Värmeisolerande material: typer och egenskaper

Bland en mängd olika material för värmeisolering av hus att välja det alternativ som du vill ha är inte lätt. Var och en av dem ofta delas av flera arter med unika egenskaper inneboende i den. Jämförande analys kan ta lång tid, så tanken av de allmänna egenskaperna hos en värmare hjälper om du inte definitivt inte avgöra valet, åtminstone berätta i vilken riktning att flytta. I denna artikel kommer vi att fokusera på att bygga värmeisoleringsmaterial.

innehåll:

 1. Termiska isoleringsmaterial typer och egenskaper
  • styrofoam
  • plattor penoplex
  • Värmeisolerande material glasull
  • slaggull
  • Mineral isolerande material
  • Ecowool
  • Polyuretanskum (PUF)
  • Reflekterande isoleringsmaterial

Termiska isoleringsmaterial typer och egenskaper

styrofoam

En av de mest populära material för värmeisolering av väggarna - det är skum. Det tillhör den kategori av billiga värmare och har en ledande position inom den. Jag måste säga att det är helt berättigad. Dess effektivitet bekräftas tillräckligt antal byggnader både bostäder och industriellt bruk.

Så står ut bland de positiva egenskaper:

 • pris. Produktionskostnaderna är minimala. Materialförbrukning (i jämförelse med den populära mineralull) och en halv gånger mindre;
 • enkel installation. Skummet kräver inte byggandet av svarvning och guider. Den är monterad på en vägg genom att hålla;
 • mångsidighet. Lämpligt vald typ av isolering kommer att skapa en säker värmekönsbarriär fasad, väggar, plattor mellan golv, tak, tak.

Den klarar effektivt med skydd från de kalla hyresgästerna frame hus, som innanför ihåliga tegelväggar.

Indikatorer enligt klassificeringen är mest lämpligt att betrakta i tabellen. Separation baserad på detta index som densiteten.

egenskaper hos frimärken skum anteckningar
BCOP 50 C. BCOP 35 C. BCOP 25 C. BCOP 15 C.
Densitet (kg / m ^) 35 25 15 8 Har högre densitet arter PS - 4, PS - 1
Brottseghet (MPa) 0,30 0,25 0018 0,06
Motstånd mot kompression (MPa) 0,16 0,16 0,08 0,04
Förmågan att absorbera fukt (%) 1 2 3 4 När den är helt nedsänkt i 24-timmarsperiod
Värmeledningsförmåga (W / mK) 0041 0037 0039 0043
självslocknande (sek.) / antändbarhet klass 3

D 3

1

D 3

1

D 3

4

D 3

I avsaknad av direkt kontakt med en öppen låga

normalt lättantändlig

ångpermeabilitet koefficient (mg) 0,05 0,05 0,05 0,05

Alla de beskrivna typerna tillåtna att arbeta vid en temperatur av från - 60 till + 80 ° C.

klass SS material framställs med användning av komprimering, vilket ger den en högre densitet (från 100 till 600 kg / m ^). Han använde framgångsrikt som isolering och betonggolv där på grund av påstådda tunga laster. Andra tekniska egenskaper är i grunden desamma för andra typer av skum ovanstående uppgifter.

Naturligtvis en del av de siffror och nyckeltal i skummet det finns skillnader, till exempel med en modernare skummad polystyren eller penofolom, men skillnaden är så liten att det skulle vara absolut inga påtagliga hyresgäster.

Därför är styrkan hos skummet anses som:

 • teploprovodnrosti liten koefficient, vilket gör att lagra värme i byggnader av något slag av materialet före silikat tegelstenar;

 • cellstruktur i skummet - stängd, så det är mycket dåligt absorberas vätskan. För denna isolering är ett viktigt mått för när en uppsättning av vatten förlorar sin värme sparande egenskaper. Källare, källargolv, som har en direkt kontakt (eller hot om det) med grundvatten med fördel isolerad medelst skummet;
 • isolering kommer som en trevlig tillägg till funktionen att minska värmeförlust. Air, gömd i en förseglad cellmaterial släcker framgångsrikt även de mest intensiva ljudvågor som överförs genom rymden. För att skapa en barriär för slag buller, inte en skum inte;
 • beständighet mot alkoholer, alkali- och saltlösningar, vattenbaserade färger detta material "utvecklade" på en hög nivå. Dessutom är det inte väljs som en livskraftig livsmiljö svampar och mögel. Det är värt att notera att gnagare tvärtom, är mycket förtjust i skum, och ofta föredrar att leva i den. Kampen mot dem med alla tillgängliga medel kommer inte att tillåta objudna grannar att förstöra värmaren;
 • miljösäkerhet. Inga skadliga ämnen från skummet sig inte avger. Modern standard av isolering - full överensstämmelse med hälso-standarder;
 • som extra skydd från förbränning, i produktionsskedet tillsätts till de viktigaste ingredienserna i brandskyddsmedel, som är avsedda för att öka brandbeständigheten hos skummet. Och om direktkontakt med elden är frånvarande, då dör han inom en kort tid. Men i rättvisans namn bör det noteras att det fortfarande anses vara ett brännbart material;
 • förlust av ovanstående egenskaper händer inte, även om det är en momentan kontakt med en värmekälla till 110 °, men långvarig exponering till högre än 80 ° C kommer att orsaka deformation och förlustegenskaper.

Beskrivna temperaturregimer klassificeras som anomalier, och inte förekommer med regelbunden frekvens, så gör deras huvudsakliga motiv för att eliminera användningen av plastskum är olämpligt.

plattor penoplex

Expanderad polystyren, expanderad polystyren, extruderad polystyren - allt är namnet på samma material som säljs i byggvaruhus som värmare penoplex. Han måste "relativ" för alla de vanliga skum, oavsett när detta material står upp ett hack.

Den huvudsakliga skillnaden börjar i det skede av produktionen där strängsprutningsmaskiner används. Som ett resultat, har finmaskiga strukturen i materialet större styrka än dess "kusin" skum. Den kännetecknas som utmärkt hydrofob prestanda. Scarlet celler säkert tätad luft som förhindrar varm luft från att lämna lokalen, och den kalla, tvärtom, att penetrera.

De huvudsakliga egenskaperna hos den värmeisolerande material:

 • styrka. Det uppnås genom en unik homogen struktur. Vid hög belastning plattan inte deformeras, effektivt fördela vikten, men det är lätt att skära med en kniv i bitar av bygga rätt storlek;
 • miljövänlighet material bevisats genom flera studier är det resistent mot bildandet av mögel och mjöldagg, inte gnagare gillar honom. Vissa typer av organiska lösningsmedel kan mjukna och störa penoplex platta form och struktur. Därför när man arbetar med denna isolering rekommenderas att undvika kontakt med dessa vätskor;
 • låg vattenångpermeabilitet Det kräver strikt hålla sig till installation teknik och tillämpning rekommendationer, inte att skapa en växthuseffekt i rummet;

 • livstid Penoplex i plattor av minst 50 år. Detta är en garanterad tid, under vilken materialet kommer att ha sina primordial egenskaper;
 • värmeledningsförmåga - den viktigaste indikatorn genom vilken polystyrenskum anses vara en bra isolator. Låga värden av indikatorn tyder på att huset kommer att skyddas från värmeförluster.
 • Typer av isoleringsmaterial penoplex och riktningen av deras användning är ganska varieras (inom parentes används i det förflutna och det moderna namnet för materialet).
 • Värmeisolering av fasader (31 Penoplex eller "vägg"). Den är gjord med tillsats av flamskyddsmedel. Väl gäller för mössor, inner- och ytterväggar, mellanväggar, fasader. Dess densitet är 25-32 kg / m ³, tryckhållfasthet - 0,20 MPa.
 • fundament (Penoplex 35 utan tillsatser för flamskydd eller "fundament). Dessutom utflödet från titelutföringsform av tillämpning, är denna typ används ofta i regenerering av källare, källare och pavings. Densiteten är uttryckt i termer av 29-33 kg / m ³, och en tryckhållfasthet av 0,27 MPa.
 • Tak. (Penoplex 35 eller "tak"). Pitched eller platt tak av vilken typ som kan vara isolerade genom att använda denna typ av polystyren. Det är ganska tjock (28 - 33 kg / m ³), som drivs för att skapa ett tak.
 • Land hus, bastu, hem. (Penoplex 31 C eller "komfort"). Universal isolering. Hus, tak, väggar och socklar i små privata byggnader - att dess tillämpningsområde. densiteter - 25-35 kg / m, hållfasthets - 0,20 MPa.

Polystyrenskum intar en värdig plats i popularitet tack vare de goda resultaten.

Värmeisolerande material glasull

Känd för generationer av byggisolering idag har genomgått vissa ändringar. Men i själva verket förblev samma material från det smälta glaset. Sand och återvunnet glas ursprung vid en temperatur på över 1400 ° C är ritade till fina fibrer, som bildas i små buntar (med deltagande av bindemedelskomponenterna) och därefter upphettas och pressas i en produkt som liknar filt. Till konsumenten kommer in i glasmattor eller rullar, och är avsedd för isolering av både horisontella och vertikala ytor.

Det faller i kategorin mineralmaterial och är fortfarande produceras i stora mängder, och detta är ett bevis på efterfrågan och tillgången till ett stort antal positiva egenskaper, som bör uppfylla lite närmare.

 • Instabilitet är mer relaterade till de betydande brister. Det ull inte sprida i sina beståndsdelar under drift mattor och tyg stygn. Men från små spridning i alla riktningar Nikos partikel förstärkning inte kommer att spara. Därför bör utrustningen arbeta med glasull man vara allvarliga: bra kropp omfattar kläder, mask, respirator, skyddsglasögon och handskar.
 • Den termiska ledningsförmågan hos materialet är låg, men jämfört med andra material med liknande syfte, anses det hög.
 • Kostnad glas håller den konkurrenskraftig. På grund av tillgången på det efterfrågas, särskilt på grund av värmeförlusten det faktiskt minskar.
 • Enkel transport och användning. Väg rullar och materialmattor och litet paket tillräckligt kompakt för att få hela beloppet för uppvärmning av huset på en gång. Lägg det alltför lätt. Den enda nyans - med isolering vertikal anledning kan falla ut ur ramen, eftersom det är flexibelt och malouprugaya. Problemet löses med ett strukturrikt mindre avstånd än bredden på mattan. Tillskuret material lätt.
 • Säkerhet. Vissa olägenhet och skada ull kan orsaka bara i installationsfasen. Men problemet inte sker på rätt organisation av arbetet. Efter det att materialet har inkluderats i basen och slutna gipsskivor, spånskivor ark eller annat ytmaterial kommer ingen skada inte föra den till människan.
 • Frånvaron av gnagare. På grund av karaktären av materialet mus och råtta inte oblyubuyut isoleringen för att skapa mysig håla i det.
 • Glasull avser icke-brännbart material.
 • Ljudisolering i sin ansökan tillhandahålls också.

.yap-titel-block__text, .yap-title {
font-size: 17px viktigt ;!
}
# Yap-Ya_sync_2-vertikal .yap-titel-block__text {
font-size: 17px viktigt ;!
}

Således är mest bekvämt för golv och tak användning av glasull isolering. Det är möjligt att visa fingerfärdighet och dekoration av väggarna. Den huvudsakliga nackdelen är skadligt damm oundviklig när du klipper och rulla ut, men låg kostnad är mer än täcker denna nackdel för vissa konsumenter.

slaggull

Fortsatt samtal om mineral värmare, är det värt att nämna slaggen. Producera den från masugnsslagg. Eftersom den här typen av produktionsavfall (i smältning av råjärn i masugnar är glasartad massa), kostnaderna för produktionen är liten, och därmed priset på den färdiga isoleringen är ganska överkomligt.

Slagg kan väl att blockera värme i rummen, men de nackdelar och begränsningar för användningen av henne är tillräckligt för att motverka den låga kostnaden och bra värmeisolering.

 • Sålunda är slagg rädd för vatten. Använd den i badrummet eller på fasader i onödan. Det är sålunda i stånd att oxidera olika metallkomponenter och strukturer, som kommer i direkt och långvarig kontakt.
 • Ovanpå allt detta är det prickas och kräver användning av särskilt skydd under drift. Mot denna bakgrund ull ser mycket mer attraktiva, så slaggen i modern konstruktion används sällan.

Mineral isolerande material

Basalt, rock, mineralull, Rockwool - ofta dolda under dessa namn är en och samma material.

 • Dess fibrer är inte sämre än storleken av slagg, men att de inte orsakar obehag under installationen. Säkerhet vid användning - detta är en av de första distinkta egenskaperna hos isoleringen av mineralet urladdning.

 • Termisk ledningskoefficient av detta material beräknas från 0,077 till 0,12 watt / meter-Kelvin. Basalt ull kallas den bästa i alla avseenden. Den innehåller inga ytterligare skadliga föroreningar, tål långvarig exponering för extremt höga och låga temperaturer är det bekvämt i bruk.
 • Och den vanliga rock och basalt ull inte kan brinna. Fibrerna bara smälta, sintrade till varandra, men inte förhindra en ytterligare spridning av brand.
 • Varm stenull kan vara en byggnad, både i konstruktionen från grunden, och har under en lång tid i drift. Basaltvärmeisoleringsmaterial inte bryter mikrocirkulationen i luften, och därmed kan användas i de byggnader där ventilationen inte fungerar korrekt.
 • Några olägenhet för vissa byggare kan uppstå från nödvändigheten att uppföra falshsteny. Utan den kommer utläggning av isoleringen inte fungerar. Men i själva verket är byggprocessen mycket enkel, space "konsumeras" inte så mycket.
 • Materialmiljövänliga och lämpliga för värmeisolering av trähus. Blötlägg det är strängt förbjudet, så tätskikt bör utföras i enlighet med alla krav.
 • Den rekommenderade tjockleken av det isolerande materialet för den mellersta band av 15-20 cm, i södra regionerna endast 10 cm skikt.

 • Stenull absorberar ljud. Detta uppnås genom det faktum att dess fibrer anordnade slumpvis, och mellan dem en stor mängd ackumulerad luft. En sådan struktur är helt ljuddämpande.
 • Beskrivna isolering kemiskt passiv. Även om han är i kontakt med metallytan, rost på den visas. Rot och mögelsvamp infektion eller stenull är inte heller typiska. Gnagare och andra skadedjur inte attraheras till materialet.
 • Det enda riktigt negativa aspekten av dess användning är ganska höga kostnader.

Egenskaperna hos värmeisolering material

Ecowool

Ecowool - det är isolering, framställd av returpapper och de olika rester från tillverkning av papper och papp. Förutom dessa komponenter tillsätts till sammansättningen av antiseptiska medel och ganska kraftfull brandhämmande. Det är ytterst nödvändigt, eftersom att döma av det faktum att 80% av materialet är lättantändlig cellulosa brännbarhet nivå i en sådan värmeisoleringsprodukter är ganska hög.

Ecowool är inte utan nackdelar.

 • En av dem - det är hennes naturlig minskning i mängden av. Det är möjligt att slå sig ner, förlora upp till 20% av den ursprungliga nivån på bokmärket. För att undvika detta, ecowool används i överskott. Att skapa en "reserv" kommer att göra upp en minskande volym under drift.
 • Isolering ganska väl absorberar fukt. Detta påverkar direkt förmågan att behålla värmen. Material måste kunna ge fukt till omgivningen, så värmeisolerskiktet måste ventileras.
 • För att utföra installationen kräver specialutrustning. Det är en anordning som pumpar med likformig densitet isolering, exklusive dess efterföljande krympning. I detta sammanhang kommer det att behöva hjälp av inhyrda experter med erfarenhet av denna typ av isolering. Den våta appliceringsmetod, som innebär en sådan komplexitet, öppnar också möjligheten till en paus i byggnadsarbete, medan kommer att torka ecowool (två till tre dagar).

Det är naturligtvis, metoden för torr isolering, men bättre resultat i alla fall på ovanstående installationsalternativ. Om de horisontella ytor kan isoleras utan att använda särskild utrustning, skapar ett lager av isolering på väggarna, utan det skulle vara svårt att hantera. Det finns en risk för ojämn krympning av materialet och skapandet av oisolerade hålrum.

 • Särdrag hos materialet inte anta att det själv (ramlösa) använd, När isolering utförs med hjälp av band. Skillnad polystyrenplattor ecowool har ingen tillräcklig hållfasthet för detta ändamål.
 • Det kommer att ta viktiga steg för att uppfylla sina monteringsanvisningar:
  • genomföra arbetet åtskilt från öppen eld,
  • utesluta något material kontakt med värmekällan, vilket kan leda till sönderfall. Det vill säga, när ytan av isoleringen intill skorstenen eller rökkanalen, måste de separeras från basalt isoleringsmattor belagda folier eller barriärer tillverkade av asbest.

Det verkar, mot bakgrund av dessa svårigheter, kan vi omedelbart avstå från att använda av cellulosafiber, men dess positiva sidan för någon kan vara ett kraftfullt incitament för att använda den.

 • Stuff (även med hänsyn tagen till ersättningar för krympning) är ganska sparsam.
 • Sådan isolering är miljövänlig och säker för hälsan. Ett undantag kan vara ett material som användes som flamskyddsmedel, borsyra eller ammoniumsulfat. I det här fallet ecowool kommer skilja skarp och obehaglig lukt.
 • Det är en sömlös isolering utan köldbryggor. Detta innebär att värmeförlusten på vintern kommer att reduceras till ett minimum.
 • Materialet är billigt, samtidigt som man tillåter att erhålla en god värmeisolering.

Som ett ljudisolerande material ecowool kan konkurrera med många material som beskrivs ovan.

Polyuretanskum (PUF)

Polyester med tillsats av vatten, emulgermedel och aktiva reagens vid exponering av katalysatorn för att bilda ett ämne med alla tecken och indikatorer för god värmeisolerande material.

Polyuretanskummet har följande egenskaper:

 • Låg värmeledningsförmåga: 0,019 till 0,028 W / meter-Kelvin;
 • Den appliceras genom sprutning, vilket skapar en kontinuerlig beläggning utan köldbryggor;
 • lätt vikt härdat skum inte utöva tryck på strukturen;
 • enkel användning utan några fästelement gör det möjligt att utföra ytan isolering med vilken som helst konfiguration;
 • lång livslängd, inklusive resistens mot frost och värme, någon utfällning, ruttnande;
 • skydd för människors hälsa och miljön,
 • Det förstör inte metallkonstruktionselement, utan tvärtom skapar ett korrosionsskydd för dem.

Väggar, golv och tak - dess tillämpning är tillgänglig överallt. RTD kommer att hålla på glas, trä, betong, tegel, metall och även på den målade ytan. Enda värt att skydda polyuretanskum - är detta från de direkta ljusstrålar.

Typer av värmeisolerande material

Reflekterande isoleringsmaterial

Det finns en grupp av värmesparande material, som arbetar på principen om reflektorn. De arbetar ganska enkelt: först absorbera och sedan ge tillbaka den resulterande värmen.

 • Ytan på sådana värmare kan reflektera mer än 97% har kommit ner till sin yta värme. Den är tillgänglig för en eller ett par av Udda skikt polerad aluminium.
 • Den inte innehåller några föroreningar och appliceras på skiktet av polyetenskum för enkel applicering.

 • Tunn söker material kan överraska sin förmåga. En eller två-centimetric skikt av reflekterande isolering skapar en effekt som är jämförbar med användningen av fibrösa värmeisolatorn 10 till 27 cm tjock. Bland de mest populära material i denna kategori kan kallas Ekofol, Penofol, Poripleks, Armofol.
 • Utöver dessa termisk och akustisk isolering skapar ånga skyddsbarriär (och ofta används som sådana).

Slutsatsen är ganska enkel: en perfekt isolering inte existerar. Beroende på de medel, de mål som eftersträvas och personliga preferenser (inklusive enkel drift), alla kommer att kunna välja själva det bästa materialet för att skapa en varm och verkligen bekvämt hem. Men vi måste komma ihåg att när du använder på taket av var och en av de ovan beskrivna isolering kräver tätskikt obligatorisk värmeisolering material.


Like this post? Please share to your friends: