Vrste topil in namen

Takšni materiali se rutinsko uporabljajo kot topila in doma in v industriji. Ti bodo morali v procesu popravil v hiši in na velikih industrijskih podjetij, nimam nič za povedati, izvedbo nekaterih postopkov ni mogoče doseči brez uporabe topil.

vsebina:

 1. Kaj je topilo in kaj je njegov namen
 2. Vrste topil
 3. Pregled topil pogosto uporablja v naši državi, njihove lastnosti
 4. Pregled števila topil
 5. Uporaba topil
 6. Pravila za obdelavo s topili

Kaj je topilo in kaj je njegov namen

Topilo - Fast uparjanje tekočine kemična snov ali zmes več snovi, ki imajo ekološki ki ima sposobnost, da topi viskozni organske snovi, s čimer se tvori homogena zmes.

Na splošno velja, da topilo za premazov, in sicer, da bi jih do želene konsistence pred uporabo. Nekatere Barvila ne more uporabljati brez topila, na primer, ki ima visoko koncentracijo in se shranijo v posebni posodi.

Visoko kakovost topilo, ki temelji na svoj namen, mora izpolnjevati naslednje pogoje:

 • enostavno zmešamo z barvo do enakomerne;
 • Po uporabi barvilo ali lak mora hitro izhlapi topila;
 • mešanje koncentrata barvila s topilom ne začne reagira z njimi;
 • topilo lastnosti ne sme spremeniti, kadar so v stiku z vodo.

Na kratko se namen topilo lahko označena, kot sledi: zagotavljanje enostavnost uporabe barvila na površino in nadaljnje hitrega izginotja in nezaznavna. Vendar se uporabljajo pred začetkom dela na sliki, razmaščevanje delovne površine, kot tudi ob zaključku, čiščenje orodja.

Vsak element v liniji premazov zahteva uporabo neke vrste topila. V skladu z ustreznimi topilom vrsto črnila, ki so potrebni za dosego homogen material, ki ne razpade na njene sestavne dele, in omogoči njegovo razporeditev v želenem območju.

Vrste topil

Topila se delijo v dve vrsti:

 • organsko;
 • anorganska.

Organska topila so največje povpraševanje, v primerjavi z anorgansko in v skladu z njihovimi fizikalnimi lastnostmi, kot so naslednje vrste:

 • trudnouletuchivayuschiesya, npr terpentin. Primerni so za emajlov in lakov;
 • sredneuletuchivayuschiesya, npr kerozin. Najpogosteje se uporabljajo za olje in akril barvil;
 • legkouletuchivayuschiesya kot bencin, beli špirit topilom. Uporabljajo se za emajli, laki, akrilnih in oljnih barv. Interakcija s skupino topil, mora biti zelo previdni in pazljivi, saj legkouletuchivayuschiesya snovi so zelo eksploziven.

Najpogosteje so premični telesnih tekočinah, s svojim močnim vonjem, ki je ena od glavnih slabosti.

Seznam brez organskih topil vključujejo:

 • voda;
 • tekoči amoniak;
 • žveplova, fosforjeva in drugi. sol.

Organska topila, za razliko od anorganskih, imeli nekaj resnih pomanjkljivosti, vključno z vztrajnim vonja nezmanjšano za precej dolgo časa in vnetljivih, strupenih hlapov, ki lahko privede do hude zastrupitve.

Ampak, žal, barvila, topna v vodi, bolj priljubljen v tujini, v naši državi ni v veliko povpraševanje zaradi izgube kakovosti med skladiščenjem v težki ruski podnebje.

Pregled topil pogosto uporablja v naši državi, njihove lastnosti

Organska topila, čeprav so njeni ni varna nepremičnin v Rusiji uporabljajo dovolj pogosto ni mogoče reči o njihovih anorganskih kolegi. Topila so razdeljene v tri skupine:

 • ogljikovodik;
 • alkohol;
 • estri.

V nadaljevanju bomo opisali značilnosti in lastnosti najpogostejših. Z ogljikovodikova topila vključujejo:

 • Beli špirit je oljnata tekočina, brez barve. Bil je zelo vnetljiv in ima vonj podoben kerozin. To raztopimo kazalniki niso previsoke, ampak, kljub vsemu, beli duh je še vedno v povpraševanju zaradi relativno nizkih stroškov in ne-toksičnosti.
 • Naftni benzen. Tekočina, ki nima barve, hitro izhlapevanje, ne topi v vodi. Prav tako je značilno močnim vonjem, kot tudi vse druge organske skupine snovi. Benzen olje združljivo s ogljikovodikovih spojin. Razvija strupene, vnetljive pare postane eksploziv, če je izpostavljen zraku.
 • Terpentin. Razdeljen na Gum in pljučnico. Gum je najboljši. To je bledo rumene, oster vonj tekočina uporabljena za pridelovanje polnil in oljnih barv in lakov.
 • Petrol. Produkt iz rafiniranja nafte, ima vnetljive lastnosti, ki zlahka izhlapi. Če se določena količina pare v zraku lahko eksplodirajo.

Za alkohol topila vključujejo naslednje:

 • Etanol. To je tekočina in nima barve, ampak ima prepoznaven vonj. To ne bi smel biti prisoten različnih tujih delcev. Njegovi hlapi lahko povzroči hudo zastrupitev, pod pogojem, da dobim veliko od njih v respiratornem traktu. On ni le težko vžge, ko so izpostavljeni plamenu ali iskri, vendar lahko samo vžge, kadar je izpostavljen visokim temperaturam.
 • Butil alkohol. Uporablja se kot razredčilo za nitrocelulozne lakov. Premaz pridobi sijaj, postane bolj gladka, in tudi manj dovzetna za beljenje.
 • Metil alkohol (metanol). Prozorno, tekoča snov, običajno vsebuje primesi acetona in etra. To je zelo strupena.
 • Etiletilenglikol. Jasno, viskozna tekočina, ki nima vonja. To tvori homogeno spojino z vodo. Dolga izhlapi, zaradi česar je nujna pri uporabi nitrocelulozni lak, prevlečeni z pridobljen sijoča, gladka, lahko podvrženi poliranje.

Estri z naslednjo skupino topil zastopnika:

 • Metil acetat. Hitro izhlapevanje, tekočina, mobilna snov, ki ima strupene in vnetljive lastnosti. To vre pri temperaturi 56-58 stopinj.
 • Etil acetat. Ne izhlapi tako hitro zavre pri temperaturi 77-82 stopinj in ima prijeten vonj.
 • Butil acetat. Tekočina ima rumenkast odtenek, izhlapi dolgo in zato se uporablja v primeru, da je treba povečati čas sušenja premaza.
 • Amil acetat. Prozorna tekočina, ima prijeten vonj, da izhlapi počasi. Tako kot je butil acetat uporablja za upočasnitev sušenje.
 • Aceton. Ima izrazit in zelo neprijeten vonj, zelo nestanovitno in nevarnost požara.
 • Zmes topil. Za raztapljanje nitrovarnishes koncentriramo do želene stopnje viskoznosti ob uporabi zmesi topil estrskimi skupinami. V tem kvalitativnih lastnosti prevleke je odvisna od sestave elementov. Na primer, če vsebuje največje število Fast uparjenjem topil, je lahko prevleka postane motna, če pa ustvarjajo mešanico snovi, ki počasi čas sušenja, bo prevleka sijoča, gladka, enostaven.

Pregled števila topil

Topila, je velik nabor, da je treba razlikovati med njimi, nekateri od njih so dobili številko, ki omogoča, da krmariti imena in odločiti. Razmislite najpogostejše so:

 • Široka uporaba je prejel topilo 4 (P-4). Dejansko gre za zmes, ki je prisotna v sestavku, acetona in toluena. V splošnem P-4, ki se uporablja za alkidne barve in laki, emajli in tudi na osnovi kloriranih polimerov. Komponente prisotne v sestavku topila izberemo tako, da pozitivno vpliva na doslednost in tvorbo, ki tvori film snovi oblaganje.

Če je potrebno, se lahko uporablja za razmaščevanje površine pred premazom, ampak če je možno, da je bolje, da sprejme drugačno topila, kot je P-4 so zelo nestabilne.

Je vnetljiv, pri delu z njimi je treba biti previden in uporabljati osebno varovalno opremo.

 • Še bolj priljubljeno je topilo 646, in nepogrešljiva v vsakdanjem življenju, v industriji. To velja tudi za razpustitev in kot razmaščevalec, ki se uporablja v različnih področjih, tudi v avtomehaničnih delavnic. Topilo 646 je odlično kakovostne lastnosti. To vključuje tudi seznam teh sestavin, zaradi katerih je postane večnamenski, lahko raztopite veliko različnih kemičnih spojin.

Vehikel 646 je rumenkaste barve in ostrega vonja, hitro izhlapi. Njena sestava vsebuje aromatske ogljikovodike, ketone, alkohole, estre. V času njegove uporabe, morajo biti zelo previdni, saj zaradi visoke aktivnost zlahka pokvari prejšnje plasti barve. Včasih zaradi lastnosti topila je bila spremenjena v 646 še šibkejši.

Brez tega je nemogoče izdelavo in uporabo množice imen barv in lakov. Topilo 646 ali uporablja v proizvodnji teh proizvodov, bodisi pred uporabo razredčiti do želene konsistence. Prav tako je nepogrešljiv pri pridelavi nekaterih polnil.

Paint razredčeno 646th topila s sušenjem postane sijoča ​​in gladka. Sklenine in premaze z laki, pri katerih se uporabljajo, kadar se uporabljajo brez težav in hitro prime, ki tvori film. Kadar je topilo 646 izhlapi vonj izgine.

Druga prednost, zaradi katerega bodo potrošniki radi to topilo - ceno, da je za vse svoje pozitivne lastnosti precej nizka, kakor tudi razpoložljivost svobodno voljo - kupi topilo 646 lahko v vsaki stavbi supermarketih.

 • Ker ima dobre lastnosti topila 2 (PC-2). To je bistra tekočina, bledo rumene barve. Prav hitro izhlapi. V svoji strukturi vsebuje ksilena in špiritom. Ti raztopi oljne barve bituminozni barve, emajli. Oddaja zelo strupene hlape. Delo z MS-2, je treba vedno zaščititi kožo in dihalne poti in oči. Samo par škodljive učinke na živčni sistem, notranjih organov, krvi in ​​kostnega mozga so dobili v telo, ne samo preko dihal, ampak tudi skozi kožo.

Poleg notranjega učinka snovi imajo lahko, in zunanji, kot je izpuščaj klic na daljšem stiku.

lahko pride do vnetljiva snov, s kopičenjem hlapov v zraku eksplozije.

Uporaba topil

Kot je bilo že omenjeno, mora topilo črnilo za naslednje aktivnosti:

 • Razredčenje zgosti ali visoko emajli in barve;
 • čiščenje predmetov ali oblačil umazane z barvo;
 • Čistilno orodje premazov, ki se uporabljajo v uporabi.

Topila, ki se uporabljajo na številnih področjih. Za vsako vrsto je sama. Na primer, aceton prednostno uporabimo med sintezo polikarbonatov, epoksidne smole in poliuretani. Se raztopi s pomočjo olja, naravne smole, poliakrilatov, klorirana gume, kot tudi maščobe, voski, gume.

Beli špirit se uporablja za vse barve materialov. Primeren za barve na osnovi nafte, laki, emajli, temeljnimi, avtomobilski lak. So razmasti površine očistiti instrument.

.Yap-naslov-block__text, .yap-naslov {
font-size: 17px pomembno ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-navpično .yap-Naslovno-block__text {
font-size: 17px pomembno ;!
}

Kerozin, bencin in drugi ogljikovodiki, ki se uporabljajo za raztapljanje maščob, olj, parafinske voske.

Topila, ki spadajo v skupine estrov, kot so etil acetat, butil acetat, raztopljen polarno sintetične smole tserrizin.

Topila iz alkoholov skupine, etil, butil, metil in drugega uporabimo za proizvodnjo lakov, kakor tudi za raztapljanje poliestrske smole in nitroceluloze.

Pravila za obdelavo s topili

Skoraj vsi organska topila vplivajo različne stopnje teže na zdravje ljudi, odvisno od vrste. Tako se dela z njimi, ki jih strupenih hlapov ne vpliva, je potrebno dosledno upoštevati varnostne ukrepe:

 • uporaba med delovnim osebno zaščitno opremo, kot so rokavice, maske, očala, itd.
 • v stiku s kožo, takoj sprati jo sledi, dokler je imel čas, da deluje, ali je imel minimalen vpliv;
 • omogočiti dostop do prostorov zadostno količino svežega zraka;

 • potrebne za nadzor temperature v prostoru, saj nekaj topila ob stiku s toplim zrakom so eksplozivne;
 • je treba upoštevati tudi vnetljivosti in gorljivosti teh snovi, je nesprejemljivo ravnanje delo v bližini odprtega ognja, kajenje je prav tako nevarno, ali pa preprosto prisotnost v bližini vročih predmetov;
 • topila, ki so potrebni za shranjevanje na hladnem, v majhnih steklenicah ali pločevinkah, ki mora biti na etiketi;
 • Vse posode je treba zamašiti navzgor, je nesprejemljivo, ki leži na strani ali na dnu zamaškom.

Like this post? Please share to your friends: