pemutar skru bateri Pembaikan tangan mereka sendiri

Kos pemutar skru baru kira-kira 70% daripada kos bateri kepadanya. Tidak menghairankan, apabila berhadapan dengan kegagalan bateri, kita tanya soalan - apa yang akan datang? Membeli bateri baru atau pemutar skru, dan mungkin ia adalah mungkin untuk mengeluarkan pemutar skru bateri Pembaikan tangan mereka sendiri dan untuk meneruskan kerja yang telah alat biasa?

artikel ini, yang dibahagikan kepada tiga bahagian, kita akan mempertimbangkan: jenis bateri yang digunakan dalam pemutar skru (bahagian 1), kemungkinan punca kegagalan (Bahagian 2) dan cara-cara yang berpatutan untuk membaiki (bahagian 3).

pemutar skru bateri: reka bentuk dan jenis

Perlu diingatkan bahawa tidak kira pemutar skru jenama dan negara bateri asal mempunyai struktur yang serupa. Dipasang pek bateri mempunyai apa-apa borang.

Jika kita menganalisis, kita akan melihat bahawa ia dipasang dari komponen yang lebih kecil, yang dipasang dalam siri. Dan kita tahu daripada kursus fizik sekolah, yang unsur-unsur yang mempunyai sambungan siri, slazhivayut potensi mereka.

Ambil perhatian. Amaun bagi setiap item makanan dan memberikan kita caj akhir daripada sesentuh bateri.

bahagian dipadankan atau "bank", biasanya mempunyai saiz standard dan kuasa, mereka hanya berbeza oleh kapasiti. kapasiti bateri diukur dalam A / h dan ditunjukkan pada unsur (ditunjukkan di bawah).

Jenis-jenis elemen yang digunakan untuk susunan pemutar skru akumulator:

 • nikel - kadmium (Ni - Cd) bateri dengan voltan nominal pada "bank» 1,2V;
 • Nikel logam hidrida (Ni-MH), voltan sel - 1,2V;
 • Lithium-ion (Li-Ion), dengan voltan - 3,6V.

Mempertimbangkan dengan lebih terperinci kelebihan dan kekurangan masing-masing jenis.

Ni - Cd

pro:

 • Jenis yang paling biasa kerana kos yang rendah;
 • Tidak takut suhu rendah, seperti bateri Li-Ion;
 • Disimpan dalam keadaan yang dilepaskan, ia mengekalkan ciri-cirinya.

keburukan:

 • Hanya di negara-negara "dunia ketiga", kerana pengeluaran keracunan;
 • kesan memori;
 • Pelepasan diri;
 • kapasiti kecil;
 • Sebilangan kecil kitaran caj / pelepasan, selagi tidak "hidup" semasa penggunaan intensif.

Ni - Mh

pro:

 • Alam pengeluaran mesra, ia adalah mungkin untuk membeli bateri jenama yang berkualiti tinggi;
 • kesan memori yang rendah;
 • Rendah diri-pelepasan;
 • kapasiti besar, berbanding Ni - Cd;
 • Banyak dari kitaran caj / pelepasan.

keburukan:

 • harga;
 • Ia kehilangan beberapa ciri-ciri semasa penyimpanan berpanjangan dalam keadaan yang dilepaskan;
 • lama "hidup" pada suhu rendah.

Li-Ion

pro:

 • Tiada kesan ingatan;
 • Hampir tiada pelepasan diri;
 • bateri kapasiti tinggi;
 • Bilangan kitaran caj / pelepasan banyak kali lebih daripada satu jenis sebelum bateri;
 • Untuk menetapkan Voltan yang diperlukan jumlah minimum yang perlu "tin", yang ketara mengurangkan berat badan dan bateri saiz.

keburukan:

 • harga yang tinggi adalah hampir 3 kali ganda berbanding dengan nikel - kadmium;
 • Tiga tahun kemudian, terdapat adalah satu kehilangan besar kapasiti, kerana Li reput.

Dengan unsur-unsur kami bertemu, beralih kepada unsur-unsur yang lain daripada pemutar skru pek bateri. unit pemasangan, misalnya, untuk pembaikan pemutar skru bateri Hitachi (dinyatakan di bawah) adalah sangat mudah - skru longgarkan sekeliling perimeter dan memutuskan badan.

badan kapal mempunyai empat pin:

 • Dua polis, "+" dan "-" untuk caj / pelepasan;
 • kawalan atas, ia diaktifkan melalui sensor suhu (termistor). termistor adalah dikehendaki melindungi bateri, ia melumpuhkan atau menghadkan semasa mengecas apabila melebihi elemen suhu tertentu (biasanya dalam lingkungan 50 - 600C). Pemanas berlaku disebabkan oleh semasa yang tinggi semasa caj paksa, apa yang dipanggil "cepat" mengecas;
 • Apa yang dipanggil "perkhidmatan" kenalan, yang dimasukkan melalui rintangan 9Kom. Ia digunakan untuk stesen pengecasan canggih yang melapisi bertanggungjawab ke atas semua sel-sel bateri. Dalam kehidupan seharian stesen itu kepada apa-apa, kerana kos yang tinggi.

Itulah sebenarnya reka bentuk bateri keseluruhan. Di bawah adalah video mengenai cara untuk membuka unit.

lokasi bersalah

Dengan pelantikan unsur-unsur reka bentuk bateri diselesaikan, kini melihat bagaimana untuk menentukan masalah ini, ia adalah sebahagian 2 pembaikan pemutar skru bateri. Dengan serta-merta, kita perhatikan bahawa semua unsur-unsur sekaligus rosak tidak boleh, dan kita mempunyai satu rangkaian dalam siri, pengeluaran satu elemen - keseluruhan rangkaian tidak berfungsi. Jadi tugas kita adalah untuk menentukan di mana kita ada dalam rantaian link paling lemah.

Untuk melakukan ini kita perlu meter, dan kaedah kedua lampu troubleshooting 12V, jika bateri anda pada masa yang sama 12 volt pemutar skru. Lakukan seperti berikut:

- Kita meletakkan bateri di caj, menunggu isyarat cas penuh.

- Menghuraikan perumahan dan kita mengukur pada setiap bank bateri. Untuk Ni - Cd kita harus 1.2 - 1,4V, dalam litium - 3.6 / 3,8V.

- Meraikan semua "bank", di mana voltan adalah kurang daripada nominal. Sebagai contoh, sebahagian besar Ni elemen - voltan Cd daripada 1.3V, dan pada satu atau lebih - 1.2 / 1.1V.

- Meletakkan bateri dan beroperasi dengan kerugian besar kuasa.

- Mengeluarkan, hapus, dan kami mengukur kejatuhan voltan merentasi "Bank" accumulator. Pada barangan terpilih "penurunan" voltan yang akan lebih besar daripada yang lain. Sebagai contoh, mereka tidak 1.2V dan 1.0V atau lebih rendah.

Ambil perhatian. Perbezaan antara unsur-unsur dalam bateri 0.5 - 0.7V dianggap penting, yang bermaksud bahawa unsur datang ke rosak.

Oleh itu, kita mendapati calon untuk "resusitasi" atau "pemotongan" dan digantikan dengan unsur-unsur baru.

Jika pemutar skru anda mendapat kuasa 12V atau 13V, anda boleh mencari kaedah yang lebih mudah. "-" benar-benar "+" dan bateri yang bercas dibuka dan kenalan menyambung lampu 12 volt. lampu akan memuatkan dan akan menunaikan bateri. ujian seterusnya terdapat dilakukan ke atas sel-sel bateri, di mana yang paling penting kejatuhan voltan, dan pautan yang lemah.

Ada cara lain, bukan lampu boleh mengambil rintangan, tetapi ia diperlukan asas-asas kejuruteraan elektrik, dan ia ragu bahawa akan menjadi perlu dengan perintang adalah di tangan.

kesalahan lain yang sangat jarang berlaku. Sebagai contoh, kehilangan lokasi kenalan dalam bateri unit pematerian atau kenalan kuasa, kegagalan termistor. Masalah ini lebih lama wujud dalam pemalsuan. Memandangkan jarang, untuk memberi tumpuan bukan akan membataskan diri kepada sel-sel bateri.

Dengan "bermasalah" unsur-unsur diselesaikan, ia adalah perlu untuk membaiki. Bagaimana untuk membaiki bateri pemutar skru? Boleh didapati secara umum untuk membaiki 2 cara, jadi untuk bercakap. Ini pemulihan dan penggantian barang-barang yang telah menjadi tidak bernilai.

Adakah mungkin untuk "menghidupkan semula" unsur-unsur dan bagaimana?

Teruskan ke Bahagian 3 daripada pemutar skru pembaikan bateri dan segera menentukan bahawa konsep "rawatan rapi" untuk litium - ion bateri tidak akan dikenakan. kesan memori yang mereka ada, kemungkinan besar, adalah pengembangan litium, dan ini tidak ada kena mengena mengenainya. Dalam bateri ini perlu untuk mengetahui apa punca masalah: elemen atau kawalan litar. Terdapat dua pilihan:

 • menukar litar kawalan dari yang lain, tetapi yang sama seperti kami, bateri jika bantuan - mencari pengganti dan perubahan;
 • 4V memohon kepada unsur dengan semasa kira-kira 200mA, ini memerlukan pengecas dikawal. Jika meningkatkan voltan sel untuk 3,6V - elemen yang rosak, masalah dalam unsur-unsur lain, sama ada dalam litar kawalan.

Pemulihan bateri pemutar skru disediakan terutamanya untuk Ni - Cd bateri, tetapi mereka, sebagai peraturan, dan yang paling biasa dalam pemutar skru isi rumah.

Jadi, bagaimana untuk memulihkan pemutar skru bateri? Terdapat dua jenis "rawatan rapi" untuk jenis bateri:

 1. pemadatan atau kaedah pemampatan (ia akan bekerja dalam kes-kes di mana elektrolit masih ada, tetapi jumlah yang hilang);
 2. "Firmware" voltan dan arus nominal yang besar. Kaedah ini membolehkan untuk menghapuskan kesan memori, dan walaupun tidak sepenuhnya, tetapi untuk memulihkan kapasiti yang hilang.

Kaedah ini ditunjukkan di bawah dalam video.

Ambil perhatian. Sebagai peraturan, dalam nikel - kadmium bateri adalah punca utama kehilangan keupayaan - elektrolit mendidih-off, dan jika ia adalah amat rendah - tidak "firmware" tidak akan membantu.

kaedah ini, jika hasilnya adalah positif, output tidak akan menyelesaikan masalah elemen bangunan. Sebaliknya, ia hanya akan menangguhkan penggantian dipakai keluar dan pada masa akan datang masih perlu pembaikan pemutar skru Makita bateri atau mana-mana lain.

Pembaikan dan penggantian elemen pemutar skru bateri

cara yang lebih berkesan untuk membaiki bateri untuk pemutar skru - penggantian barang-barang yang kami kenal pasti sebagai rosak.

Untuk pembaikan kita perlu bateri - "penderma", di mana beberapa elemen utuh, apa-apa baru "bank-bank". Membeli mereka tidak mudah, walaupun di Internet, anda boleh dengan mudah mencari kedai dozen yang bersedia untuk menghantar barang-barang ini melalui pos. Harga tidak begitu gigitan, seperti sel-sel nikel-kadmium dengan kapasiti 2000 kos mA / h sekitar $ 100.

.yap-title-block__text, .yap-title {
font-size: 17px penting ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-menegak .yap-title-block__text {
font-size: 17px penting ;!
}

Ambil perhatian. Dengan membeli item baru, memastikan bahawa kapasiti dan dimensi bertepatan dengan unsur-unsur asli.

Jadi kita memerlukan besi pematerian, malokoroziyny fluks (sebaik-baiknya alkohol pada rosin fluks), dan bijih timah. Mengenai tempat kimpalan tidak mengatakan, kerana untuk membaiki bateri tunggal adalah tidak apa-apa keperluan untuk dia memperoleh atau mengumpul ...

Pada yang paling sukar untuk menggantikan apa-apa tidak, terutamanya jika sekurang-kurangnya beberapa - yang mempunyai pengalaman dalam pematerian. Dalam gambar-gambar semua secara terperinci ditunjukkan, potong barang yang rosak, mengesahkan tempat beliau yang baru.

Ia adalah perlu untuk ambil perhatian beberapa nuansa:

 • pematerian besi pematerian, pateri, cuba dengan cepat, jadi bateri tidak akan dipanaskan, kerana risiko untuk merosakkan;
 • jika sambungan mungkin direalisasikan dengan bantuan plat keluarga, atau penggunaan yang sama saiz yang diperbuat daripada tembaga, ia adalah penting kerana arus mengecas dan besar di bahagian yang salah wayar penyambung mereka akan berjemur masing-masing akan api perlindungan termistor;
 • dalam mana-mana, tidak bercampur bateri plus-minus - siri, kemudian tolak bank sebelumnya adalah pada plus bank-bank baru, dan kurang baru - dalam plus seterusnya.

Sekali dikimpal bersama-sama unsur-unsur baru mestilah berpotensi penyamaan pada "bank", kerana mereka adalah berbeza. Kami melakukan kitaran caj / pelepasan: caj menetapkan semalaman, memberikan sehari untuk menyejukkan dan kita mengukur voltan pada unsur-unsur. Jika kita melakukan segalanya dengan betul, gambar akan menjadi seperti ini: semua unsur-unsur angka multimeter yang sama, dalam 1.3V.

Seterusnya, kami meneruskan untuk menunaikan bateri, masukkan bateri ke dalam pemutar skru dan beban "sepenuhnya". rahmat utama ke atas dirinya pemutar skru, jika tidak, anda akan mempunyai untuk membaiki ia juga. Membawa kepada caj penuh. Prosedur ini diulangi dua kali, iaitu, dicas dan dinyahcas sepenuhnya.

Perlu diingatkan bahawa prosedur pemadaman yang "kesan memori" perlu dilakukan setiap tiga bulan. Ia adalah mirip latihan di atas.

Ini bukan prosedur yang sangat rumit untuk melanjutkan kerja-kerja pemutar skru anda, sekurang-kurangnya selagi dia sendiri tidak perlu untuk menukar kepada yang baru


Like this post? Please share to your friends: