk menyediakan saluran yang berasingan.

Pemasangan dan sambungan ke sesalur kuasa

Selepas menyediakan tapak dan "sesuai" untuk pemasangan ketuhar boleh mula menyambung dengan punca kuasa. Jika plat tidak melebihi kapasiti 3.5 kW, ia boleh disambungkan melalui soket konvensional. Jika tidak, ia adalah perlu untuk memberi perhatian yang lebih kepada pendawaian baru dan pilihan outlet.

prosedur berkaitan:

 1. Memutuskan sambungan bekalan kuasa.
 2. Jika ketuhar tidak pada tali diregangkan, ia adalah perlu untuk mengeluarkan penutup perumahan, membuka akses kepada blok terminal.
 3. Pilih bahagian yang dikehendaki pada kabel dan sambungkan wayar kepada terminal sesuai. Kompaun dijalankan menggunakan penerjun. Terperinci rajah sambungan pendawaian ditunjukkan dalam arahan untuk teknik.
 4. kabel yang dikendalikan antara muka dengan pemutus litar dan RCD - elemen-elemen ini mesti dipasang secara berasingan untuk ketuhar elektrik.
 5. Untuk menyambung ketuhar untuk RCD dan mesin akan memerlukan kabel tembaga dengan diameter 4 mm. Sambungan dibuat oleh prosedur standard.

Hob Electric: Pembaikan tangan mereka sendiri

Kesalahan yang paling biasa adalah panel elektrik - unit tidak menjadi panas atau tidak berfungsi, salah satu pembakar. Dalam kes ini, diri penghapusan-of pecahnya dikurangkan kepada tindakan yang berikut:

 1. Semak voltan pada keluar. Selalunya ia datang elektrotochka ini.
 2. Memeriksa plug dan saraf. Apabila pengesanan kerosakan mekanikal dan menggantikan palam adalah mencukupi.
 3. Jika langkah-langkah sebelumnya tidak menyelesaikan masalah ini, ia adalah perlu untuk mengeluarkan hob. Pra-keperluan untuk mencabut wayar dan membuang pendakap pelekap.
 4. Memeriksa fungsi pengubah dan fius haba. Ini akan memerlukan multimeter. Jika tiada voltan, atau perbezaan dari nominal - memasang elemen baru.
 5. Periksa wayar sambungan di semua pintu: suis, blok kawalan atau kawalan suhu pembakar.

Majlis. Berpatutan multimeter alternatif - Penunjuk pemutar skru.

Punca-punca yang paling biasa kegagalan hob elektrik 2, 3 dan 4 penunu:

 • ditiup fius kerana kuasa pusuan - pemasangan alat-alat perlindungan pada voltan rangkaian menyelesaikan masalah ini;
 • litar terbuka di PETN membawa kepada pecahnya salah satu daripada pembakar;
 • kegagalan sensor - hasil daripada penjagaan yang tidak betul dan penggunaan;
 • terlalu panas permukaan - termostat rosak.

Pemilihan peralatan dapur: nasihat pakar

Apabila memilih hob adalah perlu untuk membandingkan parameter utama teknologi:

 1. Menentukan perlu plat bergantung atau bebas. Dalam kes pertama, pelbagai barangan semakin berkurangan.
 2. Kedua penting pemilihan titik bahan pembuatan plat secara umum dan dalam pembakar tertentu. Besi tuang lingkaran murah tetapi lama dipanaskan dan penggunaan tenaga. Ramai yang percaya bahawa tungku elektrik terbaik - kaca seramik. kelebihan utama mereka: reka bentuk kreativiti dan kadar pemanasan yang tinggi. Progressive seramik pilihan kaca - permukaan induksi, ciri-ciri kecekapan tenaga.
 3. plat berfungsi. Ketersediaan pilihan tambahan membuat memasak lebih cepat dan lebih mudah. Nah, jika hob ini dilengkapi dengan: pemasa, fungsi pemanasan, kuasa siap sedia dan perlindungan tersandung.
 4. Bilangan pembakar ditentukan daripada keamatan penggunaan dapur dapur dan dimensi. Hob elektrik 4-burner - versi klasik, sesuai untuk keluarga, biasa makan kerap di rumah. Segala-galanya untuk kawasan kerja yang kecil, anda boleh memilih model 2-pembakar padat.

cooktops elektrik: apa-apa yang lebih baik. Ulasan dan nasihat pilihan permukaan kerja.


Like this post? Please share to your friends: